Черни облаци надвиснаха над Шакира в Испания

Черни облаци надвиснаха над Шакира в Испания

Колумбийската певица Шакира е заплашена от присъда от осем години и два месеца лишаване от свобода заради обвинения, че не е платила в испанската хазна данъци на стойност около 14,5 милиона евро в периода между 2012 г. и 2014 г., съобщиха световните медии. 

Прокуратурата в Испания поиска това наказание, както и глоба от 23 милиона евро, ако изпълнителката бъде призната за виновна от съда по общо шест обвинения с две утежняващи обстоятелства: голямата сума на укрити налози и използване на офшорни компании за прикриване на доходи, уточнява изданието "Паис". Дата за началото на процеса, който ще се гледа от съд в Каталуния, още не е насрочена.

Шакира имаше възможност да сключи споразумение, но тя категорично отказа, макар че се водиха преговори. Певицата, известна с хитове като "Waka Waka" и "Hips don't lie", е "напълно убедена в своята невинност” и е на мнение, че този случай "нарушава правата й", заявиха нейни представители. Освен това тя настоява, че вече е внесла 17,2 милиона евро, които испанските данъчни са й поискали, и е убедена, че няма неплатени задължения.

Прокуратурата обаче е категорична, че Шакира (45 г.) не е плащала данъци между 2012 г. и 2014 г. - период, през който е пребивавала в Испания през по-голяма част от времето заради любовната си връзка със защитника на футболен клуб "Барселона" Жерар Пике (35 г.). Испанското законодателство задължава лица, намиращи се на територията на страната повече от 183 дни в рамките на една година, да плащат данъци, включително и за доходи, получени в чужбина. 

Шакира съжителства с Пике от 2011 г., макар че според нейните твърдения се е установила трайно в Испания четири години по-късно и от 2015 г. съвестно се е регистрирала. Преди това данъчно е била вписана на Бахамските острови. Точно там певицата твърди, че е живяла по времето, за което данъчните в Каталуния изискват  данъците. Според нея в посочения период визитите й в Испания били "спорадични". На това залага и защитата на поп звездата, която е сред най-продаваните изпълнители в света. Тя се изявява не само като певица, но също така пише песни, танцува, изявява се като хореограф и модел. Шакира има и звезда на Алеята на славата в Лос Анджелис. 

Испанските власти многократно оспорваха тезата на адвокатите, тъй като внимателно са проследили живота на Шакира и Жерар Пике. От показани пред Ройтерс документи става ясно, че изпълнителката не само редовно е посещавала Испания между 2012 г. и 2014 г., а през месец май 2012 г. дори си е закупила къща в Барселона. Тя е била семейното им жилище с футболиста. Данъчните инспектори са успели да съберат “достатъчно доказателства” в подкрепа на твърденията си и да предоставят на прокуратурата, сред които публикации в социалните мрежи, извлечения от банкови сметки и разплащания с кредитни карти. Певицата и футболистът обичаха да демонстрират любовта си в социалните мрежи.

Разследването срещу колумбийката, чието пълно име е Шакира Исабел Мебарак Рипол, започва през 2018 г. Точно преди година бе обявено, че са констатирани "достатъчни основания", за да бъде заведено дело срещу поп звездата за укриване на данъци. Тогава стана ясно, че има възможност за постигане на извънсъдебно споразумение. В последните няколко дни представителите на прокуратурата и на изпълнителката водиха интензивни преговори, но без да постигнат успех, твърди в. "Паис". Според изданието испанските власти били склонни да направят отстъпки, ако Шакира се признае за виновна и плати солидна финансова санкция. Екипът й обаче категорично отказвал и настоявал, че тя е невинна.

Тъмните облаци над Шакира в Испания започнаха доста да се сгъстяват в началото на лятото. Малко преди да стане ясно, че изпълнителката е заплашена от затвор, тя и Жерар Пике официално обявиха края на връзката си, която продължи повече от десетилетие. Те имат двама сина - Милан (9 г.) и Саша (7 г.).  Според испанските медии причината за разрива на звездната двойка е изневяра, която накарала колумбийката да сложи точка на отношенията им.  

Певицата и футболистът се запознаха малко преди Световното първенство по футбол в Република Южна Африка през 2010 г., когато Жерар Пике участва в клипа на парчето на Шакира "Waka Waka (This Time for Africa)" - официалната песен на турнира. Те обявиха, че са заедно година по-късно.  

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Големият въпрос

  02 Авг 2022 9:33ч.

  е: защо ни занимавате с тия глупости?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи