ЮНЕСКО включи историческия център на Одеса в списъка на застрашеното наследство. Русия: Киев крие информация за разрушаването на паметници

ЮНЕСКО включи историческия център на Одеса в списъка на застрашеното наследство. Русия: Киев крие информация за разрушаването на паметници

Историческият център на украинския пристанищен град на Черно море Одеса беше включен в Списъка на ЮНЕСКО на застрашено световно наследство, въпреки съпротивата на Русия, съобщават световните осведомителни агенции. Според руснаците "Киев укрива информация от комисията за варварското разрушаване на паметници на монументалното изкуство".

На извънредна сесия на Комитета за световно наследство в Париж шест от 21 държави гласуваха "за", 14 се въздържаха, а Русия гласува против включването в списъка на Одеса - пристанищен град, наричан понякога "Перлата на Черно море".

"Одеса, свободен град, световен град, легендарно пристанище, белязало киното, литературата и изкуствата, по този начин е поставена под засилената защита на международната общност", се посочва в изявлението, направено от генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

Като цяло пощадена от началото на войната през февруари 2022 г., Одеса на няколко пъти стана обект на руски бомбардировки.

Русия, член на Комитета за световно наследство, осъди по време на сесията "повърхностно досие", изградено въз основа на "копи-пейст на страницата в Уикипедия" за Одеса. Тя също така обвини украинските власти, че "сами са разрушили паметници" в Одеса.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви през октомври кандидатурата на историческия център на Одеса.

"С оглед на заплахите, които тегнеха върху това наследство от началото на войната, Комитетът за световно наследство прибягна до извънредна процедура", се казва в изявление на ЮНЕСКО. В него се припомня, че той е "осигурил възстановяването на щетите, нанесени на Музея на изящните изкуства и Музея на модерното изкуство в Одеса от началото на войната".

"Надяваме се, че този статут ще помогне за опазването на културното наследство на Одеса, застрашено след нахлуването на Русия в Украйна", се посочва още в изявлението. "С решението се признава изключителната универсална стойност на обекта и отговорността на цялото човечество да го опазва".

От Комитета посочват още, че съгласно Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство всички 194 държави, които са я приели, се задължават "да не предприемат никакви умишлени действия, които могат пряко или косвено да увредят обекта на световното наследство, и да съдействат за неговото опазване. 

Новият статут също така дава възможност на Киев да поиска засилена техническа и финансова международна помощ, за да осигури защитата и възстановяването на обекта, ако той бъде повреден, се казва още в изявлението.

Макар заявлението за включване на Одеса в списъка да е подадено от украинските власти едва през октомври 2022 г., решението е взето по ускорена процедура поради продължаващия конфликт на територията на Украйна. Организацията отбелязва, че тази практика е предвидена в конвенцията в случай на извънредна ситуация, като посочва също, че подготвителна процедура с участието на международни експерти е стартирала още през лятото на миналата година с подкрепата на Италия и Гърция.

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО е взел решението да включи историческия център на Одеса в своя списък, заобикаляйки процедурните правила и нарушавайки основните принципи на работа, смята руското постоянно представителство в организацията.
    
"Решението за включване на Одеса в Списъка на застрашеното световно наследство беше взето под натиска на обединения Запад, заобикаляйки процедурните правила", казват от представителството. 
    
Украинските власти освен това са скрили от ЮНЕСКО информация за разрушаването на паметници в историческия център на Одеса преди включването на града в Списъка на световното наследство на организацията и не са предоставили информацията, поискана от консултативните органи.
    
"Киев укрива информация от комисията за варварското разрушаване на паметници на монументалното изкуство в границите на обекта, отказва да предостави допълнителна информация, поискана от консултативните органи, като се позовава на военна тайна. Той се опита да окаже натиск върху независимите експерти, обвинявайки ги в политизиране и проруска позиция. На заседанието на комисията не беше изслушан нито един от научно обоснованите контрааргументи за необходимостта от финализиране на досието", казват още от представителството. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • малко удобно позакъсняхме с включването, защо ли?

  25 Яну 2023 19:56ч.

  ЮНЕСКО натиска хунтата да върнат на постаментите им паметниците на Ленин, Жуков, Суворов, Потьомкин, Екатерина Велика... нали така? Или политиката по казуса все пак се оказва избирателна, демек въпросните паметници може и да не ги съхраним...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @по този начин е поставена под засилената защита на международната общност

  26 Яну 2023 7:01ч.

  каква ли е тази защита...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  25 Яну 2023 21:53ч.

  Заявлението за включване на Одеса в списъка е подадено от украинските власти едва през октомври 2022 г. Инак, паметниците на културата са си стояли там от векове, ма на никой "цивилизован" украинец или европеец не му минало и през ум да ги обяви за световно наследство. Поне не и докато нацитата не демонтират нелицеприятните Екатерина Ай Ай (основала града), Суворов и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Екатерина ІІ не е основала града Одесса,

  25 Яну 2023 22:08ч.

  но го е изтръгнала от неправомерните владения на Отоманската империя по Северното Черноморие, където на турците хич не им е била работата да се мотаят баш на това място. Така е изтръгнат от турците и полуостров Крим. Екатерина, доколкото е известно на Историята, не е била „украинска владетелка“, а руска императрица, така че Крим е руски, защото е спечелен във война на Русия с Турция. Претенциите че Крим е украински могат да бъдат оправдани само ако приемем абсурдното твърдение, че всички украинци са „турци“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Одесса, Одесса — родная сторона;

  25 Яну 2023 21:58ч.

  сгубила ты мальчишку, сгубила навсегда…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи