Huawei рискува да бъде подложена на пълни санкции от страна на САЩ, ако продължи да си сътрудничи с Русия

Huawei рискува да бъде подложена на пълни санкции от страна на САЩ, ако продължи да си сътрудничи с Русия

След връщането на Крим на Русия и налагането на антируски санкции от страна на Запада китайската компания Huawei участва активно в технологичната подкрепа на северната си съседка. Сега обаче, когато страната е изправена пред много по-строги ограничения от страна на така наречената "международна общност", рискът компанията да попадне под нови, много по-строги ограничения се е увеличил многократно.

Според The Financial Times, който се позовава на експерти от бранша, ако компании като Nokia и Ericsson решат да прекъснат напълно връзките си с Русия, последните ще се нуждаят повече от всякога от подкрепата на Китай, особено на компании като Huawei. Смята се, че след събитията в Крим тази компания, заедно с китайската ZTE, е изиграла ключова роля в подмяната на мрежовата инфраструктура на полуострова.

Известно е, че Huawei стана един от първите "печеливши" в резултат на санкциите, наложени на Русия след началото на операцията в Украйна. Според публикацията, която се позовава на MTS, продажбите на смартфони на Huawei през първите две седмици на март са нараснали с рекордните 300%. В същото време компанията започна активно да реализира нови бизнес проекти.

Въпреки това много експерти смятат, че китайски компании като Huawei и Xiaomi поемат голям риск, като продължават да продават смартфони и друга електроника в страната - повечето от техните продукти пряко или косвено използват американски решения, които са забранени за доставка в Русия предвид новите санкции. В същото време Huawei все още има свобода на действие в САЩ, за разлика от ZTE, която всъщност е под пълна забрана.

Според западни експерти, понастоящем китайските компании нямат законни начини за износ. Теоретично е възможно Huawei да измисли начин за производство на смартфони и базови станции без американски инструменти и софтуер, но засега е невъзможно да се избегне използването на полупроводници, произведени с американски хардуер.

Сега Huawei работи интензивно, за да се отърве от зависимостта си от американските чипове и се опитва да заобиколи санкциите върху собствения си бизнес, като се опитва да получи сравнима производителност от по-малко усъвършенствани чипове. Въпреки това само през миналата година потребителските продажби на компанията са намалели с 50%, а общите приходи - с 29% в сравнение с предходната година.

Русия се нуждае от китайски технологии

След като Samsung и Apple "освободиха" почти половината от руския пазар на смартфони, а Nokia и Ericsson оттеглиха доставките си на телекомуникационно оборудване, страната има остра нужда от нови доставки, дори само за да поддържа мрежовата си инфраструктура в сегашното ѝ състояние.

Според някои доклади, Huawei и ZTE вече контролират 40-60% от пазара на безжично мрежово оборудване в Русия, а по-голямата част от останалата част се пада на Nokia и Ericsson. Освен това не е изключено сътрудничество на пазара на смартфони - руският производител BQ наскоро заяви, че обмисля да използва операционната система Harmony OS вместо Android. Засега обаче Huawei не планира да популяризира операционната система извън Китай.

Междувременно САЩ продължават да наблюдават отблизо както Huawei, така и други китайски компании

Според Матю Борман от Министерството на търговията на САЩ желаещите да си сътрудничат с Русия могат да бъдат изправени пред пълна забрана за работс и всякакви транзакции, подобна на тази, наложена на ZTE. В същото време Борман подчертава, че Huawei все още има какво да губи - досега Вашингтон е оставил доста лицензи за износ на чуждестранни доставчици, които да търгуват с Huawei, но тези разрешения могат лесно да бъдат отнети.

Huawei заявява, че "внимателно анализира" новите санкции. Компанията отказва да коментира плановете си за Русия.

Коментари

 • страхотни експерти!

  01 Апр 2022 10:30ч.

  Забравиха ли как канадците арестуваха дъщерята на основателя на huwei, главна финансова директорка на фирмата днес? Ако саксите си мислят, че след този акт китайците ще им играят послушно по свирката като евробюрократите, жестоко се лъжат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  01 Апр 2022 12:57ч.

  Китайците са умни хора и не се ръководят от криминали като Путин. Те изчакват да им дойде времето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ друг

  01 Апр 2022 13:28ч.

  Добро Утро!!! Китайското време ВЕЧЕ ДОЙДЕ! , а американското си стяга куфарите за ...никъде:-( Я си виж компютъра какво пише на него? made in China нали!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи