Земетръсна дипломация: Отвориха ГКПП между Турция и Армения, Дендиас и Чавушоглу заедно в пострадалите райони

Земетръсна дипломация: Отвориха ГКПП между Турция и Армения, Дендиас и Чавушоглу заедно в пострадалите райони

Опустошителните земетресения в Югоизточна Турция, при които бяха поразени десет от най-гъсто населените окръзи на страната, отвориха и нови врати в дипломатическите отношения с редица страни, като Армения, в рамките на т.нар. "земетръсна дипломация". Междувременно гръцкият външен министър Никос Дендиас посети днес пострадалите от земетресението райони на Турция, придружен от турския си колега Мевлют Чавушоглу, съобщава БТА.

ГКПП Алиджан между Турция и Армения, който 30 години бе затворен поради политическите проблеми между двете страни, вчера бе отворен за пръв път, за да преминават тировете, пренасящи помощи за поразените от трусовете области. Тази сутрин тирове с помощи от Армения са преминали на турска територия през Ъгдър, към град Адъяман, който е сред най-силно засегнатите окръзи, съобщиха дипломатически източници. 

Общо пет тира, натоварени със 100 тона храни, медикаменти, вода, хигиенни материали и технически уреди, както и спасителен екип от 28 души от Армения, пътуват към Адъяман, заяви специалният представител на Турция за Армения посланик Сердар Кълъч, който благодари на Ереван за този жест.

Вчера, друг спасителен екип от Армения, заедно с екипа на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), успяха да спасят живо едно момиченце на 8 години. 

 

Междувременно гръцкият външен министър Никос Дендиас (вляво) посети  пострадалите от земетресението райони на Турция, придружен от турския си колега Мевлют Чавушоглу. 

Посещението е нов епизод на т.нар. "земетръсна дипломация" между Гърция и Турция – двама трудни съседи, чиито отношения често са били хладни, ако не и направо враждебни. Нещо подобно се случи през 1999 г., три години след като двете страни едва не започнаха война заради две необитаеми островчета в Егейско море, припомня Асошиейтед прес.

През август 1999 г. трус с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер разтърси Турция, в резултат на което загинаха около 18 000 души; през следващия месец земетресение с магнитуд 6,0 по Рихтер разтърси гръцката столица Атина и уби 143 души. И в двата случая двете страни изпратиха спасители, за да подпомогнат усилията на другата държава. Затоплянето на двустранните отношения беше широко отразено в международните медии.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу си спомни за едно писмо, което той, като частно лице, е изпратил до списание „Тайм“ по това време. "Тогава казах, че не трябва да чакаме друго земетресение, за да подобрим отношенията си. Повтарям това и сега, като външен министър на Турция. Трябва да положим усилия, за да подобрим отношенията си", каза Чавушоглу, цитиран от АП.

"Искам напълно да се присъединя към това, което каза Мевлют: че не трябва да чакаме природни бедствия, за да подобрим отношенията си", каза след това и Дендиас.

Двете държави спорят за правата върху проучванията за природни ресурси в Егейско море и Източното Средиземноморие. Турция също така обвинява Гърция, че е милитаризирала някои острови в Егейско море в нарушение на международни договори - обвинение, което Гърция категорично отхвърля. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган често е заплашвал Гърция, че турски войски ще дойдат "внезапно една нощ" и е споменавал, че новите турски ракети "Тайфун" могат да достигнат Атина.

Поне засега тази реторика е оставена настрана. Ердоган е разговарял по телефона с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу и с министър-председателя Кириакос Мицотакис, с които беше заявил, че няма да разговаря никога повече. Двамата гръцки официални представители са се обадили на Ердоган, за да изразят съболезнованията си за жертвите на земетресението и да го уверят в гръцката подкрепа.

Публично и в социалните медии гърците изразиха подкрепата си за Турция, с изключение на някои крайно националистически настроени хора. Гръцките профсъюзи поеха инициативата за събиране на помощи за разселените. По време на всички спортни събития, проведени в събота, жертвите бяха почетени с минута мълчание.

Чавушоглу и Дендиас посетиха днес оперативния център в Антакия, където бяха информирани за последните събития, свързани с евакуацията и спасителните дейности, както и за възникналите хуманитарни нужди. Освен това те видяха мащабите на разрушенията от въздуха, по време на пътуване с хеликоптер.

Дендиас и Чавушоглу посетиха и лагера, в който са базирани гръцки и други международни спасителни екипи. Спасители от страните от ЕС са извадили от руините общо 205 оцелели, заяви Дендиас при съвместната си изява с Чавушоглу.

"Гръцките усилия няма да спрат дотук", каза Дендиас. „Гърция ще направи всичко възможно, за да подкрепи Турция, било то на двустранна основа или като член на Европейския съюз''.

Чавушоглу специално благодари на гръцките спасители за техните „свръхчовешки усилия, полагани денонощно през изминалата седмица“.

„Забелязахме, че всички гърци, а не само спасителите, се въодушевяваха след всяка спасителна акция... Добросъседските отношения проличаха в тези трудни дни", каза той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи