Европейската комисия стартира визионерска 3D платформа „Споделете визията си“ по време на Европейската година на младежта 2022 г

Европейската комисия стартира визионерска 3D платформа „Споделете визията си“ по време на Европейската година на младежта 2022 г

Когато председателят Урсула фон дер Лайен обяви Европейската година на младежта за 2022 г., тя поиска от Европа да се вслуша внимателно в младите хора, за да може Съюзът да отговаря по-добре на очакванията им. По тази причина Европейската комисия стартира напълно новата 3D дигитална платформа „Споделете визията си“ като централен елемент от Европейската година на младежта – интерактивна платформа, в която младите европейци могат да записват своите собствени и уникални послания. 

Целта на „Споделете визията си“ е да предостави възможност на младите европейци от различни краища на континента и различна среда да дадат израз на собствената си визия за бъдещето по теми като заетост, приобщаване, мир и сигурност, климатични промени, образование, ментално  здраве и други.

Във времена на глобална пандемия и на продължаваща война и агресия срещу Украйна гласът на младите хора става все по-нужен. За тази цел „Споделете визията си“ функционира като актуално, интерактивно пространство за гласове, което буквално дава възможност на хората да изразят мнението си, да запишат собствено, персонализирано съобщение и да дадат гласност на идеите си по най-актуалните според тях теми.

Платформата е разработена за записване на съобщения на всички официални езици на ЕС (включително норвежки, турски, сръбски, северномакедонски и исландски). След като бъде добавен, всеки глас генерира собствено, уникално триизмерно взаимодействие във формата на вълни с всеки друг запис на платформата и позволява на всеки да слуша останалите записи, на всеки един език, на всяко устройство и по всяко време.

 

Ето какво казва Мария Габриел, комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж: „Споделете визията си“ е израз на младежки, значим, динамичен и открит дух на съвместно създаване под мотото на Годината на младежта. Платформата е също така навременно средство, което дава възможност на европейските младежи да изразят гласа си и да споделят проблемите и идеите си относно бъдещето. Създаването на „Споделете визията си“ не би могло да бъде в по-подходящ момент за всички млади хора – не само като европейски граждани, но също така и като членове на общество, което сега, повече от всякога, е изправено пред период на изпитание.“

По отношение на значимостта на самата Европейска година на младежта 2022 г. комисар Габриел добави: „Обръщаме се към всички млади хора с молба да се включат и да участват активно. Техните гласове са съществен елемент от пътя на Европа към растеж, знания, иновации, възможности и по-добри, по-подходящи за младите хора решения. Ще слушаме с внимание и ще гарантираме разработването на политиките за младежта да се извършват по по-открит и съвместен начин, а също така и всички гласове да бъдат чути и да бъдат предприети необходимите стъпки  не само през тази година, но и след това.“

Като ключова част от кампанията за Европейската година на младежта държавите членки допринасят в национален план и на местно ниво за насърчаване на ангажираността на младите хора в много различни дейности. В България са организирани повече от 68 дейности в рамките на Европейската година на младежта и по думите на Милена Андреева, национален координатор на Европейската година на младежта в България, през следващите месеци са предвидени още 36.

Новата платформа „Споделете визията си“ ще премине към тези дейности и ще бъде основна характеристика на постигнатото през Европейската година на младежта и след 2022 г. – гласът на младите хора ще служи като двигател на промяната и ще играе важна роля в разработването на политиките за бъдещето.

Коментари

 • рукола Z

  12 Май 2022 17:21ч.

  Не позволявайте на децата си да го правят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грехът на принизеното себеотразяване

  12 Май 2022 18:08ч.

  Това е типично сатанинска ритуалистика. Редуцирането на човека до визията му и особено излагащото й споделяне е начин на затъпяване чрез предрешаване на идентичност, а не нейното критично издействане и то в по-висшите душевен и духовен аспект. Затова например на източните монаси (да речем в Тибет) е забранено да се снимат без нужда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сичко на шес!

  12 Май 2022 18:37ч.

  Проектът - реализиран, работата - отчетена, кинтите - усвоени, файдата - неизследвана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи