Емблематични телефони от миналото, които се прераждат: Nokia 3310, Motorola Razr са само началото

Емблематични телефони от миналото, които се прераждат: Nokia 3310, Motorola Razr са само началото

През 90-те имаше мобилни телефони, които придобиха митичен характер. За мнозина това бяха първите подобни устройства, а лансирането им на пазара създаде множество техни „фенове“. С времето клетъчните апарати станаха много по-функционални, по-умни и вече са на практика с повече изчислителна мощ от един компютър по онова време.

Дали заради формата, продължителното време на работа с един заряд на батерията или просто заради носталгия – тези апарати имат своите привърженици и днес. Именно това е причината някои компании като Nokia и Motorola да представят на пазара нови „преродени“ версии на своите стари апарати. И въпреки, че в света на високите технологии много рядко се наблюдава завръщане към корените – това са само част от някои мобилни телефони, които бяха представени за втори път – в по-осъвременена версия.

Nokia 3310

Може би най-разпознаваемият апарат на Nokia е 3310. С времето той се е утвърдил като надеждно и просто устройство за разговори и SMS. Тъй като оригиналният модел излезе през 2000 г., той нямаше нито камера, нито нещо друго, характерно за съвременните устройства. През 2017 г. се появи нов модел със същото име, но в него вече няма нищо забележително. Това бе просто обикновен телефон, носещ легендарното име и разполагащ с модернизирана функционалност. Новият 3310 има цветен дисплей, камера, позволява използването на две SIM карти и поддържа карти с памет.

 

Nokia 8110 4G

Външният вид на оригиналния Nokia 8110 е трудно да се забрави благодарение на факта, че телефонът стана звезда и във филма "Матрицата". Това е апаратът, който се вижда доста отчетливо в ръката на Нео. Възобновената версия за 2018 г. е със същия форм фактор, но с малко по-различен дизайн.

Разбира се, съвременният апарат няма външна антена, нито пък има бутон, който би позволил ефектно отваряне на капака. Но има и нов цвят - жълт. Това вероятно е специална закача на сегашните производители, защото оригиналният Nokia 8110 е наречен "банан" заради извитата си форма.

 

Nokia 6310

Оригиналният Nokia 6310 трудно може да се сравнява с популярността на другите модели в нашия списък. И това е разбираемо. През 2001 г. оригиналът не можеше да се нарече „народен“, беше твърде скъп и затова не всеки можеше да го притежава. Модерното превъплъщение на Nokia 6310 от бизнес телефон се превърна в опростен апарат за тези, които имат нужда само да се обадят.

 

Nokia 6300 4G

При представянето си преди години Nokia 6300 беше в средния ценови сегмент с оптимално за стойността си оборудване. Съвременното превъплъщение, разбира се, вече няма да може да се похвали с перфектно съотношение качество/цена, тъй като съвременните телефони с бутони трудно могат да бъдат оценени по такъв параметър. Плюс обаче е почти идентичният дизайн на новия модел. Класическият и модерният вариант наистина си приличат много. Новият апарат е доста по-голям, както можете да видите и от снимката.

 

Nokia 5310 XpressMusic

Гамата "музикални" телефони XpressMusic включваше няколко модела с различни форм-фактори. Оригиналният Nokia 5310 от 2007 г. е класически моноблок, а повторното му издание е със същия дизайн. Визуално двата модела са много сходни.

Производителят е повторил и една от характеристиките на този телефон - отделни бутони за управление на възпроизвеждането на музика, разположени отстрани. Но останалата част от функционалността не е изненада – вече дори най-непретенциозният телефон може да възпроизвежда MP3 файлове.

 

Nokia 5710 Xpress Audio

Още един телефон Nokia от музикалната линия, но вече с префикс Xpress Audio. Устройството може да се нарече обновена версия на 5310. Производителят е инсталирал батерия с по-голям капацитет, добавил е поддръжка на 4G, но това не е основната характеристика на телефона. За разлика от по-простия модел, 5710 има отделение за съхранение и зареждане на безжичните слушалки, които са включени в комплекта.

 

Nokia 2660 Flip

Флипът или т.нар телефон тим „мида“ е един от популярните форм-фактори на мобилните телефони в началото на миналия век. С появата на смартфоните с iOS и Android този външен вид беше изоставен, въпреки че гъвкавите дисплеи би трябвало да променят това с течение на времето. Не е изненадващо, че сред телефоните с бутони все още се срещат миди, макар и вече не толкова често.

Оригиналният Nokia 2660 от 2007 г. беше достъпен телефон и в него нямаше нищо забележително. Модерното превъплъщение на този апарат не прилича много по дизайн на оригинала.  Nokia 2720 Flip, чиято оригинална версия беше пусната през 2009 г., също е по-усъвършенстван телефон тип "мида".

 

Nokia 8210 4G

Оригиналният Nokia 8210 бе представен през 1999 г. Това беше стилно и скъпо устройство, за чийто дизайн отговаряше Франк Нуово (бивш главен дизайнер на Nokia, създал серията 8000, и един от създателите на Vertu).

В допълнение към външния стил, който е еталон за телефоните по онова време, финландската компания произвежда сменяеми панели в различни цветове. В червено, например, той е един от най-използваните по това време от дамите. Още повече че апаратът беше компактен и лек, особено в сравнение с "тухлата" 3310. Модерният 8210, разбира се, вече не може да се превърне в икона на мобилния дизайн, въпреки че външният му вид все още е доста красив.

 

Motorola Razr 5G

Nokia не е единствената компания, която се опитва да се възползва от носталгията. Motorola, или по-скоро Lenovo (компанията, която сега притежава марката, създала първия мобилен телефон), реши да възобнови най-разпознаваемия си телефон - Motorola Razr. Новият модел, за разлика от преродените Nokia, е пълноценен смартфон с Android. Той вече дори има няколко нови версии  прво през 2019 г., после през 2020 г, а съвсем скоро се очаква появата и на новия наследник на легендарната серия.

Основният трик, подобно на предшественика му, е запазването на емблематичния дизайн, както и гъвкав дисплей, който позволява на новия Razr да остане мида.

В крайна сметка гамата от съвременни модели на Nokia, които по някакъв начин наследяват апарати от миналото е много по-широка. Без дори да включваме всички модели е ясно, че новите собственици на финландската марка се опитват да повторят легендарните ѝ успехи от миналото – за сега с променлив успех. От друга страна RAZR показва как реално би трябвало да изглежда един прероден легандарен смартфон, който отново има всички предпоставки да стане „иконичен“.

Коментари

 • j.jelevban-заораната Нокия 3310

  17 Авг 2022 19:43ч.

  Арендатор си забравя Нокия 3310 на капака на джипа.Минава трактор и я заорава.На по следващата година овчар я намира в стърнището.Дава я на децата си да играят с нея.Спазарих се с децата.Почистих я,купих и батерия и ми служи няколко години докато я изгубих.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи