Маестро Валерий Гергиев отпразнува 45 години на диригенския пулт

Маестро Валерий Гергиев отпразнува 45 години на диригенския пулт

Маестро Валерий Гергиев отпразнува 45 години от дебюта си като диригент с операта "Отело" в Мариинския театър, съобщи ТАСС.

"На 12 януари 1978 г. Валерий Гергиев, току-що завършил Ленинградската консерватория, дирижира първото си представление в Кировския (Мариински) театър. Това беше операта "Война и мир" на Сергей Прокофиев", съобщиха от пресслужбата на театъра, като припомниха, че дебютантът тогава е на 24 години. Малко преди това той печели Международния конкурс "Херберт фон Караян" в Берлин и Всесъюзния конкурс за дирижиране в Москва.

Юрий Темирканов, главен диригент на Кировския театър, оказва голямо доверие на младия си колега по това време. В негова чест Валерий Гергиев ще дирижира в петък пиесата "Евгений Онегин", поставена от Юрий Темирканов, която се играе в Мариинския театър вече четири десетилетия. 

През 1988 г. Валерий Гергиев е избран за музикален директор на Кировския театър, а през 1996 г. става художествен ръководител и директор на трупата му. Според статистиката до момента са документирани над 8500 изпълнения на Гергиев през цялата му диригентска кариера. Повечето от тях (около 6000) са с творческите екипи на Мариинския театър (в Санкт Петербург и на турне). Под негово ръководство са записани няколкостотин произведения от симфоничния и оперен репертоар. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Карачибук

  16 Яну 2023 15:23ч.

  "Гласове" хубаво отбелазва 45 години от дебюта на Гергиев, макар той да закрет Путинист. Но защо няма дори един ред за нашия маестро Найден Тодоров? В петък пловдивчанинът бе удостоен с най-голямата музикална награда на Лихтенщайн - сапфирен батон. Уникалната диригенска палка му е била връчена на стилно тържество в концертната зала Вадуцер. След това маестро Тодоров сефтоса новата си палка. Той дирижира симфоничния оркестър на Гуанджоу, изцяло съставен от музиканти-андроиди с изкуствен интелект. Изпълнена бе творбата на Димитър Тъпков "Шест игралки - залъгалки" за детски хор и симфоничен оркестър. Аплодисментите на публиката все още не могат да заглъхнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шегата ти е симпатична,

  20 Яну 2023 11:03ч.

  но неуместна. Валери Георгиев е най-изтъкнатия и проникновен диригент за последните 10 - 15 години. Слушах/гледах как дирижира Концерт за оркестър от Бела Барток. Нищо общо с всичко чуто преди. За разликата между него и Н.Т. е безсмислено да се споменава. Виж. разликата между Софийската филхармония и Маринскя оркестър е катастрофална¡

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи