Нов вирус за Android прониква в смартфоните и поема пълния контрол

Нов вирус за Android прониква в смартфоните и поема пълния контрол

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Експерти по сигурността на компанията ThreatFabric предупредиха за нов вирус за Android, наречен Hook. След като попадне в смартфон или таблет, малуерът прехвърля всички потребителски данни и поема пълния контрол над устройството. Това е нова версия на фамилията зловредни програми Ermac, която нашумя преди две години.

Голяма част от кодовата база на новия вирус е заимствана от Ermac, включително някои команди на руски език. Hook има възможност да манипулира файловете във файловата система на устройството, както и да създава отдалечена сесия, способна да взаимодейства с интерфейса на системата. В същото време новата версия на зловредния софтуер включва доста промени в сравнение с предшественика си. Той използва същите механизми за криптиране и след като бъде инсталиран и конфигуриран, но се опитва да се свърже със сървъра чрез стандартен HTTP трафик. Най-характерната черта на вируса обаче е възможността за отдалечен достъп до десктопа (VNC).

Hook взаимодейства с различни елементи на системния интерфейс, необходими за извършване на широк набор от операции. Така например той може да има достъп до контактите, историята на обажданията, кореспонденцията, кодовете за двустепенно удостоверяване и други. Освен това атакуващият може да използва вируса, за да имитира кликвания, жестове и попълване на текстови полета – всъщност, за да контролира изцяло смартфона.

Очевидно основните цели на вируса са финансовите измами. Те включват банкови операции и транзакции с криптовалута.

Източник: kaldata.com

 

 

 

Коментари

 • стар бакелитов червен телефон

  22 Яну 2023 15:41ч.

  Дреме ми на шайбата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  22 Яну 2023 19:45ч.

  Да му мислят тия с модерните дигитални "wallet"-и...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДесетХ

  23 Яну 2023 10:09ч.

  Каква е тази нова българска дума "малуер", че не съм я изучавал в училище? Не ви ли е срам бе, олигофрени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи