Публикуваха данни за миграцията на руснаци между социалните мрежи

Публикуваха данни за миграцията на руснаци между социалните мрежи

По искане на руската медия РБК, анализаторите на Mediascope проведоха проучване за миграцията на руските потребители между социалните мрежи и месинджърите. Някои услуги бяха блокирани, докато други значително разшириха аудиторията си за тяхна сметка. Както можеше да се очаква, Facebook и Instagram показаха най-голям отлив, докато Telegram показа най-активния приток на потребители.

В проучването е анализирана динамиката на аудиторията (над 12 години) на социалната мрежа от 24 февруари до 15 март, като са взети предвид потребителите, които са посетили за поне една минута на ден сайта или платформата на мрежата или са отворили мобилното ѝ приложение.

Проблемите с достъпа на руснаците до Facebook започнаха още на следващия ден след началото на украинските събития - Москва незабавно реагира на ограничаването на руските медии в социалната мрежа и на 4 март беше обявено пълно блокиране. Достъпът до Twitter беше ограничен на 1 март, а Instagram беше блокиран на 11 март и влезе в сила на 14 март.

Вълната от блокиране доведе до рязък ръст на популярността на VPN услугите, така че услугите, които официално загубиха руската си аудитория, не бяха напълно лишени от нея. Аудиторията на Facebook пострада най-много: на 24 февруари тя беше 9,6 млн. души, на 5 март спадна до 9 млн. души, а от 10 до 15 март вече варираше от 5,5 до 6,9 млн. души.

Instagram имаше най-много посетители само в първия ден на блокирането, 14 март, когато платформата беше посетена от 40,9 млн. руски потребители, но на следващия ден услугата загуби 16% от руснаците - те станаха 34,2 млн. души.

И без това сравнително скромната руска аудитория на Twitter е намаляла с повече от 50% - от 2,6 млн. на 1,3 млн. Аудиторията на Snapchat, който не е много популярен в Русия, е намаляла от 1,27 млн. на 1,18 млн. Но TikTok, която наложи ограничения за руснаците, успя да увеличи броя на посетителите от страната от 33,17 милиона на 33,48 милиона, като на 8 март внезапно достигна пик от 41 милиона потребители.

Месинджърът Telegram е спечелил най-много пари от отлива на потребители от западните платформи: в началото на отчетния период са го използвали 31,2 млн. руснаци, а в края на периода - 45,5 млн.

ВКонтакте е успял да увеличи броя на посетителите от 46,5 млн. на 50,3 млн. И накрая, "Одноклассники" показа добри резултати, като аудиторията му нарасна от 19,8 млн. на 20,9 млн. души.

Коментари

 • Що да Вида

  20 Март 2022 13:37ч.

  Facebook е загубил около 45% от стойнноста си миналата година досега и продължава да пада, пообно е положеието и с останалите хай течове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изключително полезна

  20 Март 2022 14:20ч.

  Информация

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  20 Март 2022 16:04ч.

  Дачков, въпросът не е какво е загуби ФБ от това, че оборота му е паднал с 2 %, а какво са загубили обикновени руснаци от това, че Путин превръща страната в Северна Корея, без достъп до основните социални медии и технологии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • достъп

  20 Март 2022 23:20ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=3dA5KAqYlAk

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи