Жозеп Борел: ЕС не е готов за обща забрана на вноса на руски петрол

Жозеп Борел: ЕС не е готов за обща забрана на вноса на руски петрол

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел СНИМКА: Ройтерс

Полша и Франция подкрепят пълното отхвърляне на руските енергоносители, но Германия, Австрия и Унгария са против

Европейският съюз все още не планира да наложи централизирани ограничения върху доставките на руски петрол, тъй като няколко държави членки на ЕС заплашиха да блокират подобно решение, ако то бъде подложено на гласуване. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в интервю за журналисти от европейския информационен алианс LENA.

"Ще бъде много трудно да се постигне единодушие в ЕС по въпроса за ембаргото или повишаването на митата върху руския петрол, защото някои държави членки вече заявиха, че ще наложат вето на всяко колективно решение", цитира думите му вестник "Le Figaro".

Изданието отбелязва, че след забраната на руските въглища страните от ЕС, включително Полша и Франция, подкрепят пълното отхвърляне на руските енергоносители, докато Германия, Австрия и Унгария са против.

В тази връзка Борел заяви, че страните от ЕС доброволно намаляват вноса на петрол от Русия след рязкото увеличаване на доставките през първите седмици на специалната операция в Украйна. Според него в средносрочен план европейците ще трябва по един или друг начин да се откажат от руските енергоносители, тъй като това е "най-важният етап от изграждането на автономия", предаде БГНЕС.

В статията се отбелязва и фактът, че "представата за разцепление на блока при затягане на санкциите няма да успокои европейците, но ще зарадва Москва".

Сега Европейската комисия обмисля да наложи мита върху вноса на петрол, но само за определен обем.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  22 Апр 2022 17:21ч.

  Какво ще забранявате или отбранявате, за Русия няма никакво значение ! Гледайте после да не се молите като просяци, щото може и да не ви се обърне внимание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  22 Апр 2022 17:37ч.

  довършете сев поток2 и си оправете отношенията с русия не се водете по ам акъл виждате че украина е мюре целта е русия и китаи с оръжие мир няма да постигнете нато и ес трябва да се разтурят незабавно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Апр 2022 17:38ч.

  Не им се получават нещата на САЩ и сателитите. Байдън обещаваше 200 рубли за долар, а то какво излезе. ЕС се заканваше да спре да купува газ и нефт от Русия, а то какво излезе. И по необяснима причина, всичко в Европа и САЩ поскъпва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  22 Апр 2022 17:57ч.

  И по необяснима причина, всичко в Европа и САЩ поскъпва". От времето е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ликейон

  22 Апр 2022 18:20ч.

  Лека полека се връщаме в реалността. Днес е Разпети петък, явно дрогата е забранена на всичките еврочиновници, та затова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко е конюнктура

  22 Апр 2022 18:41ч.

  Франция е слабо зависима от руската газ /около 20 % от вноса й/ , също и от нефт "Урал". В същото време е най-големият производител в Европа на биоетанол Е 85. Що да не се подмаже на американците ? Виж , при поляците става въпрос за национален дефект, болестна психопатия на тема "русофобия".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Апр 2022 19:19ч.

  Има и още нещо. Скоро ще прочетете и новината: Европейската комисия заяви, че плащане с рубли не е нарушение на санкциите. Изпратили са информацията до всяка държава от ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  22 Апр 2022 20:40ч.

  Преди европейския внос САЩ трябва да спрат другия руски износ и най-вече индейския. Ако Индия и Европа спрат вноса Раша ще клекне много бързо. Първоначално цените ще се вдигнат много, но после Раша ще продава почти за без пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костилката?

  22 Апр 2022 21:25ч.

  Нещастници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Деденце, днес едно, утре друго

  22 Апр 2022 21:59ч.

  Ту си ястреб, ту си гълъбче на мира, ту си радикал, ту умиротворител. Виж там, спри се на една роля, че нещо много станаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи