ФБР създава специално звено за престъпления с криптовалути

ФБР създава специално звено за престъпления с криптовалути
Отделът ще следи за престъпления с тях и откупи

Във връзка с нарастването на престъпленията с криптовалути и плащането на откупи с тях, Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) разкри плановете си да създаде ново звено, посветено на спирането на киберпрестъпниците, които злоупотребяват с цифрови валути.

На тазгодишната конференция по киберсигурност в Мюнхен заместник-главният прокурор на САЩ Лиза Монако обяви създаването на Звено за експлоатация на виртуални активи (VAXU). Според нея новият екип ще попречи на американското правителство да изостане от "заплахите, които експлоатират иновациите толкова бързо, колкото ги произвежда пазарът".

Екипът на VAXU ще събере под един покрив експертите на агенцията по криптовалути, блокчейн анализ и конфискация на виртуални активи, за да провеждат разследвания и да обучават други членове на ФБР как да се справят с тези нарастващи заплахи.

Екипът VAXU на ФБР ще бъде част от отдела на Министерството на правосъдието, създаден в края на миналата година, наречен Национален екип за прилагане на криптовалутите (NCET), който има за задача да разследва начините, по които киберпрестъпниците използват цифрови активи в своите операции.

В допълнение към стартирането на новото звено VAXU на ФБР заместник-главният прокурор на САЩ Лиза Монако обяви също, че федералният прокурор Ън Йонг Чой, който има опит в повдигането на обвинения на киберпрестъпници, ще бъде първият директор на NCET.

Вероятно скоро ще чуем още новини от ФБР и NCET, тъй като те активно започват да преследват киберпрестъпниците, които използват криптовалута за пране на пари и като форма на плащане при атаките си за откуп.

Коментари

Напиши коментар

Откажи