Американски законодатели призоваха за разследване на рекламните идентификатори на Apple и Google в iOS и Android

Американски законодатели призоваха за разследване на рекламните идентификатори на Apple и Google в iOS и Android

Четирима американски конгресмени призоваха Федералната търговска комисия (FTC) да започне разследване на Apple и Alphabet (собственост на Google). Дружествата са обвинени в извършване на нелоялни и подвеждащи действия за събиране и последваща продажба на лични данни на потребителите на мобилни операционни системи iOS и Android.

Според законодателите, Apple и Google "съзнателно са улеснили злонамерените практики, като са вградили рекламни идентификатори в своите мобилни операционни системи за проследяване". Конгресмените пишат, че тези идентификатори са само формално анонимни. Разработчиците на платформи могат лесно да идентифицират самоличността на съответните потребители - само като погледнат къде се намират тези хора всяка вечер.

И двете компании вече са предприели стъпки за ограничаване на събирането на потребителски данни. Apple актуализира своята политика за поверителност за iOS миналата година, а Google възнамерява да добави съответните настройки в Android в обозримо бъдеще. В случая на Apple мярката е толкова ефективна, че само Meta е на път да загуби около 10 милиарда долара от приходи от реклама през тази година.

Google категорично отхвърли всички обвинения: "Ad ID беше създадена, за да предостави на потребителите по-голям контрол и да осигури на разработчиците частни средства за ефективно печелене на пари от приложения. Всяко твърдение, че Ad ID е създаден, за да улесни търговията с данни, е просто невярно." Apple не е коментирала ситуацията, а FTC е отказала да направи изявление.

Коментари

Напиши коментар

Откажи