Явор Божанков: Ако санкциите работеха, нямаше да се стигне до война

Явор Божанков: Ако санкциите работеха, нямаше да се стигне до война

„Няма съмнение, че ще платим висока цена, нито че ни чакат трудни времена, защото и Русия, и Украйна са важен партньор по отношение на редица суровини - като започнем от енергетиката, газта, ядреното гориво, туризма минем през жито слънчоглед желязна руда“, отбеляза в предаването „Тази неделя“ Явор Божанков от БСП.

 

„Няма спор, че не само България, но и целият свят ще пострадат от войната в Украйна. България ще бъде по засегната, защото тя е много по-тясно свързана и в годините назад не е диверсифицирана енергоизточници си. Отделно хуманитарната криза ще ни засегне също, а нашата социална система е крехка“, посочи Божанков.

 

Според него правителство в момента работи за обезпечаване на сигурност на енергийните доставки, за алтернативни източници на енергия, за осигуряване на държавния резерв, който се попълва изключително интензивно. „Оказва се, в годините назад всички тези системи са били занемарени на ръба на оцеляването и в момента ние просто трябва да ги поправим, а някои ги създаваме отново“, каза Божанков.Той подчерта, че позицията на БСП по отношение на санкциите към Русия е по-балансирана, по-различна, от тази на други политически сили. „Ако санкциите работеха и бяха ефективен инструмент, нямаше да стигнем до война. Близо десетилетие се налагат санкции. Трябва да мислим как всяка една санкция би се отразила на България“, смята той.

 

„Преди да излезем с копието и да обявим война на САЩ, на Русия или на целия свят, трябва първо да помислим какви ще са последствията за нашата икономика, нашата авиация и за нашата социална система“, призова Божанков.

 

По думите му един от рисковете в момента у нас е поляризацията на обществото и крайното противопоставяне.

 

 

Източник: бТВ

 

 

 

 

 

Коментари

 • народеее

  06 Март 2022 10:46ч.

  Костадин К. ВЪЗРАЖДАНЕ-ПП: "Нападението над Сърбия от НАТО е едно към едно със сегашната ситуация. Факт е - че има агресия на Русия и това не е допустимо." Врабевски бил свързан с тях к.к. възр., а той държи био-лаборатории и сигурно те разпространяват пресен ковид в България. Клинтън фондация и бигфарма финансират врабевски - който сложи в устата на Бойко фразата за лош материал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зрител

  06 Март 2022 11:57ч.

  Компанията на Врабевски разработва научни проекти в 28 държави, покриващи Европа, Азия и Америка. ............... ДОСТА ЛАБОРАТОРИИ!!!??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  06 Март 2022 11:15ч.

  Огромната част от членовете на БСП искат тя да напусне коалицията и са възмутени от участието в нея. И на скорошните избори, когато партията на Янев й обере гласовете, БСП ще е вън. Смешни са с разкрача си между Русия и НАТО. Само санкциите срещу Русия не подкрепяли, ама обсъждали агресията й.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  06 Март 2022 11:19ч.

  Правилни думи. А относно диверсификацията, по-точно липсата ѝ, това е стара българска черта. При социализма бяхме най-обвързаните търговски със СССР, над 70% от търговията ни. И когато след 1991 Елцин ни отряза, пострадахме повече от всички бивши братски страни. Електрокари, електротелфери, бормашини, компоти от дюли, всичко това остана да си го чукаме в главите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако санкциите работеха и бяха ефективен инструмент, нямаше да стигнем до война

  06 Март 2022 12:01ч.

  А защо си мислите, че ОНЕЗИ , които налагат санкциите - не го разбират това ? Напротив, много добре го разбират, но въпреки всичко налагат "санкции". Значи целта не е толкова Русия, колкото сриване на Европа ! Това предизвикват санкциите, това е тяхната главна цел !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ... и още !

  06 Март 2022 12:06ч.

  Очевадно "санкциите" няма да спрат Войната. Русия ще я доведе до край, каквото и да й струва това ! Така само поставиха Русия в режим на "военна мобилизация" и консолидираха мнозинството руснаци. Няма друга нация на света , която да се справя по-добре от руснаците в режим на "мобилизация на обществото" ! Справка - 1812 , 1941...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи