За да спре тунела под Шипка, Тома Белев го вкарал в резерват

За да спре тунела под Шипка, Тома Белев го вкарал в резерват

Следвайте "Гласове" в Телеграм

За да бъде провалено изграждането на тунела под Шипка и обходния околовръстен път на Габрово, териториите, през които трябва да минават двете трасетата, са вкарани в плана за управление на парк Българка като зони с резерватен режим с тотална забрана на каквото и да е строителство, съобщава "Еко Новини".

Планът е изготвен от консорциум „Обединение Българка 2013" с ръководител бившия зам. министър на екологията Тома Белев и приет от МС на 30.12.2021г., докато той е действащ зам. министър на околната среда и водите, припомня медията.

В консорциума участва и WWF - Световен фонд за дивата природа, който в България се представя от жената на Тома Белев - Веселина Кавръкова.

Стойността на поръчката е 2.6 милиона лева.

В съдебното решение на Административен съд гр. София, с което се отхвърля решение 894 от 30.12.2021г.на Министерски съвет за приемане на плана за Управление на парк Българка, е записано:

"Налице са неясноти по отношение на предвидени инфраструктурни проекти и обход на населено място с тунел под връх Шипка, които попадат в зона с предвиден резерватен режим".

Мотивите на съда продължават с цитати от плана:

"Планът за нов тунел и път под Шипка по долината на Козя река е заплаха за естествените екосистемни".

От доводите на съда става абсолютно ясно, че в плана на природен парк Българка целенасочено са включени ограничения и забрани, които да провалят изграждането на този инфраструктурен проект, така важен за безопасността на движение, транспортната система на България и Източна Европа.

Ако планът на парк Българка, приет набързо под натиска на Борислав Сандов и Тома Белев от кабинета Петков, беше влязъл във сила, то в близките 10 година нямаше как да се започне строителството на тунел под връх Шипка. Това е така, защото плановете за управление на  природните паркове са със срок на действие 10 година и имат силата на закон. Едва след петата, тоест през 2028 година, планът на Българка щеше да  може да се промени. Но това е толкова сложна процедура, свързана с обществени поръчки и обжалвания, че никога не се е  случвала.

Това е втори опит за блокаж на тунела от фамилията Белев-Кавръкова

Припомняме, че още през 2013 г. Световният фонд за дивата природа(WWF) обжалваха Оценката за въздействие върху околната среда(ОВОС) на проекта за тунел под Шипка. Същото направиха и от Зелени Балкани – екоорганизация, на която Тома Белев беше председател на УС.

Капаните заложени в законодателството и нормативната уредба у нас, чрез активното лобиране на зелените екологични  организации и техните покровители , са толкова много, че са в състояние да провалят всеки инфраструктурен проект. Включително и тези от национално значение и свързаните със сигурността на страната.

Примерите са безброй:

Линии на метрото на София бяха забавени с години. Същото важеше и за завода за отпадъци. Довършването на автомагистрала Струма, тунелите под Шипка и Петрохан, ОВОС на 7 реактор на Козлодуй, забраните за добив на газ и нефт, спортните съоръжения и лифтове по планините и още редица други. Всички те са провалени или забавени заради саботиране от страна на няколко политически зависими зелени неправителствени организации и техните активисти.


Източник: ekonovini.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Ваксиниран Веган

  20 Фев 2023 5:51ч.

  Да бе, той ако не беше вкаран в резерват да са направили тунела 10 пъти досега. Колко тунели са направили, та този ли нямаше... Намери ли си дежурен виновен... А и в закона не пише, че строителството в резервати е забранено, Просто режума и изискванията са по-високи. Нормално е. Всеки, който ги спазва, може да строи там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  20 Фев 2023 5:55ч.

  вие зелените талибани сте агенти на чждо влияние...и доста търи парчета

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-лошото в тия е, че всъщност не им дреме за природата

  20 Фев 2023 6:16ч.

  Грантаджийство е това. Всичко е за 💰

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еко бандити

  20 Фев 2023 9:20ч.

  Как не пипнахте еко мафията, безразборното изсичане, май само където ви плащат пъхате гагите , паплач продажна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Германците преди 2 години в Берлин предлагаха "дабесят зелените"! Изтърваха, и сега АналнатаЛена ще убие Германия в поредната световна война...

  20 Фев 2023 13:38ч.

  За нашите "зелени" активисти бесилото ще е твърде жадупкалостива присъда! За тях - тясна дупка 2 метра в еко-защитента територия - и засипване там ЖИВИ-да ги ядат червеите и мравките докато пукнат... До сега толкова престъпления срещу България са направили, че това ще им е малко... А глупаците да гласуват за новоизлюпената коалиция "Продължаване Провала - ДайБългария, където се гушат и геноцидните български "зелени"! За тях - България - в землянки и с ямурлуци ! Това е тяхното виждане а българския възход

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  20 Фев 2023 5:54ч.

  на територията гъмжи от такива еко-талибани. които се хранят с грантове, отпускани от кукловодите, "проекти" като споменатия и рекет на централната и местните власти. те са заели нишата и вероятно правят всичко възможно да не допуснат създаването на нормални екологични сдружения. и от това следват безумия в едната или в другата посока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Архитект

  20 Фев 2023 6:09ч.

  Това нещо на снимката е било зам.министър ? Ужас и безумие. Не се учудвам , че нещата в България не вървят както трябва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  20 Фев 2023 6:16ч.

  апцалутно същото беше курдисано за министЕр. май от квотата на мравояда бяха... не ми се мисли какво ще стане, ако отново се доберат до власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прокуратурата?

  20 Фев 2023 6:50ч.

  Еко откачалките от години пречат умишлено и явно срещу заплащане на развитието на инфраструктурата на България. Към тях в последните 2.5 години се присъединиха ПП, ДБ и радевите министри, които спряха всякакво строителство и поддръжка, така че страната заприлича на пустиня!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГИНОЛЬО или

  20 Фев 2023 6:51ч.

  ПАЛЯЧО

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аз не разбирам от всичките законови ограничения

  20 Фев 2023 6:52ч.

  само знам, че Киро канеше много системно на всякакви срещи с българския бизнес потенциалните инвеститори (на тунели) от ДПМ, които пък след като бяха отсвирени от хората от Сапарева Баня и околности, се чудят къде да приложат разрешението си за "проучване на терена (около С. Баня)". Напомняме, че Дънди ПМ по времето на Борисов3 си купиха 10-годишно разрешително за проучване на 150 000 дка около Сапарева Баня, набиха ограничителни колчета на терена, и ако целокупното население на района не беше се вдигнало на протести, до сега да са ни разкрили нов "Ада Тепе"... За сега си прибраха разрешителното в джоба, изчаквайки по-благоприятни времена. Така, че хумната на следващите избори. Кирчо Про100то може да удари бокаса у земята по щедрост и обич към "чуждите инвестиции", ако му се отдаде да състави правителство, а амбициите му да построи един или няколко тунела под Балкана и поне толкова нови моста на Дунава, специално за улеснение на нейто, се ценят високо... по света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  20 Фев 2023 7:37ч.

  Който е пътувал през Италия в планинските райони знае що е това тунели.Това са стотици.А виадуктите ....Между Франция където е Олорон към Испания има 10 км тунел(това са Перинеите) с ограничение на скорост,камери и радари.Има тунел под яхтеното пристанището на Марсилия.А в колонията още пътища няма като хората. То и хора няма резултат от античовешката политика наричана от мен геноцид.30 години безвремие.Вие какво очаквате?Гледам грандиозните строителства в Китай.Дори в Русия са натворили чудеса. В колонията е кочина.Има само стремеж към унижение,нихилизъм ,слагачество и лизане на сатанински задници.Резултат-тотален погром.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  20 Фев 2023 7:56ч.

  Единствено България, от страните в ЕС е с най-голяма част от територия си, обявена под защита на "Натура 2000". 1/3 или цели 30%! За сравнение, най-голяма "защитена" част след нас са с 10%, мисля че беше Франция (но не съм сигурен)! А в тези т.нар. "защитени територии", както се казва не може и колче да забиеш. Тези територии де факто вече все едно не са наши... Националните предатели - "евро-атлантици", навремето най-охотно приеха и подписаха, всичко, което им беше пъхнато под носовете, от страна на разни евро-чиновници от ЕК и под натиска на наши НПО-"зелени" организации, финансирани охотно от чужди държави, които се чудят, как да превземат България, вече 30 години! Това е положението, за съжаление... Така че, за развитие на туризъм, селско стопанство и инфраструктура, просто трябва да забравим, докато не се появи някой, като Орбан, който да тропне по масата и да каже: "Стига! Достатъчно! Държавата ни е суверена и ние ще решаваме, кое е добре и кое не е за нас"!... "А дано, ама надали", както казва народа ни, а той е мъдър, за разлика от политиците ни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акушерка

  20 Фев 2023 8:32ч.

  Тези зелените са много отворени по някои проекти, но незаконните сметища около селата не ги виждат. Я пробвайте да докладвате някое сметище по р. Вит. Няма! Няма кинти от тази работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ташунка Витко

  20 Фев 2023 8:40ч.

  Аз мисля, че трябва да вкараме зелените терористи и Тома Белев в резерват и там да ги оставим завинаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • WWF

  20 Фев 2023 10:08ч.

  Единствената задача на WWF в света е защита на бизнес интереси, използвайки екологичен параван. Всичките им акции са за спъване на инфраструктурни проекти, според поръчката на спонсорите им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи