Зеленски оглави класация за най-влиятелните евреи в света

Зеленски оглави класация за най-влиятелните евреи в света

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Украинският президент Володимир Зеленски оглави класацията на в. „Джерузалем пост“ "50-те най-влиятелни евреи на 2022 г.", съобщава БТА.

Не са много политическите лидери, които се оказват издигнати в статут на икони, пише „Джерузалем пост“, но украинският президент Володимир Зеленски стана един от тях тази година. Първоначално той беше смятан за куриоз заради това, че е играл президента на Украйна в ситком, преди да изиграе ролята в реалния живот. Но нахлуването на Русия в страната му през февруари го изтласка в светлината на прожекторите и го подложи на небивало изпитание.

С острото око на художник, който разбира значението на оптиката, Зеленски започва да носи изключително маслиненозелени тениски, пише авторът на „Джерузалем пост“. Той започна световна обиколка чрез платформата "Зум", за да направи забележка на западните правителства за това, че не му помагат достатъчно да победи Русия, като адаптира речта си към историята и проблемите на всяка столица.

Неговата твърдост и смелост стават легендарни и му спечелват сравнения с Уинстън Чърчил, смята авторът на израелското издание. Има малко доказателства, че той наистина е казал "Имам нужда от боеприпаси, а не от превоз", когато президентът на САЩ Джо Байдън му предложи да го евакуира от Киев, но изглеждаше като нещо, което би казал, и това беше достатъчно, за да стане цитатът повсеместно споделян и цитиран.

Изпадналият в трудно положение лидер промени световния ред по начин, невиждан от падането на Желязната завеса в края на 80-те години на миналия век, като накара почти целия западен свят да се съюзи срещу Русия и нейния могъщ президент Владимир Путин, пише „Джерузалем пост“. Швеция и Финландия подадоха молби за членство в НАТО; безпрецедентни санкции от страна на САЩ и Европейския съюз бяха наложени на Русия, на нейните висши служители и промишленост; а американски оръжия, които досега не бяха предназначени за износ в Украйна, бяха изпратени в Киев. 

Голяма част от това е заслуга на Зеленски, който - чрез умело използване на медиите и дипломацията - накара света да предприеме действия, каквито не са се случвали от десетилетия.

В материала на израелския вестник е използван и цитат на американския държавен глава Джо Байдън: "Народите на свободния свят, вдъхновени от примера на президента Зеленски, са по-обединени, по-решителни и по-целеустремени от когато и да било в последно време". "С подкрепата на САЩ и на нашите съюзници и партньори той остави своя отпечатък в историята и доказа на света, че Украйна ще издържи дълго и нейният народ в крайна сметка ще реализира демократичното бъдеще, което отдавна желае."

Еврейството на Зеленски се превърна в интересен подсюжет на общата картина. Родителите му са евреи, а бащата на дядо му и тримата му братя са убити по време на Холокоста. Като тийнейджър му е предложена стипендия за обучение в Израел, която баща му го принуждава да откаже. По-късно се жени за нееврейка, а децата му са покръстени според съобщения в пресата.

Фактът, че Зеленски е евреин, не играе никаква роля в предизборната му кампания през 2019 г., а самият кандидат го омаловажава, заявявайки, че "фактът, че съм евреин, е около 20-ия въпрос сред моите характеристики".

Но в момент, когато страната му не само е нападната, но и е атакувана от руските пропагандисти, които твърдят, че "денацифицират" Украйна, Зеленски беше готов да изведе тази своя характеристика на преден план. Той и други украински лидери и високопоставени представители попитаха риторично как е възможно страната му да е нацистка държава, ако се ръководи от президент евреин.

Речта на Зеленски пред Кнесета силно се опираше на темата за Втората световна война и Холокоста, припомня „Джерузалем пост“.

"Те го нарекоха "окончателното решение на еврейския въпрос". Вие помните това и съм сигурен, че никога няма да го забравите", каза той. "Чуйте как тези думи се казват отново [в Москва]: "Окончателно решение", но по отношение на нас, на "украинския въпрос".

"Определено можете да ни помогнете да защитим... живота на украинските евреи", каза той пред Кнесета, като попита защо Израел не е изпратил на Киев оръжия или не е наложил санкции на Русия. "Това зависи от вас, скъпи братя и сестри... и вие ще трябва да живеете с този отговор".

При цялото влияние на Зеленски върху днешния свят, неговият еврейски произход не разколебава Израел да поеме това, което неговите лидери смятат за твърде голям риск в светлината на присъствието на руската армия в Сирия и на несигурното положение на евреите в Русия, коментира вестникът.

И все пак, тъй като продължава да води Украйна в борбата срещу Русия, във война, която разтърси световните енергийни и хранителни пазари и събуди Европа от относително удобно и мирно съществуване, Зеленски е един от най-влиятелните хора в света днес, а не само най-влиятелният евреин в света, обобщава „Джерузалем пост“. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Александър

  26 Sep 2022 8:13ч.

  От тази кукла на конци не зависи абсолютно нищо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "С острото око на художник, Зеленски започва да носи изключително маслиненозелени тениски

  26 Sep 2022 8:22ч.

  Това не е ли повторение на Историята ? И не е ли намек от автора на статията ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Байдън е преписал Брежнев

  26 Sep 2022 8:34ч.

  Джо Байдън: "Народите на свободния свят, вдъхновени от примера на президента Зеленски, са по-обединени, по-решителни и по-целеустремени от когато и да било в последно време"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  26 Sep 2022 8:17ч.

  със същия успех може да влезе в топ 10 на класация за нацизма

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Определено води класацията

  26 Sep 2022 8:21ч.

  За Крайно-Кървава Киевска Кукла на Конци. А джерусалемските постове какво "добро" целят на сънародниците си с тази класация и водеща фигура, не му е мястото да коментирам тук

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  26 Sep 2022 8:30ч.

  Ха ха ха... сериозно ли, ама как влияе, като комик ли? https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/308762088_10221200258786433_3657491550226968984_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=iD75ekoE0PQAX8DPLd-&_nc_ht=scontent-sof1-1.xx&oh=00_AT8tZqxeHY8kfdNnXf2MxwKWfe79bvUol58-vKv0zISwJA&oe=6335F2C8 тия пък го виждат като напикано наци 🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евоатлантически милитаристи идиоти

  26 Sep 2022 9:03ч.

  Хитлер - половин еврейн. Зеления палячо - цял еврейн. Нацизмът еволюира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  26 Sep 2022 9:03ч.

  "С острото око на художник... маслиненозелени тениски..." Напомня ми за един друг "художник"-австриец, който също е носил униформа ... Статут на "икона" ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  26 Sep 2022 9:25ч.

  Откога марионетките са влиятелни ?!? Що за глупост е тая клаация ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде сега и Нобелова награда за мир ! А после що имало Холокост !

  26 Sep 2022 9:58ч.

  НАТО изпраща на украинските войски най-известните негодници - това са както неонацисти, така и леви радикали, които преди това са воювали в Ирак и Сирия. НАТО отдавна започна да сглобява „Чуждестранен легион“, подготвяйки предварително с ръцете на Киев кървава инвазия в Донбас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  26 Sep 2022 10:08ч.

  Всичко живо бяга от Матушката - 261 000 вече напуснаха. На 28 септември Путин затваря границите. Жалка, пропаднала държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смешко, можеш ли да смяташ?

  26 Sep 2022 11:16ч.

  Колко процента представляват 261 000 спрямо общия брой на населението на Русия, и колко процента от населението на Украйна представляват напусналите я след 24.02. тази година..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  26 Sep 2022 11:54ч.

  абе Мунчо, бягат хора, които не се бият, затова тия 261 трябва да се съотнасят към заплашените да бъдат мобилизирани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами смятай ве Гунчо

  26 Sep 2022 12:05ч.

  Ако можеш разбира се..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на ФЮРЕРА тейка му

  26 Sep 2022 10:09ч.

  Ей тева ще го изпратя на моя добър приятел пропукора! Дето иска да ма трепи! Заедно с речта на Лавров, подчертани ония работи дето ги читирах снощи. Нямам грам съмнение, че отговора ще бъде "няма данни", ако въобще има писмен онговор, а не оловен. Както каза Соломон Паси, Путин се превърна в перфектния образ на чистото зло. Абе ти така си бислиш бе, адаш!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  26 Sep 2022 10:25ч.

  А всъщност зад това се крие неустоимото желание на Израел да възстанови Хазария.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драган

  26 Sep 2022 10:42ч.

  Абсолютно вярно. В близкия изток ще става все по-напечено и поради демаграфския проблем. Ерго, трябва една територия, където да се приберат “богоизбраните”. А Магадаскар или Уганда съвсем не стават. Виж стара Хазария е друго нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пепе неро

  26 Sep 2022 11:08ч.

  Да, оценяват високо съществения му принос в кървавото сблъскване на два много близки народа - украинци и руснаци. Така и у нас оценяват антибългарския принос на солбомоня, филипка и още десетина от чуждата порода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  26 Sep 2022 11:13ч.

  Ако този е най-влиятелния евреин понастоящем, горко им на евреите, нищо добро не ги чака..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи