За Ердоган са гласували 49,34% от избирателите, за кандидата на опозицията - 44,99%

За Ердоган са гласували 49,34% от избирателите, за кандидата на опозицията - 44,99%

На вчерашните президентски избори в Турция за настоящия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган са гласували 49,34 на сто от избирателите, сочат данни от обработени 99,9 на сто от бюлетините, цитирани от държавната турска телевизия ТРТ. За основния съперник на Ердоган – Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозиционния Национален алианс, са гласували 44,99 на сто от избирателите. Разликата между съперниците е малко под 4,5 на сто. Третият кандидат на Алианса АТА Синан Оган получи 5,23 процента подкрепа от гласоподавателите, съобщава кореспондентът на БТА Нора Чолакова.

За да спечели на първия тур, кандидатът трябва да получи 50 процента плюс един глас. На 28 май се очертава да се проведе втори тур на президентските избори.

Все още продължава преброяването на гласовете от чужбина. Повече от половината - 55,36 на сто от гражданите на страната, живеещи извън нея, са подкрепили настоящия държавен глава Ердоган, сочат данни на Висшата избирателна комисия на Турция (ВИК), публикувани от държавната Анадолска агенция.

За кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу са гласували 41,26 процента от турската диаспора. Кандидатът на Алианса АТА Синан Оган е събрал подкрепа от 2,20 процента.

В пламенна реч пред развълнувана тълпа привърженици, събрали се пред централата на Партията на справедливостта и развитието в Анкара, Ердоган посочи, че ще уважи решението на хората, ако се стигне до втори тур. Президентът пристигна през нощта в Анкара от Истанбул, където по традиция гласува.

Анализатори коментират, че президентът Ердоган се представи по-добре, отколкото му предричаха социологическите агенции.

Междувременно кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу заяви в централата на Народнорепубликанската партия, че ще победи на втория тур и призова своите привърженици да бъдат търпеливи. Той обвини Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган в намеса в преброяването и съобщаването на резултатите от вота вчера.

Според последните данни Републиканският алианс (в състава на който са включени четири партии, сред които ПСР и основният ѝ съюзник Партията на националистическото действие) получава 49,32 процента от гласовете, съответно ще има 322-ма депутати в 600-членния турски Меджлис. За ПСР са гласували 35,41 процента, а за ПНД - 10,05 на сто), информира турската телевизия НТВ.

Националният алианс, съставен от шест партии, получава 35,21 процента от гласовете, съответно 212 места в парламента (НРП има подкрепа от 25,4 процента от избирателите, Добра партия на Мерал Акшенер - 9,8 процента). Съюзът на труда и свободата, начело с прокюрдската Зелена лява партия, има подкрепата на 10,51 процента от избирателите и ще разполага с 66 места.

Избирателните секции вчера бяха отворени от 08:00 до 17:00 ч. Гласуването се проведе при засилени мерки за сигурност. Нямаше информации за нередности по време на изборния ден. На изборите гласуваха общо над 53 милиона души.

Нощта в столицата Анкара като цяло премина спокойно.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън коментира изборите в Турция, като заяви, че в региона има достатъчно трудности и без да се оспорва резултатът от вота.

 

Коментари

 • Телеграм канала "Ресидент"

  15 Май 2023 9:33ч.

  твърди, че МИ6 са подготвили "опозицията" за цветни революции в страната ако Ердоган спечели изборите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ми6

  15 Май 2023 9:44ч.

  А през това време въпросният мозъчен център да знае, че Аржентина, с решаващата помощ на Русия и Китай, ще си вземе Фолклендите, ако ДъртоБритания не си освести зомбитата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диктатура

  15 Май 2023 12:02ч.

  Аа, няма съмнение за цветната революция, ама хич. Все пак логиката казва, че гласовете за Синан Оган ще отидат при Ердоган. Той и затова е участвал в изборите - отцепва гласове от опозицията. Четиво за методиката на цветните революции и нейния създател. Американец, естествено. https://revolutions.lenta.ru/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  15 Май 2023 9:44ч.

  Да не се повтори избирането на Първанов са Президент. Заглавие от вестник от това време - "Днес Вторанов утре Първанов".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ Повече от половината - 55,36 на сто от гражданите на страната, живеещи извън нея, са подкрепили настоящия държавен глава Ердоган”

  15 Май 2023 12:55ч.

  Те най-добре виждат как стоят нещата и в чужбина и в Турция. Същото се отнася и за българите живеещи в чужбина. Те също най-добре виждат нещата в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи