Европейската организация за ядрени изследвания спира ускорителя на частици, за да пести ток

Европейската организация за ядрени изследвания спира ускорителя на частици, за да пести ток

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) спира Големия адронен колайдер с цел пестене на електроенергия. Той преустанови работа на 28 ноември, предаде ТАСС.

Изключването е две седмици преди планирания срок. Пусковият срок е без промяна – пролетта на 2023 г. Това че ускорителят няма да функционира няколко месеца, е изложено в работен доклад на специалисти от ЦЕРН. 

В края на септември беше съобщено, че техническото преустановяване на работата ще започне на 28 ноември 2022 ., т.е. две седмици по-рано от предишни предвиждания. Експлоатацията на ускорителя ще бъде понижена на 20 процента през 2023 г. Този план е съгласуван с доставчика на електроенергия от „Електрисите дьо Франс“.

Големият адронен колайдер заработи на пълна мощност на 5 юли т.г. след мащабна техническа модернизация, продължила от 2018 г. Работата по модернизацията беше официално завършена в края на април.

Европейският център за ядрени изследвания е основан през 1954 г. Тя е най-големият световен център по физика на елементарните частици. 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Европейската организация за ядрени изследвания спира ускорителя на частици, за да пести ток

  28 Ное 2022 13:32ч.

  Добре дошли в Средновековието! Учèните, за да не стоят без работа да запретват ръкави и да бъркат смеси за получаване на Философски камък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вуйчето

  28 Ное 2022 13:34ч.

  Само за лаборатории за изследване(синтезиране) на опасни вируси имат ток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  28 Ное 2022 14:26ч.

  Поредния пирон в ковчега на Путин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А после ще може ли да проработи?

  28 Ное 2022 15:09ч.

  А хора, дето му разбират да го подкарат и ползват ще има ли на работа още там? Много е вероятно това да е края на този уред. Ако престоя продължи достатъчно дълго, неминуемо ще започне да изчезва на части и компоненти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  28 Ное 2022 15:38ч.

  И за какво изобщо го правиха? Щом и за наука няма пари, значи работата е много, много зле... Отначалото се знаеше, че е много енергоемък. Ама заради една Украйна да се обричаш на изоставане в науката... Това или е признание за гигантско политическо осиране, или е било грандомания безсмислена, или си е направо самоубийство. Май всичко накуп. Едното води до другото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бе то не работата не опира до пари. Парите си ги рисуваме от въздуха. Няма реални ресурси.

  28 Ное 2022 15:44ч.

  Печатарите не успяха да сложат ръка на Арктика и Сибир, когато му беше времето. Щяха да си печатат долари и евра барем два века, докато организират планетарния си концлагер. Обаче нещо не се получи и сега почват да режат от ресурси секторите, които не са от първа необходимост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  28 Ное 2022 15:41ч.

  Трубадурите, сега почнахте ли малко поне да се усещате, в каква каша се набутвате, възпявайки идиотски управленски "стратегии"? Време е да обръщате платната, защото бурята ще ви удави. Вашите противници може и да оцелеят, но ако вие продължавате да се държите неадекватно, ще бъдете удавени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  28 Ное 2022 16:25ч.

  Не чучнаха над земята едни соларни панели, някоя перка и така става

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  29 Ное 2022 0:15ч.

  Същата мизерия направи и PSI със SwissFEL - рентгеновият лазер на свободни електрони. Спряха третия ускорител (LINAC3) и минаха от 100 Hz на 50 Hz честота на повторение на импулсите. И защо? Швейцарците имат 5 ядрени реактора, имат и ВЕЦ. Енергия има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи