Зеленски отстрани още 28 служители на Службата за сигурност на Украйна

Зеленски отстрани още 28 служители на Службата за сигурност на Украйна

Президентът Володимир Зеленски отстрани от длъжност вчера още 28 служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), предадоха ДПА и АП. В традиционното си вечерно видеообръщение Зеленски каза, че решението засяга персонал на СБУ на различно равнище. Като цяло обаче "причините са сходни: незадоволителни резултати от работата", отбеляза той.

В неделя Зеленски отстрани от длъжност началника на СБУ Иван Баканов и главния прокурор Ирина Венедиктова. Той се аргументира с недоволството си от факта, че над 60 служители на СБУ и прокуратурата са останали в територии, окупирани от Русия - нещо, което властите в Киев смятат за предателство.

Андрий Смирнов, заместник-началник на канцеларията на Зеленски, каза, че близо пет месеца след началото на войната, продължава откриването на руски шпиони в държавните институции.

Според анализатори обаче целта на тези ходове е да бъде засилен контролът на украинския президент върху армията и службите за сигурност, които са оглавявани от хора, назначени преди руската инвазия на 24 февруари, отбелязва АП.

Иначе Баканов и Венедиктова са отдавнашни сътрудници на Зеленски. При това отстраненият шеф на СБУ е приятел от детинство на украинския президент, с когото са израснали град Кривой Рог, в южната Днепропетровска област.

Много украински медии твърдят, че истинската причина за отстраняването на Баканов е, че той не е работил в разузнаването и затова не е имал авторитет пред подчинените си, отбелязва ДПА. Той е ръководил телевизия, преди да се присъедини към предизборната кампания на своя приятел Зеленски, който го постави начело на СБУ, след като стана президент.

За временен началник на службата бе назначен Васил Малюк, който бе заместник на Баканов. Според медийни публикации Малюк е разкритикувал неотдавнашния арест на бивш високопоставен служител на СБУ, който е обвинен в държавна измяна, защото предоставял информация на Русия след началото на войната.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Истинската причина

  19 Юли 2022 5:40ч.

  От първия ден на СВО Путин се стреми не към директна атака на институциите в Киев, не към физическо унищожаване на Зеленски и обкръжението му, а към провокиране на вътрешен украински преврат. Той директно си го каза на украинските военни още в първите дни. До сега не се получава. Но страховете на Зеленски са факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъкмо за това

  19 Юли 2022 5:43ч.

  В началото руснаците мощно нахлуха към Киев и завзеха летището му. Чакаха техни хора да свалят Хунтата и да поемат властта. Това не стана, затова руснаците се отказаха да щурмуват столицата и се изтеглиха към Донбас... Но идеята да се свали властта в Киев не е изчезнала. Американците задават параноята у Зеленски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  19 Юли 2022 5:53ч.

  Даааа.. а Зимата наближавааааа....те тогава ще е веселбата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  19 Юли 2022 5:54ч.

  Явно в Киев се развиват процеси, различни от пропагандни те мантри. Кой назначи Баканов? Аз ли? Всичката му работа такава на Еленски - добър е само като ретранслатор - високоговорител.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • белият прашец,подсигуряващ паралелната демократична реалност

  19 Юли 2022 6:59ч.

  Гледахте ли Бай Пън на гости на принца в СА? Абсолютно неадекватен, все едно Брежнев през лятото на 1982, че и по-зле. Тая амеромарионетка перко наумов на снимката - той пък с един безумен поглед... и не само пудрата захар е причината за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи