Гневът на младите в Украйна се излива във военен рап: "Куршуми ви очакват, грешници"

Гневът на младите в Украйна се излива във военен рап: "Куршуми ви очакват, грешници"

От бойните полета в Украйна звучи рап музика, изпълнена с яростта и възмущението на младо поколение, което след края на войната със сигурност никога няма да забрави и може би никога няма да прости, предаде Асошиейтед прес. Украинският рапър Отой, станал войник-доброволец, записва текстове на телефона си. Светлината на дисплея е приглушена, за да не се превърне в мишена на руски обстрел. 

„Руските войници пият водка, ние правим музика“, казва рапърът, чието истинско име е Вячеслав Дрофа, млад мъж с тъжни очи, който не знаел, че е способен да убива, докато не срещнал руски войник.

Иронично, но яростно последствие от инвазията е, че заповядвайки да бъдат унищожени украински градове, Владимир Путин подхранва онова, което твърди, че е искал да потуши - надигащата се вълна от неудържим  украински национализъм.

Както дълги години във Франция мнозина смятат, че е невъзможно да простят на Германия след Първата и Втората световна война, младите украинци казват, че месеците на бруталност са ги изпълнили с изгаряща омраза към Русия. В Украйна поколението, родено след обявяването на независимостта на страната от Съветския съюз през 1991 г., не може да си представи да изпитва друго, освен отвращение към Русия, през целия си живот.

Текстовете на Отой говорят красноречиво за чувствата му. Той губи по-големия си брат, също войник, при обсадата на стоманодобивната фабрика "Азовстал" в опустошения пристанищен град Мариупол. Но музиката на Отой е и гласът на ледената ярост, споделяна от мнозина от неговите връстници. Сега тя се излива в песни, в изкуство и татуировки, онлайн в хаштагове, прокламиращи „смърт на враговете“, и мемове, насочени към Путин, както и в акции за набиране на средства за военните действия.

В „Enemy“, една от четирите нови песни, които Отой пише на бойното поле, той казва: „Не сме уплашени, но ни се гади, защото миришеш на застояло, дори когато сърцето ти още бие. Куршуми ви очакват, грешници".

В яростната хеви метъл песен „We will kill you all“ групата „Сърфейс Теншън“( Surface Tension) крещи: „Ние ще танцуваме върху костите ви. Майка ви няма да дойде за вас“. Песента с ругатни е натрупала повече от 59 000 гледания след пускането ѝ на 5 април в Ютюб.

Ирина Осипенко е сред посетителите на музикален фестивал за набиране на средства миналия уикенд в украинската столица Киев, където Отой изнася пламенно представление. Тя ридае, докато обяснява как нарастващите резерви, които е имала към Русия преди инвазията, са прераснали в ярост. „Мразя ги, това никога няма да се промени. Ще го обясня на децата си и се надявам, че моите деца ще обяснят на децата си“, казва тя.

Отой изразява същото мнение: „Ще кажа на децата си: „Руснаците убиваха семейството ми, убиваха братята ми, сестрите ми, бомбардираха нашите театри, болници“. „Не само че не харесвам Русия, мразя тази страна и мразя руския народ, доколкото мога“, каза той в интервю от апартамента си в Киев, където записва, но съхранява и оръжията си. Отой посвети песента си „Find My Country „на защитниците на Азовстал“, рапирайки на английски език, за да достигне посланието му до „хора по целия свят“. От неотдавна той помага и във военната болница и не спира да работи върху новите си песни, написани на бойното поле. 

Отой казва, че мини-албумът носи „миризма на военен прах“. „Всъщност лежах на земята под въздушните удари и бомбените обстрели. Можете да усетите миризмата на бомби, мъртви тела, прах, кръв. Мисля, че това е най-добрият начин да покажеш омразата си.“, казва той. 

Източник: БТА

 

Коментари

 • Христо

  10 Юни 2022 8:55ч.

  деб2лната 404, този днешен Содом трябна да изчезне...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гневът на младите в Украйна се излива във военен рап: "Куршуми ви очакват, грешници"

  10 Юни 2022 9:08ч.

  Това е адресирано към онези, които избиваха цивилни в Донецка и Луганска област от 2014 г. ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • системна грешка

  10 Юни 2022 9:13ч.

  Много важно, рап.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Руските войници пият водка, ние правим музика“ ....................... Верваме, верваме! Укрите се оказаха по-големи нацисти от германците!

  10 Юни 2022 9:14ч.

  Ти да видиш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • имбецилизъм по наглосаксонски

  10 Юни 2022 9:17ч.

  Материалът е дело на пълен неадекватник. Явно редовната употреба на дрога и рапът свършват мръсната работа в случая. Мозъкът, написал тоя буламач, не само е промит, но и отдавна пробит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  10 Юни 2022 9:20ч.

  Пентаграми и козели, това са младите укро отрепки- Шейтани, както правилно ги определи Рамзан! Мечтаят да сеят смърт и да шмъркат, сега вече са приключени и тяхното бъдеще е огнената геена! Единственото което постигнаха е да обединят сатанисти безбожници и джендъри зад тях, е няма как да победят!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dma

  10 Юни 2022 9:43ч.

  Тра-ла-ла. Сменяйте наратива, глупаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  10 Юни 2022 9:58ч.

  Основен елемент от Киевската и западната пропаганда е приписването на извършваните от украинските фашисти и наемници зверства срещу мирното население и градовете в Донбас на руските войски, Путин и Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  10 Юни 2022 10:36ч.

  "Иронично, но яростно последствие от инвазията е, че заповядвайки да бъдат унищожени украински градове, Владимир Путин подхранва онова, което твърди, че е искал да потуши - надигащата се вълна от неудържим украински национализъм." --- Ние имаме една поговорка за вола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  10 Юни 2022 14:17ч.

  Споко, Уилт, след година две същите друга песен ще пеят. Така е устроен човекът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що да Вида

  10 Юни 2022 10:51ч.

  За съжаление или не, системата не работи по начина на младежа, хората бързо забравят, според интереса.Принципните Японци забравиха 2 атомни бомби, та кво остава за пияните Укрита.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • така се случва, когато, зает да оцеляваш,

  10 Юни 2022 11:51ч.

  занемариш подрастващото ти дете. Предоставяш родителските си грижи на училището, програмите на което се съставят от външни агенти (като съветниците в отдел "Ппросвета"), които ти "прочистват" програмите от "езика на омразата" изхвърлят всички патриотични автори, редактират историята... И ето го резултатът - у нас никога не е имало иго... Или обратното, като в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бавно и методично

  10 Юни 2022 12:12ч.

  Всички тези сатанистчета ще бъдат унищожени. Зеленски вика - "по 100 на ден" , истината е някъде по 7-8 Х 100. Работайте братя ! Работайте братушки !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нормален

  10 Юни 2022 12:17ч.

  Какво е това : тъп пропаганден боклук или светоусещане на завършен продукт на една човеконенавистна проратандо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  10 Юни 2022 12:32ч.

  Простотия до шия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  10 Юни 2022 12:46ч.

  Много плоско, продължават умопромивката, тъй както ая Македония ние сме зверове, татари, измет, фашисти, чиито грехове никога няма да бъдат забравени, стига само лъжите да се повтарят всеки ден до безкрай. Объркани души.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лаша Тумбай, мадафакас!

  10 Юни 2022 13:15ч.

  Верка Сердючка - раппэр. Вот такая щука. Детска радост - съвсем като за западна преса и западен читател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • млади от Херсон

  10 Юни 2022 13:23ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=BD0bssUeFPk

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересен линк

  11 Юни 2022 7:47ч.

  Нещата са на кантар. Дори и в Херсон хората изглеждат раздвоени, а как ли ще е на Запад ? Русия ще спечели войната, но след това трябва да спечели и мира ! Това население, промивано 30 години в русофобия, трябва да се убеди че ще живее по-добре от преди !...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ще живее по-добре от преди

  11 Юни 2022 18:21ч.

  Като роби?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hassan II

  17 Юни 2022 15:38ч.

  След някой и друг подобен жалък опит от страна на "Козяк", да сътворят и у нас / с помощта на платени безделници и наркомани събрани от 9 и 10 микрорайон в Люлин/ на близък по замисъл метеж, такъв какъвто стана на Майдана през 2014 година, ще разберат ОКОНЧАТЕЛНО че България . . . не е Украйна !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи