IT гигантите споделят тайните си алгоритми с властите в Китай

IT гигантите споделят тайните си алгоритми с властите в Китай
TikTok, WeChat и други приложения са принудени да докладват пред правителството

В петък местният регулаторен орган публикува списък, в който са описани 30 алгоритъма, които компании като Alibaba Group Holding и Meituan използват за събиране на потребителски данни, даване на лични препоръки и управление на съдържание. Обществеността разполага само с кратки описания на алгоритмите, но властите са получили много по-подробна информация.

Алгоритмите, използвани за класиране на видеоклипове в TikTok, публикации в WeChat или Instagram, често се разглеждат като "тайната съставка", която е от решаващо значение за привличане на вниманието на потребителите и е фактор за растежа на бизнеса. Въпреки това китайските компании нямат избор - както съобщава Bloomberg, през март в отговор на оплаквания за злоупотреба с данни Китай изисква от интернет компаниите да разкриват информация за такива инструменти.

Механизмите, които управляват функционирането на индустрията, се пазят в строга тайна и често са обект на политически дебати и спекулации по целия свят. В Китай технологичните гиганти не успяха да защитят своите тайни - за разлика от САЩ например, където Meta и Alphabet запазиха правото си да не разкриват подобна информация, позовавайки се на търговска тайна.

Китайската администрация за киберпространството (CAC) досега е поискала само основна информация, но може да поиска допълнителна информация, ако компаниите са обвинени в злоупотреба. Публикуването на списъка означава, че процесът на взаимодействие между властите и технологичните гиганти досега е протекъл доста гладко.

Докато преди ИТ компаниите се развиваха в страната почти безконтролно, през последните години властите започнаха да затягат политиката си на взаимодействие с бизнеса. Миналата година беше приет Законът за защита на личните данни, както и Законът за сигурността на данните, с който се затягат правилата за обработване на информация за потребителите.

В публичното пространство вече е публикуван списък с алгоритми, но той съдържа само кратка информация. Например ByteDance съобщава, че нейният алгоритъм използва харесвания и нехаресвания, за да генерира препоръки в приложенията, особено в китайския роднина на TikTok - Douyin. Meituan заяви, че алгоритмите ѝ помагат да разпределя поръчките за храна между куриерите въз основа на престоя и маршрута на доставка.

Съгласно новите правила компаниите са длъжни да предоставят и по-подробна информация, включително резултатите от самостоятелен одит на сигурността на алгоритмите, информация за събраните данни, включително дали се събира биометрична информация и кои бази данни се използват за обучение на алгоритмите. Съобщава се, че компетентните органи ще поддържат актуален списък на информацията, която се изисква да бъде предоставена. Засега е известно, че информацията, предоставена на CAC, включва определени данни, представляващи търговска тайна, които, разбира се, не трябва да бъдат споделяни с обществеността.

Коментари

 • особено в китайския роднина на TikTok - Douyin

  16 Авг 2022 15:22ч.

  Абе малоумници, какви роднини, какви пет юана? Това си е името на КИТАЙСКАТА ТикТок на китайски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи