Даниел Баренбойм беше изпратен с бурни аплодисменти в Берлин

Даниел Баренбойм беше изпратен с бурни аплодисменти в Берлин

Публиката изпрати диригента и пианист Даниел Баребойм с бурни аплодисменти на концерт в Берлин, след като обяви, че се оттегля от поста генерален музикален директор на Берлинската държавна опера заради заболяване, съобщи ДПА.

На концерта Баренбойм дирижира произведения от Роберт Шуман и Йоханес Брамс и изпълни дует на пиано на бис. Билетите бяха разпродадени отдавна.

"За съжаление, здравето ми се влоши значително през последната година. Вече не мога да осигуря представянето, което с право се изисква от един генерален музикален директор", заяви 80-годишният Баренбойм по-рано в петък. "Затова моля за разбиране, че се отказвам от тази длъжност на 31 януари 2023 г." 

Роденият в Аржентина Баренбойм, който има и израелско, палестинско и испанско гражданство, напоследък на няколко пъти отменя концерти по здравословни причини. В началото на октомври той обяви, че сега трябва да се концентрира максимално върху физическото си състояние. Държавната опера трябваше да отмени планирания за рождения му ден на 15 ноември миналата година концерт в Берлинската филхармония, където Баренбойм трябваше да свири на пиано. Миналата събота обаче той дирижира Деветата симфония на Бетовен в Берлин. 

По-рано Баренбойм вече трябваше да се откаже от диригентските си функции за новата постановка на "Пръстенът на нибелунга" от Рихард Вагнер в Държавната опера, която също беше подготвена за рождения му ден. 

Германските диригенти Кристиан Тилеман и Томас Гугеис го замениха на подиума. Тилеман замества Баренбойм и по време на турнето му в Азия с Държавната опера. През февруари миналата година той трябваше да се подложи на операция на гръбначния стълб. Той обясни, че има сериозно неврологично заболяване.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  07 Яну 2023 15:56ч.

  Вероятно овакантеното място на Даниел Баренбойм ще бъде предложено на българския маестро Найден Тодоров. Той го заслужава, макар че не е доказан евреин. Фндацията Америка да Бълтрия го подкрепя и навярно ще му помогне да се наздначи за музикален директор на Берлинската държавна операили поне оглави доброволната пожарна команда на филхармоничното брлинско общество.Апропо, крайно време е Наден да върне парите на тенора РумЬен Дойков, чиито записи продаде в Щатите и прибра парите за себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха,

  20 Яну 2023 10:48ч.

  Ще му бъде доста трудно да замени единия, с другия диригентски пулт. Шега - на първия, усилията са без резултат; на втория, оркестъра се справя по-добре без него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те знаят и могат всичко

  21 Яну 2023 16:14ч.

  Ако не харесат Найден, да помислят за Христо Иванов, БезНадежда Йорданова или пенкилера Нестимир и те могат и са от кръга на фондацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напуска сцената още една легенда

  26 Яну 2023 11:21ч.

  И няма нищо смешно в това. Бог да му дава здраве и дълъг живот на Баренбойм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи