Зеленски помоли Байдън да покани Киев в НАТО още сега

Зеленски помоли Байдън да покани Киев в НАТО още сега

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че поканата на Киев за членство в НАТО зависи от президента на САЩ Джо Байдън и призова такова решение да бъде взето още сега. Според Зеленски Байдън е този, който решава дали Украйна да влезе в НАТО или не. "Този сигнал наистина е много важен. И зависи от решението на Байдън", каза украинският президент в интервю за CNN.

Отговаряйки на въпрос относно поканата, Зеленски каза, че е много важно Украйна да я получи „сега“. „Една покана сега би била огромен стимул за украинските войници“, каза той.

В същото време Зеленски посочи, че разбира, че Украйна "никога няма да бъде в НАТО", докато не приключат военните действия. Според него обаче за Киев е "много важно да почувства", че ще бъде сред съюзниците в бъдеще.

В навечерието на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 11-12 юли във Вилнюс, Киев засили риториката за присъединяване към алианса. По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че приемането на страна в организацията по време на конфликт е невъзможно и страните от алианса и Киев разбират това, посочва ТАСС.

Според него на срещата на върха на блока във Вилнюс се планира да се сближи Киев с алианса, да се създаде Съвет Украйна-НАТО и да се осигури многогодишна програма за военни доставки. На свой ред Зеленски каза, че липсата на покана за НАТО демотивира въоръжените сили на страната. От канцеларията на Зеленски посочиха още, че той няма да отиде на срещата на върха, ако лидерите на страните от алианса „не проявят мъжество“ по въпроса за членството на Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че изявленията на Киев за присъединяване към НАТО говорят за нежеланието и неспособността на украинските власти да разрешат конфликта на масата на преговорите. Той подчерта, че Русия ще се стреми да гарантира собствената си сигурност, което изключва разширяването на НАТО чрез влизането на Украйна в него и приближаването на алианса до руските граници.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Рене от съпротивата

  04 Юли 2023 12:16ч.

  Тоя взел ли си е дозата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  04 Юли 2023 12:18ч.

  Ако не е свържете го с Брендо, той е там някъде в укрорайха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  04 Юли 2023 12:18ч.

  нато не трябва повече да се разширява ще пострадаме всички по веригата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да погубиш украинския народ

  04 Юли 2023 12:18ч.

  За интересите на американците! Безподобен глупак! И нашенеца Тагарев е от същото котило на простаци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За личния си интерес го погубва, не за американския.

  04 Юли 2023 12:21ч.

  Това напълно го разбирам и подкрепям. Никакво значение няма който и да е народ пред личния и семейния интерес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • според статистиката на войната

  04 Юли 2023 12:33ч.

  само през м. юни са загинали 20 000 украинци. 20 000 млади (вероятно) мъже, които никога няма да създадат семейство и потомство... А колко ще станат жертвите до края на конфликта (НА МАСАТА ЗА ПРЕГОВОРИ!!!) никой не знае... И нека някой да докаже, че приемането на Украйна в НАТО ще спре тази братоубийствена сеч... в полза на богоизбраните... И нека някой да оправдае проекто-декларацията ("щото други страни вече излизат с такива декларации на подкрепа"), която коалицията на войната в нашия Парламент се стяга да предложи/приеме/огласи още тази седмица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въобще не е важно колко човешки боклук ще загине от едната или другата страна.

  04 Юли 2023 12:35ч.

  Важното е да растат и бременеят личните финанси и личният материален просперитет. Личният.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  04 Юли 2023 12:25ч.

  Зеленски просто се опитва да въвлече явно НАТО в конфликта, който той собствено забърка. Под чуждо давление, разбира се, но е страна в него... За морал няма да се отваря дума, просто това е нещо, което няма нищо общо нито с него, нито с кураторите му, нито със ситуацията... Въпросът е доколко другите са глупави, за да пеят в един хор с него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като оставим настрана мераците

  04 Юли 2023 12:30ч.

  на фашизоидна украина мисля че в този материа е по важно какво е изръсил Педков по повод тези мераци!Песков с това си изказване отново набляга на някакви преговори с отцепниците от Росия кръстили се украинци!Песков отново припява на т.н. “Партия на мира”,разбирай капиталистическа Русия!Чрез Песков говори Путин с което показва колко е вреден тоз наследник на Елцин ,за Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  04 Юли 2023 12:40ч.

  Дедо Байдън най-обича васалите да му казват, какво да прави ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скот Ритър:

  04 Юли 2023 12:45ч.

  "Това е ядрено самоубийство, което се разиграва пред очите ни" https://www.lentata.com/skot-ritr-tova-e-yadreno-samoubiystvo-koeto-se-razigrava-pred-ochite-ni

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че Зеленски не е украинец!

  04 Юли 2023 12:51ч.

  Защо да спира войната? Какви са му на него украинците, че да ги жали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДеБейски соросоид

  04 Юли 2023 14:59ч.

  Мей бе татко ти. Нали и ти си монголоид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • напушен клоун

  04 Юли 2023 12:53ч.

  Зелка, баце, ще подпалиш световна война заради измислената си държава бре! Нали знаеш колко искаме умираме заради подарената ти държава от Руската съветска империя? На харизан кон зъбите не се гледат: предоставиха ти възможност да имаш държава, ако си заедно с Русия, а ти избра дяла на глупака - да отхапеш ръката, която те храни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Байдън няма да довърши мандата си

  04 Юли 2023 13:01ч.

  Жив или мъртъв

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  04 Юли 2023 13:13ч.

  Зельо, що не ти стиска да проведеш честен референдум във все-още подвластните ти украински области, та да видиш кой кого чака и кого не, така най-бързо и безболезнено ще приключи СВО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  04 Юли 2023 13:57ч.

  Пуснали тарля под одъра, а той поискал да се качи на одъра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдаа, Зеленски има нужда от отпуска и почивка, умори се човека да иска, да иска, да иска ...

  04 Юли 2023 14:23ч.

  При огромните ресурси да не може да се топне из топдестинациите си е направо мъка. Затова давай Володя давай да се свършва по-скоро да думнем Третата световна война и току виж топдестинациите дошли до брега на Киев. ........ Защо не се саможертваш и да откажеш да бъдеш високоговорител на интелект, на който не му пука за твоя народ. Нали беше Слуга на този народ, ми спаси го бе, саможертвай се, противопостави се на чуждия интелект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мерси на украински

  04 Юли 2023 15:38ч.

  На български: Благодаря! на руски: Спасибо! на английски: Thank you! на немски: Danke! на украински:Мало!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи