Какви публикации в социалните мрежи могат да привлекат измамници

Какви публикации в социалните мрежи могат да привлекат измамници
Снимка от почивка може да се превърне в кражба с взлом

Григорий Пашченко, ръководител на проекта CyberMoscow, разказа как измамниците могат да се възползват от публикациите ви за вашите деца или любими хобита.

Специалистът заяви, че престъпниците се опитват да съберат възможно най-много информация за жертвата от социалните мрежи и след това да я използват срещу лицето. Пащенко даде пример: снимка с кон може да доведе до обаждане от измамник, който предлага да яздите кон на половин цена от обичайната, след което ще ви изпрати връзка към фишинг сайт. Празничната снимка може да привлече крадци, казва той.

"От снимките на паспорти, самолетни билети, бордни карти може да се разбере кога и къде сте заминали, къде сте били, и вече ще бъде готов набор от психологически инструменти, ключове, с които може да се атакува", - цитира Радио Спутник.

Освен това младите шофьори често споделят радостта си, като публикуват снимки на шофьорските си книжки. Впоследствие обаче престъпниците могат да създадат "клонинг" на документа или жертвата да получи обаждане от псевдоинспектор на пътната полиция, който да поиска да плати глоба за несъществуващо нарушение.

Пашченко казва, че измамниците "ловуват" за снимки на деца: използват тези снимки, за да създадат фалшиви реклами за набиране на средства за уж болно дете. Според експерта, за да се предпазите от измамници, трябва да затворите профила си в социалната мрежа и да дадете достъп до публикациите само на приятелите си.

Коментари

Напиши коментар

Откажи