Европейци борят енергийната криза със самоделни джаджи

Европейци борят енергийната криза със самоделни джаджи

Находчиви европейци изработват направи-си-сам устройства за намаляване на потреблението на електричество и газ за отопление (снимка: CC0 Public Domain)

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Притиснати от енергийната криза, някои европейци разкриха своята изобретателност, подтикнала ги да правят самоделни устройства за управление на електроуредите и намаляване на потреблението.

Скрит в таванско помещение в Честър, Великобритания, един малък компютър постоянно тегли от интернет данни за времето в района. После ги използва, за да спести пари на собственика на жилището. Устройството се състои от шепа платки и кабели в малък пластмасов корпус, свързано към газов котел. Когато навън е топло, той намалява температурата на потока на котела, тъй като тогава е необходима по-малко енергия за отопление на сградата. Това е известно като метеорологична компенсация.

„Работи от около осем месеца и действа перфектно“, казва Пол Пшиере-Барнфатер, който е създал и инсталирал устройството. „Трябваше да направя това още преди години“, споделя той в публикация на BBC News.

Има и маркови продукти, които работят по подобен начин. Измерват външната температура на въздуха и съответно регулират температурата на водата, подавана към радиаторите в дома. Но Пшиере-Барнфатер работи за фирма за зареждане на електрически автомобили и има известно техническо ноу-хау, което му е позволило да направо устройството сам – за няколко лири.

Има и други хора, технически грамотни, които са измислили приспособления и приложения, за да си помагат да намалят сметките за електроенергия и отопление. Сега, на фона на рязко растящите разходи за енергия, много от тях споделят своя опит с надеждата, че ще бъдат от полза за другите.

Проектът на Пшиере-Барнфатер води началото си от предишен опит, когато човекът прочел как понижаването на температурата на комбинирания котел може да подобри неговата ефективност. „Когато започнах, мярката вероятно намали потреблението на газ с около 10%“, казва изобретателният мъж. После установил, че в много студени дни усещал как трябва леко да засили отново котела. Тогава му хрумнало да направи приспособление, което да прави корекциите автоматично.

Устройството поддържа температурата на потока към радиаторите между 30°C и 50°C, което той намира за достатъчно. Подобно коригиране е различно от това да се променя зададената температура на термостата. Има значение и какъв е видът на котела, включително дали е комбиниран (подгряващ вода и за отопление, и за миене). Освен това не бива да се забравя, че намаляването на температурата на горещата вода твърде много може да доведе до растежа на бактерии, включително легионела.

В друг английски град, Мидландс, програмист на име Томас Макгинес е проектирал различно устройство, което използва сензори за отчитане на температурите на потока на неговия котел. Джаджата изпраща известие до приложение за смартфон, ако обратният поток се покачи над 55°C. На база данните, които получава, Макгинес може да настрои фино температурата – ръчно.

„Моята малка сензорна система вероятно може да се сглоби за около десетина лири“, казва той. Чрез Twitter с него се свързали няколко души, които желаят да изпробват прототипи на устройството. Тази и други мерки, като намаляване на консумацията на електроенергия от котела и изолация на дома му, са помогнали на Макгинес да поеме контрол върху разхода на енергия. Британецът обаче казва, че все още е загрижен за продължаващото нарастване на сметките.

И той, и Пол Пшиере-Барнфатер се чувстват късметлии да имат необходимите умения, за да намалят сметките си за отопление. И двамата са на мнение, че хора с подобни познания и умения биха могли да помогнат на другите да се предпазят от покачването на цените на енергията. „Можем да помогнем. Ние сме малко, маниакално малцинство… Чувствам, че има още какво да направим“, казва Пшиере-Барнфатер.

По-ефективните отоплителни системи, контролирани прецизно чрез сензори и електроника, трябва да станат норма, смята Пшиере-Барнфатер. Някои фирми не настройват котлите да работят толкова ефективно, колкото биха могли, нито обясняват на хората как да използват уредите си ефективно и да пестят енергия, казва Джо Алсоп, основател на независимата организация за потребителски съвети The Heating Hub.

Въпреки това, въз основа на запитвания до групата, изглежда, че хората все повече се интересуват от това как да увеличат максимално ефективността на своите домашни енергийни системи. Говорител на „Home Assistant“ – софтуерен инструмент за контролиране на интелигентните домашни технологии – споделя, че е налице ръст на запитванията на тема настройване на системите за управление на енергията.

През това време Дан Медхърст, който живее близо до Рединг и определя себе си като ИТ специалист, е прикрепил сензор към предната част на своя електромер. Той проследява пулсиращия светодиод на измервателния уред, който разкрива колко енергия се консумира. Данните се изпращат безжично до домашния му асистент и Медхърст може да ги провери по всяко време на своя смартфон или компютър.

По този начин Дан може да забележи пикове в употребата и, въз основа на времето, в което са се появили, да определи какви уреди са ги причинили. Това му помогнало да осъзнае колко много електричество консумира неговата сушилня.

Най-добрият скорошен пример обаче се оказал телевизорът. „Повиших яркостта и контраста доста… Когато го включих в еко режим, потреблението спадна от 100 вата на 50 вата“. Резултатът от по-внимателното наблюдение и по-внимателното използване на уредите е довело до повече от 10% спад в сметката му за електричество, изчислява той.

Въпреки че малки корекции на потреблението на енергия в дома няма да премахнат болката от бързо растящите сметки, все пак има смисъл в това, казва Абигейл Домби, председател на Hydrogen Sussex – орган на енергийната индустрия. „Това са малки действия, които всъщност могат да направят огромни промени“, казва тя.

 

Източник: technews.bg

 

 

 

Коментари

 • Голям смях!

  05 Ное 2022 17:03ч.

  Гротеска!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • инж. Чуруков

  05 Ное 2022 18:22ч.

  В сътрудничество с доцент Гниляшки от катедрата по Патофизиология към МА съм патентовал устройство. Малък сензор се поставя от вътрешната задна страна на долните гащи. Сензорът има една тръбичка, която отвежда газовете в стоманена бутилка (тип пропан-бутан) и служи за зареждане на автомобили, само с газови уредби. Друг пиезокристал преобразува акустичните феномени в електричество, което зарежда алкална батерия. Ползвателят трябва да се движи със бутилката и батерията едновременно ! Така преборвам с едно изобретение две кризи ! Недостига на електричество и петролната криза... Сега работим с колеги от АЕЦ "Козлудуй" върху кожух, изработен от уранови нишки. С него ще може едновременно да се стопляш , и да си светиш нощем при режим на тока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гл. ас. Продиджиев

  06 Ное 2022 10:42ч.

  Искрени поздравления за напредъка, инж. Чуруков! И поздрави от катедрата по Инженерна керамика (бивша катедра Керамична енергология) на Академията! Бих искал и аз да споделя за наши разработки и напредък в областта на консервиране и преобразуване не електроенергия: Разработихме прототип на устройство, който акумулира излишната телесна топлина, и я отдава при нужда в околното пространство. Върху транспортна количка, която закупихме от строителен хипермаркет, наредихме няколко реда тухли. Тънкият момент е, че в слоевете хоросан между тухлите е навит шлаух, по който циркулира антифриз. другият край на шлауха е навит в поясната област на потребителя и се оформя затворен контур, чрез който се реализира температурен обмен между човешкото тяло и тухлите. Всеизвестен научен факт е, че човек отделя повече топлина, когато е ядосан, или се движи да се сгрее. С помощта на това устройство, сега тази топлинна енергия не се излъчва в околното пространство (което всъщност съдейства за Глобалното затопляне), а се акумулира! Вечер, когато температурата в спалнята е по-ниска, тухлите отдават обратно акумулираната енергия и така сгряват потребителя! Имаме много позитивни отзиви от ползвателите в експерименталната фаза на проекта. За съжаление, както често се случва в нашата изстрадала рОдина, разработката ни не срещна подкрепа от отговорните институции. Тухларни имаме, антифриз имаме, хоросан имаме. Остана само да се построят 2 завода - за шлаух и за транспортни колички, но явно правителството и парламентът късогледо отказват да прозрат ползите от нововъведението. В заключение, искам да споделя радостта, която изпитах, като прочетох, че и други будни умове и родолюбци са впрегнали своя научен потенциал и изобретяват устройства, от които ще се възползват тази зима българите, а по-късно и други народи. Успех, и все така напред!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи