Европа може да забрани облачните услуги за руски клиенти

Европа може да забрани облачните услуги за руски клиенти

Европейският съюз работи по нов пакет от санкции срещу Русия, като една от точките в него може да бъде забрана за предоставяне на облачни услуги на руски клиенти. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на представител на ЕС. Tой също така отбеляза, че би било технически трудно да се приложи подобно изискване.

Не е лесно да се предвиди действителният ефект от подобна ограничителна мярка за Русия. Водещите доставчици на облачни услуги в Европа са американските Amazon, Microsoft и Google. Миналата седмица ЕС прие поредния пакет от санкции срещу Русия и Беларус: в списъка попадна и Аркадий Волож, основател и ръководител на "Яндекс" - той беше принуден да напусне всички свои постове в компанията, за да не се прилагат санкциите и за нея.

В първоначалния вариант на съобщението за пресата относно новия пакет от санкции, публикуван на 3 юни, се споменаваше и забрана на облачните услуги, но впоследствие тази фраза изчезна. Правните документи, публикувани в Официален вестник на Европейския съюз, не съдържат тази клауза. Говорител на Съвета на Европейския съюз заяви, че става дума за "фактическа грешка", и отказа да каже дали тя е свързана с междудържавен дебат в рамките на ЕС.

Служител на ЕС, близък до решенията за санкциите, обаче заяви, че Европейската комисия никога не е предлагала ограничаване на достъпа до облачни услуги, но сега ЕС обмисля да въведе такава възможност като част от бъдещ пакет от санкции, въпреки че това би било технически трудно.

Коментари

 • Отвратен

  08 Юни 2022 19:54ч.

  Да ви имам проблемите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  08 Юни 2022 21:50ч.

  EU чекиджии

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  09 Юни 2022 0:23ч.

  ЕС - либерален концлагер !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  09 Юни 2022 10:35ч.

  А парите по договорите на клиентите ще върне ли ? Не ! Както и за забранените телевизии, включени в тарифните планаве ? Крадци шизофренни, пред вас даже Хитлер изглежда направо демократ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи