Компактдискът стана на 40 години

Компактдискът стана на 40 години

Точно преди 40 години, на 17 август 1982 г., започва ерата на оптичните носители на данни. Във фабриката на Polygram в Лангенхаген, близо до Хановер, започва производството на първия в света търговски компактдиск с издаването на албума The Visitors на групата Abba.

 

 По ирония на съдбата за Abba това е последното сътрудничество, докато компактдискът поставя началото на нова ера в музиката, а по-късно и в компютрите.

 

CD-то е разработено от Philips и Sony. По това време Philips произвежда LaserDisc - първият търговски достъпен оптичен носител за съхранение на данни, но с аналогов запис на изображения и звук. Sony, от своя страна, работи върху процес за коригиране на грешки при цифровите данни в продължение на няколко години преди това партньорство с Philips. През 1979 г. двете компании обединяват своите разработки.

 

Първият прототип на компактдиск на Philips може да записва 60 минути музика и е с диаметър 11,5 cm. Това е диагоналът на популярната тогава аудиокасета, също разработена от Philips. Съществува мит за това как се е стигнало до 74-минутната окончателна версия на компактдиска. Твърди се, че съпругата на тогавашния вицепрезидент на Sony Норио Ога е искала да чуе цялата Девета симфония на Бетовен на един компактдиск, а най-дългата версия на симфонията, дирижирана от Вилхелм Фуртвенглер, е била дълга 74 минути.

 

Истинските причини за издаването на 74-минутните компактдискове са тривиални, както обясни един от разработчиците, Кеес А. Шоухамър Имминк. Конкурентите трябваше да "изтласкат лидерството в производството на компактдискове на дъщерното дружество на Philips Polygram", което те направиха с пускането на по-дълга версия на компактдиска. Така компактдисковете стават 12-сантиметрови, въпреки че първоначално методът на кодиране позволява само 72 минути запис. Дискове със 74-минутни песни се появяват едва през 1988 г.

 

През 1989 г. в Германия продажбите на компактдискове изпреварват тези на винилови плочи. По данни на Германската асоциация на фонографската индустрия през тази година са продадени 56,9 милиона компактдиска и само 48,3 милиона винилови плочи. До 25-ата годишнина на компактдиска - през 2007 г. - броят на продадените компактдискове в света достигна 200 милиарда. С навлизането на цифровите изтегляния и стрийминг услугите обаче броят на продадените компактдискове в света намаля. По данни на Асоциацията на музикалната индустрия в Германия броят на продадените компактдискове през 2021 г. ще бъде 25,1 милиона, което е спад спрямо 32,2 милиона през 2020 г.

 

През 90-те години компактдискът започна втора кариера като носител на информация за компютри. Днес най-добрите му дни като носител на музика и данни отдавна са отминали. Много лаптопи вече не са оборудвани с оптично устройство. А наследниците на компактдиска - DVD, Blu-ray или универсалният холографски диск - вероятно са последните физически представители на една ера, започнала с Abba.

Коментари

Напиши коментар

Откажи