Британските власти искат да узаконят автономните превозни средства до 2025 г.

Британските власти искат да узаконят автономните превозни средства до 2025 г.

Обединеното кралство, което получи независимост след излизането си от ЕС, не отлага приемането на правна рамка, която ще позволи използването на автономни превозни средства по обществените пътища от 2025 гodina. Отговорността за произшествията ще се носи от производителите на автомобили, ако по време на сблъсъка автомобилът е бил управляван автоматично.

Както информира Ройтерс, позовавайки се на министъра на транспорта на Великобритания Грант Шапс, властите на страната ще отпуснат 100 млн. британски лири (119 млн. щ. долара) за подготовка на необходимите условия и проучвания. Капацитетът на пазара на автономни превозни средства британските власти оценяват на 42 млрд. паунда, а човешкият потенциал на бъдещата индустрия - на 38 хил. нови работни места.

Допускането на автомобили с разработени функции за активна помощ на водача до обществените пътища във Великобритания ще се осъществява поетапно и ще започне през следващата година. До средата на десетилетието правната рамка трябва да обхване и обществения транспорт с автономни функции, както и роботизираните превозни средства за доставка. Около 35 милиона паунда от бюджета, отпуснат за тази област, ще бъдат изразходвани за изследвания в областта на пътната безопасност. От правна гледна точка, ако автомобил с включена автоматизация участва в произшествие, вината е на производителя на автомобила, а не на лицето на шофьорската седалка.

Напомняме ви, че китайските власти вече описаха подобни различия по-рано този месец. От тяхна гледна точка, ако няма шофьор, собственикът на превозното средство е отговорен за произшествието, но ако се докаже, че произшествието се дължи на дефект в дизайна или софтуера, отговорността ще бъде наложена на производителя. Според китайските законодатели наличието на лице на шофьорското място, което може да се намеси в процеса на управление на превозното средство, все още предполага неговата отговорност за произшествието.

Коментари

 • И още по темата за катастрофите със "самоуправляващите" се коли

  20 Авг 2022 15:34ч.

  Oт "Дейли Мейл", с картинки: https://www.dailymail.co.uk/news/article-11115969/Electric-self-driving-BMW-test-car-veers-oncoming-traffic-leaving-one-dead-Germany.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сто лесни начина да прецакаш ии

  20 Авг 2022 15:59ч.

  Правило номер едно. Ии не превъзхожда еи. Един въпрос: Защо всички така пламенно искат да прецакат автотранспорта? Няма ли по-благодатни области? Не ви се карат коли? Не искате мобилната си свобода? Вече не ви се живее? И едно предложение: Да заменим политиците с ии, а шофьорите засега да оставим намира, ок? Ползите ще са много пи-големи, а щетите много по-малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  20 Авг 2022 20:43ч.

  ако негово величество правителството ни разреши да одим примерно на групова колоноскопия, или на индивидуиална клизма, трябва да знае Кой Кара Влака, нищо не са забравили от конц-кемповете, аушвиц ще е за чаветата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи