"Безгласните букви ще създадат безгласни думи, а накрая – и безгласен свят"

"Безгласните букви ще създадат безгласни думи, а накрая – и безгласен свят"

Националната Априловска гимназия в Габрово отново бе домакин на финалния кръг на конкурса „Млад писател“. Момент от награждаването на финалистите Снимка: Теодора Станчева, НАГ

Трябва ли да има безгласни букви?

- Всяка буква трябва да има право на глас.

- Не. Безгласните букви ще създадат безгласни думи, а после и безгласни изречения, а накрая – и безгласен свят".

Деветото издание на националния литературен ученически конкурс „Млад писател“ излъчи най-добрите дванадесет млади литературни таланти на България, след което бяха обявени и носителите на първите три награди. Финалният кръг на състезанието за втора поредна година се проведе в Националната Априловска гимназия (НАГ) в Габрово, по идея на наставника и патрон на конкурса „Млад писател“ Ивайло Гогов, съобщиха екипа на НАГ Габрово.

„Целта на писателя Ивайло Гогов е в приятелска среда децата да открият своите силни творчески страни. Срещата между финалистите започна с опознаване и дискусии на различни теми, чрез които журито да придобие наблюдения за начина им на мислене, за тяхната гледна точка по различни теми и, разбира се, за силата им на изразяване чрез словото. И всички заедно не  само успяха да създадат творческа среда, в която да се справят със  задачите в  света на словото и римите, но и чрез комуникацията намериха общ път към другите и към себеопознаването. Така Ивайло Гогов им показа, че този конкурс не е просто конкурс за таланти, а за смелостта да бъдеш "млад писател", да имаш сърце за това“, разказва Траяна Хубчева от НАГ. 

Конкурсът се провежда в две части, като в първия кръг участниците изпращат собствен текст и отговарят на провокиращи традиционното мислене въпроси. Ето някои от въпросите и отговорите, предоставени от екипа на НАГ.

Колко секунди може да се съдържат в един метър?

- Зависи колко голяма е раната, която човек е понесъл със себе си, докато го изминава.

- Една секунда, за да направя крачка към теб и една секунда, за да те прегърна.

Колко удара на сърцето има в една добра дума?

- Един, ама какъв само!

- Николко, защото от вълнение сърцето за секунда замира.

Трябва ли да има безгласни букви?

- Всяка буква трябва да има право на глас.

- Не. Безгласните букви ще създадат безгласни думи, а после и безгласни изречения, а накрая – и безгласен свят.

Тезата може да има и антитеза. Какво може да има антилопата?

- Красиви рога.

- Лопата.

Ако трябва да оставите в целия български език само единадесет глагола, кои ще бъдат те?

- Съм, желая, мога, знам, имам, давам, ям, отивам, благодаря, моля, извинявай.

- Обичам, обичам, обичам, обичам, обичам, обичам, обичам, обичам, обичам, обичам, обичай!

Кое е по-важно за една любов: времето или мястото?

- Времето, защото само то може да докаже истинската любов.

- Нито едното; важен е човекът.

Коя е най-миризливата дума тази есен?

- Политика. И е миризлива не само тази есен.

- Прахоляк. Поне да имаше сняг да го скрие за малко...

Малък жест ви е направил щастливи. Ще върнете жеста или ще го предадете нататък?

- Ще го предам нататък, за да продължа, а не да затворя веригата на щастието.

- Ще предам нататък във всички посоки, умножено по две.

Напишете единадесет прилагателни, от които лъха студ.

- Алчен, мрачен, зловещ, безчовечен, гибелен, смъртоносен, низък, покварен, предаден, изоставен.

- Януарски, сибирски, полярен, арктически, леден, мразовит, вкочанен, бездиханен, заскрежен, снежен, мъртъв.

Пишете прощално писмо на човек, когото обичате. Каква ще е последната дума?

- Те (от „обичам те“).

- Извинявай!

Кое е по-самотно: непрочетеният стих или ненаписаният?

- Определено ненаписаният. Непрочетеният стих все пак има някакъв шанс някога да бъде забелязан.

- А кое е по-самотно? Четящият стихове или пишещият?

Напишете пожелание за рожден ден, в което да няма гласните О и Е.

- Happy birthday!

- Ч💙ст🍒т р😀жд🌼н д🍀н!

Кое може да прави човека вечен?

- Децата.

- Ако си смени името на Вечен. Но ще настане голяма конфузия, когато толкова много хора пожелаят да се казват Вечен.

Може ли една книга да бъде прочетена завинаги?

- Това ще е най-тъжната книга на света.

- Може, ако бъде изгорен и последният запазен екземпляр от нея.

Кое прилагателно се прилага най-трудно?

- Прилагателното, което е в превъзходна степен.

- Свободен.

„След ползотворните и радостни часове на сътворчество в Актовата зала на гимназията тържествено бяха връчени наградите на победителите и поощренията на всички участници от г-жа  Сидорова, областен управител, и от г-жа Христова, директор на гимназията: първа награда - Андрей Лумбев, 9 клас, ПГ „Христо Ботев“ – Дупница, втора награда - Дария Георгиева, 9 клас, ПГТ „Алеко Константинов“ – Плевен, трета награда - Камелия Димитрова, 12 клас, МГ „Академик Кирил Попов“ – Пловдив. За всички останали Ивайло Гогов беше подготви малки подаръци - изненади, защото независимо, че има обявени победители, всеки участвал носи победата в себе си, щом е преживял това приключение с воля, талант и сърце“, казва Траяна Хубчева от НАГ.

Тази година дванадесетте финалисти в конкурса за млади литературни таланти на България са Александра Павлова, 9 клас, ПДТГ, гр. Свищов, Андрей Лумбев, 9 клас, ПГ „Христо Ботев“, гр. Дупница, Гергана Стойчева, 12 клас, МГ „Баба Тонка“, гр. Русе, Дария Георгиева, 9 клас, ПГТ „Алеко Константинов“, гр. Плевен, Деница Михайлова, 12 клас, СУ „Д-р Петър Берон“, гр. Свиленград, Десислава Бахчеванова, 12 клас, МГ „Баба Тонка“, гр. Русе, Димитър Кузманов, 12 клас, ПГ „Генерал Владимир Заимов“, гр. Сопот, Ефтелиа Юмер, 12 клас, ПГИ „Алеко Константинов“, гр. Кърджали, Камелия Димитрова, 12 клас, МГ „Академик Кирил Попов“, гр. Пловдив, Пламена Георгиева, 10 клас, Национална Априловска гимназия, гр. Габрово, Селма Молла, 10 клас, СУ „Йордан Йовков”, гр. Тутракан, Стефания Сардарян, 10 клас, СУ „Христо Ботев“, гр. Враца.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

 

Коментари

 • песимист

  22 Дек 2022 12:15ч.

  СТРАХОТНИ! На добър час!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  23 Дек 2022 20:28ч.

  каква е тая простотия...фонетизирането на записаните думи (които са само със съгласни) е въпрос на знание...защо лъжете децата... Представете си дума само само с гласни...аааййй ееее аааа аййй..тааа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  23 Дек 2022 20:30ч.

  (т) е подсказка какво исках да кажа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Chispa

  25 Дек 2022 13:39ч.

  Дори и да се абстрахираме от наличието на безспорните шедьоври на българската литература, сама по себе си тя остава ценна и заради това, че е написана на Кирилица. Аз съм българка, която от близо 40 години живее на Запад — живяла съм в няколко различни страни на Европа и Америка. Навсякъде — без изключение — западните хора се стъписват пред факта, че в родния ми език се пише на Кирилица. Това е „на руски“ — с ужас възкликват всеки път те. Касае се не само за обикновените хора без особено образование, каквито човек среща в повседневието. Виждала съм как дори хора от университетските среди, сред които основно премина цялата ми кариера, се разтреперват от ужас пред „кабалистичната писменост“ на която са напечатани книгите в личната ми библиотека. Вярно е че тази така наречена „кабалистична символика“ им е нагнетявана в мозъците в продължение на два века (от времето на Наполеоновите войни на Изток — до ден-днешен) като нещо враждебно, което един ден ще помете цивилизования свят и ще го ликвидира без остатък. Такова беше до неотдавна и отношението към еврейската писменост, а ако писменосите на гърците и арабите се радват на някаква относителна търпимост, то това е защото западната култура дължи твърде много на Антична Гърция и на могъщите през средновековието арабски халифати. Западът разбира се НЕ ДЪЛЖИ НИЩО на Византия и съпътствуващото я в историята ѝ славянство — Кирилицата беше създадена в Източния Рим именно с цел ОБОСОБЯВАНЕ на цивилизационния код на една част от европейското население, което искаше да скъса завинаги с покварата на нравите в упадъчния Рим. Задачата беше — да се спаси Европа посредством Християнството. Резултатът беше — раздвояване: Западна Европа беше спасена от гермаския етнос, който я заля, а Източна Европа се спаси чрез славянството, на което беше дадена специфична писменост. Спасението обаче, което германските племена донесоха на Западна Европа, се оказа половинчато и това доведе до религиозното претестерство на Лютеранизма и Калвинизма. Византия, макар и политически ликвидирана впоследствие от Османското нашествие запази своята цивилизационна цялост на базата на славянската култура. А в основата на славянската култура стоят буквите, които ние употребяваме и които плашат Запада, бил той Римо-католически, или Протестантски, а с разцвета на Северна Америка — и франк-масонски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Време е вече

  25 Дек 2022 13:52ч.

  Време е вече в българското училище да започне обучение и по глаголитическа писменост. Това е оригиналната символна система на Източното Християнство. /// Ⰲⱃⰵⰿⰵ ⰵ ⰲⰵⱍⰵ ⰲ ⰱⱏⰾⰳⰰⱃⱄⰽⱁⱅⱁ ⱆⱍⰻⰾⰻⱋⰵ ⰴⰰ ⰸⰰⱂⱁⱍⱀⰵ ⱁⰱⱆⱍⰵⱀⰻⰵ ⰻ ⱂⱁ ⰳⰾⰰⰳⱁⰾⰻⱅⰻⱍⰵⱄⰽⰰ ⱂⰻⱄⰿⰵⱀⱁⱄⱅ. Ⱅⱁⰲⰰ ⰵ ⱁⱃⰻⰳⰻⱀⰰⰾⱀⰰⱅⰰ ⱄⰻⰿⰲⱁⰾⱀⰰ ⱄⰻⱄⱅⰵⰿⰰ ⱀⰰ Ⰻⰸⱅⱁⱍⱀⱁⱅⱁ Ⱈⱃⰻⱄⱅⰻⱒⱀⱄⱅⰲⱁ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи