Ричард Гиър призова Вашингтон да подкрепи Тибет

Ричард Гиър призова Вашингтон да подкрепи Тибет

Ричард Гиър на среща с Далай Лама в Индия през 2022 г. Снимка: АП

Актьорът Ричард Гиър призова Вашингтон да подкрепи Тибет, съобщи АФП. Гиър се възмути от "жестокостта" на китайската политика спрямо Тибет в момент, когато американският Конгрес дебатира за средствата, които трябва да бъдат използвани за натиск върху Китай заради нарушенията на човешките права в тази автономен район на Китай.

Гиър свидетелстваше пред комисията в Конгреса, обвинявайки китайските власти в това, че разделят тибетски семейства, забраняват тибетския език и разрушават религиозни светилища.

Гиър вече многократно е защитавал каузата на Тибет пред Конгреса, обвинявайки Китай в "жестокост и насилие" срещу народа на Тибет.

Тибет се управлява от Китай от 50-те години на 20-и век. Множество тибетци, напуснали страната, обвиняват Китай в репресии и мъчения, както и в опити да се заличи тибетската култура.

Около 1 млн. тибетски деца са разделени от семейства си и настанени в пансиони за насилствена асимилация, обявиха през февруари трима пратеници на ООН. 

Ричард Гиър призова САЩ и техните съюзници да се обърнат към Китай с призив за автономия на Тибет. 

Гиър призова представителите да гласуват закон, очертаващ параметрите на американската подкрепа за народа на Тибет. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Ахмако

  29 Март 2023 7:57ч.

  И тоя ли стана пропагандатор? Нормално, от кравар освен лъжи нема да чуеш нещо друго

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  29 Март 2023 8:11ч.

  Не е пропагандатор това му е стара кауза която му коства кариерата заради огромните инвестиции на китайската комунистическа партия в Холивуд! А иначе тибетците винаги могат да се утешават, че може да бъде и по зле, примерно като уйгурите от провинция Синдзян с техните концлагери и липси на органи... Китай е отвратително зло не по малко от западняците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  29 Март 2023 12:04ч.

  Другарят Гиър иска ли автономия за Тексас и Хаваи ? Питам само. Американските актьори показват завидна гъвкавост в принципите. Жалка работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  12 Апр 2023 14:25ч.

  Първо да посмуче езика на Далай Лама .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи