Русия е отстранена от участие в проекти на ЦЕРН

Русия е отстранена от участие в проекти на ЦЕРН

Редица източници твърдят, че поради събитията в Украйна, ръководството на Съвета на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) е взело решение да замрази участието на Русия в съвместни проекти за неопределен период от време. Забраната се отнася както до сътрудничеството с руските власти, така и до руските институции.

Сътрудничеството с ЦЕРН датира още от съветско време, когато съветски физици работят в ускорителите и канят чуждестранни учени да участват в проекти в руски институции. След разпадането на Съветския съюз сътрудничеството между ЦЕРН и Русия се регламентира от двустранно споразумение, подписано през 1993 г., припомня интернет ресурсът N+1. Учени и инженери от Русия имат значителен принос за проектирането и изграждането на Големия адронен колайдер (LHC), който по-късно може да се използва и за съвместни експерименти.

Статутът на Русия в ЦЕРН е на наблюдател. През 2012 г. е подадено заявление за асоциирано членство, но през 2018 г. то е оттеглено. Страната и учените нямаха право да присъстват на заседанията на Съвета, дори без право на решаващ глас, и нямаха право да участват в търгове за доставка на оборудване. Междувременно именно руските физици осигуриха теоретичната основа на редица открития в LHC, включително неотдавнашното откритие на два пъти очарования тетракварк. Отказът на руските физици от достъп до съвместните проекти на ЦЕРН със сигурност няма да доведе до скок в науката, а дори напротив.

Коментари

 • Владимир Владимирович Путлер

  09 Март 2022 12:28ч.

  Радостно е човек да гледа как абсолютно всички отхвърлят неонацизма в Русия, особено пък - учените.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румен ПРЕЗРЯНта

  09 Март 2022 12:36ч.

  https://www.mediapool.bg/rosatom-shte-dostavya-svrahprovodnitsi-za-badeshtiya-kragov-kolaider-news323178.html а проводници?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Междувременно именно руските физици осигуриха теоретичната основа на редица открития в LHC, включително неотдавнашното откритие на два пъти очарования тетракварк.

  09 Март 2022 13:22ч.

  Типично. По европейски. Предателството е фундамента на евро-атлантически ценности, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ииддвва

  09 Март 2022 17:40ч.

  Благодаря за познанието,което научавам,господине!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  10 Март 2022 4:54ч.

  Да си гледат работата тези "учени" ненаучени без руснаците. Тази годинаq влиза в експлоатация руския колайдер! Не знаехте ли, е да ви кажа за да знаете, готов е! ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИЗТРЕЛ В ГЛАВАТА

  10 Март 2022 11:43ч.

  Европейците продължават пътя към скока в ямата с л...та.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи