Волгин спечели делото, заведено заради изказването му за Народния съд

Волгин спечели делото, заведено заради изказването му за Народния съд

Журналистът от БНР Петър Волгин е прекрачил границите на журналистическата етика, както и на свободата на словото с изказването си, възхваляващо Народния съд. Той обаче няма как да е причинил с думите си вреда на жена, която е жертва на комунистическия режим, но не и на самия Народен съд. За нея остава само моралното удовлетворение, че с делото е отворен обществен дебат. Така накратко може да се обобщи 24-страничното решение на Софийския районен съд по делото, заведено от 102-годишната Ц.Г. заради статуса на Волгин във Фейсбук, че "достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд".

Съдия Андрей Георгиев отхвърля иска на Ц.Г. за 5001 лв. и я осъжда да плати на Волгин 1200 лв. разноски по делото, видя "Сега" в онлайн регистрите на съда.

Волгин публикува поста си на 1 февруари, който е ден за почит на жертвите на комунизма. Ц.Г. понася тежко изказването на Волгин, за което разбира от сина си, защото съпругът ѝ е убит през октомври 1944 г. без съд и присъда от "новата власт". Близо 2 години по-късно - на 11 юли 1946 г. Ломският районен съд обявява мъжа за "безследно изчезнал". За дата на предполагаемата смърт е записана 6 октомври, членовете на семейството са дамгосани като "врагове на народа", а през 1953 г. дори бива спряна земеделската пенсия на бащата на младата вдовица.

"Синът ми отрасна без баща, в нищета и в условията на пълна репресия от страна на комунистическия режим. Не беше приеман в Димитровския комунистически младежки съюз, не му разрешаваха да се запише като студент, беше разпределен в Строителни войски, защото бе окачествен като "неблагонадежден" заради баща си, който той така и не познаваше. Аз и семейството ми бяхме следени от Държавна сигурност, като не искам да влизам в подробности за това, защото се разстройвам още повече (дори когато го разказвам на адвоката си)", пише жената по повод на времената, които си мечтае да върне Волгин.

Волгин с дисидентски прояви преди 10 ноември 1989 г.

Пред съда Волгин поддържа тезата, че изказването му не е противоправно, защото е мнение, то не може да е вярно или невярно. Отбелязва, че българската държава е била задължена да създаде институцията на Народния съд и че тя е била за защита на интересите на народа. Изтъква още, че сам е жертва на репресии по време на комунизма.

Показания по делото дава и първата му братовчедка, която разказва, че през 1987 г. Волгин имал опозиционни виждания срещу политиките на БКП, като задно със съучениците си в НГДЕК публикувал критични статии на табло в училището (стенвестник), на конференция на ДКМС заявил публично, че има култ към личността и не е съгласен с това, че написал на стена в София "Гюргево – не" като протест срещу обгазяването на Русе от химически комбинат в Румъния, и че е бил арестуван, докато е бил в казармата, за разпространение на опозиционни позиви срещу властта и политиките на БКП.

Журналистът е журналист и извън редакцията

Съдът цитира практика на Европейския съд по правата на човека, както и други съдебни решения от България и такива на Конституционния съд.

Той не е съгласен с Волгин, че в социалните мрежи журналистите могат да си пишат каквото си искат, тъй като, посочва съдът, те са публични личности, които формират общественото мнение не само докато работят, а с всяко свое изказване. Журналистът не е журналист само във времето, което прекарва на работното си място, посочва съдът. 

Съдията прави анализ на изказването на Волгин. И приема, че от първата му част лично е засегнат Левон Хампарцумян като "нахален и неумен богаташ". Той не е страна по делото, но изказването по негов адрес показва отношението към богаташите, които се държат "нахално". Така излиза, че основната причина, оправдаваща съществуването на Народния съд е не друга, а да съди "нахалните и неумни богаташи".

Текстът на Волгин е бил в състояние да засегне негативно достойнството на пострадалите от решенията на Народния съд, включително и техните наследници, страдали пряко от осъжданията (както поради загуба на родител, така и в следствие на политиката на БКП да преследва и роднините на определени категории "врагове на народа" и да ограничава правата им на труд и образование), приема съдът. И допълва, че това изказване не попада под защитата на свободата на словото, тъй като срещу него могат да се предприемат от държавата мерки в защита на достойнството на жертвите.

Съдията припомня че има множество съдебни актове, с които през 90-те години на ХХ век са отменени присъди на Народния съд като несъвместими със стандартите на правовата държава. Поради това оправдаването на тези присъди с отмъщение към богатите засяга достойнството на тези жертви на очевидно несправедлива присъда.

Съществува ясно задължение на журналистите в дейността си да уважават жертвите на престъпления или несправедливост. Волгин не е спазил това задължение, казва съдът.

Морално удовлетворение

Ищцата обаче е засегната от репресивните действия на режима на Българската комунистическа партия в дните след 9 септември 1944 г. Нито тя, нито роднините ѝ обаче са били подсъдими пред Народния съд. Поради това ищцата има положението на жертва на комунистическия режим, но не и на Народния съд, за който единствено се отнася изказването на Волгин, посочва още съдът. И продължава, че Волгин не може за това свое изказване да носи отговорност за увреждане на всички репресирани от режима на БКП.

"В случая беше провокиран обществен дебат за думите на Волгин и те намериха обществена оценка извън съдебното дело. (...) За ищцата остава единствено това възможно морално удовлетворение, тъй като по посочените по-горе причини изказването на ответника не се отнася пряко към нейното положение на жертва (по смисъла на правото на обезщетение за непозволено увреждане), а към друга група хора - осъдените от Народния съд. Ищцата е била засегната от изказването на ответника, но с оглед собственото си възприятие за неговите убеждения, а не в причинна връзка със съдържанието на употребените изрази", завършва изложението си съдът.

Решението на съдия Георгиев не е окончателно и може да се атакува пред Софийския градски съд. Където пък виси и колективно дело, заведено от жертви на Народния съд срещу Волгин.

 

Източник: "Сега"

 

Коментари

 • >>>

  28 Ное 2023 14:27ч.

  Дано повечко, като Волгин да има, да се престрашат и да започнат да говорят и в по-прав текст!... В крайна сметка, някой все пак трябва да събуди дремещия овчи плебс...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За Народния съд не съм компетентен, не съм живял в тези времена

  28 Ное 2023 15:19ч.

  Но за Хампарцумян е абсолютно прав! Прав, та прав?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  28 Ное 2023 15:55ч.

  вчера писах на един "капацитет", че дърева и волгин са от малцината, които помня от преди 89-та като хора, имащи смелостта да имат различно мнение и да го изказват. за което - уважуха! а за разни хъм-хъп-хър-пан-цумян и подобни - прав е в мнението си, 1000 пъти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бой и само бой

  28 Ное 2023 14:34ч.

  Тази, емоционално засегнатата от изказването на Волгин, има нужда от два здрави шамара и сто тояги да се поизправи гърбината й. Много чувствителна натура била, милата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Генчо

  28 Ное 2023 14:48ч.

  Ако действително, както твърди старата г-жа "съпругът ѝ е убит през октомври 1944 г. без съд и присъда", това със сигурност няма нищо общо с Народя съд, именно защото е съд и издава присъди. Т.е. г-жата няма дори основание на се сърди на Народния съд, камо ли да води дело срещу мнение по тази тема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  28 Ное 2023 14:58ч.

  Браво! Поздравления!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  28 Ное 2023 15:04ч.

  102-годишната Ц.Г. едва ли има хабер какво дело се води от нейно име. Най-вероятно историята е организирана и финансирана от някое НПО. Добре би било някой да заведе дело срещу Дайнов заради гнусните му коментари за миньорите и енергетиците от Марица Изток 2. Но зад тези отрудени хора не стои никое НПО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дам,

  28 Ное 2023 16:15ч.

  и на мен ми е интересно кои страхливци се крият зад гърба на бабичката, която била прочела нещо си у сураттефтеря и се обидила. Кои са внуците на бабето знае ли се?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  28 Ное 2023 16:36ч.

  Тук: https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/specialno-po-btv-102-godishnata-cenka-stanala-svidetel-na-narodnija-sad-prez-1944-g.html?p=1#page_break_1 пише, че внучката е професор и е учавствала в създаването на ковид-ваксината на Астра Зенека

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодаря!

  28 Ное 2023 17:46ч.

  Ако е вярно, не ми се струва да е тя, така че остава въпроса кой се крие зад бабиния гръб?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  29 Ное 2023 18:50ч.

  Как кой се крие - мисля, че е очевидно, че е "някой нахален и неумен богаташ като...". Достатъчно неумен за да не може и едно дело да скалъпи. Браво на Волгин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  28 Ное 2023 15:26ч.

  Нито един човек няма право да бъде съден за идеи, освен ако доказано не е съучаствал на военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Морално укоряван - да, но не и юридически наказван.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поправка

  28 Ное 2023 15:27ч.

  *няма право = не може

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  28 Ное 2023 15:37ч.

  Прав си по принцип. Но е хубаво някой да удари умнокрасивите с тяхното оръжие, за да разберат как се чувстват техните жертви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  28 Ное 2023 15:33ч.

  По това измислено дело г-н Волгин НЯМА ВИНА. Следователно не може да носи отговорност за въображаемо нанесени ( според ищцата ) от него вреди. Това решава съдията. Защото закона е приложим в полза на тезата на ответника ( Пешо ). И съдията следва да приложи закона такъв, какъвто е. Всички други съдийски празни дрънканици за ,,богаташи-изедници", глупости с подобно значение: дори когато АКА, журналиста изаква не обикновени говна, а обществено значими журналистически тафтаци, тоз съдия да ги разправя на старата ми шапка. Намирисва ми на ,,жълтопаветен" политически магистрат, който в личното си безсилие ( не може да гази и стъпче закона ) да угоди на една пасмина предатели, с тъпизми се опитва да се оправдае, защо не може да накаже ( да, да накаже !!!! ) г-н Волгин. Един от малкото журналисти на истинското свободно слово в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  28 Ное 2023 15:40ч.

  Алоууу, деМОРкратите и правовата държава, а жертвите на монархо-фашизма, имат ли право или не?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Grandpa gogo

  28 Ное 2023 15:44ч.

  Народния съд е нещото, което се нарича възмездие, защото наистина е имало хора, които е трябвало да получат такова. Лошото е, че и не много виновни хора са били наказани. Още по-лошото е, че народния съд е клеймо, което целия род носи до края на дните си. Но такива бяха времената...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сивопаветник

  28 Ное 2023 15:49ч.

  Кой пръв от умнокрасивите блюстителите на законността и справедливостта ще каже, че съдът е корумпиран, защото не споделя тяхното мнение? Джасим, Мирчев или Манол Пейков?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  28 Ное 2023 16:25ч.

  Всъщност първият "Народен съд" е още след ПСВ. Дори правят специален затвор в Шумен. Деветоюнци ги амнистират. И се започва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  28 Ное 2023 16:50ч.

  Съдията правил и литературен анализ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  28 Ное 2023 16:54ч.

  То и делото е по есе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  28 Ное 2023 17:28ч.

  народният съд е по настояване на чърчил, много от осъдените после са помилвани

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  28 Ное 2023 17:40ч.

  тука под волгин е нормално. виж въ дневник как вилнеят анти-кУмунетътъ. да ти настръхни умъ(т)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  28 Ное 2023 18:01ч.

  Мани ги тия болшевики от 18 ноември

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  28 Ное 2023 18:07ч.

  В Дневник е жълтопаветният джинс на Биков и сие, правени от "баща ми, бояджията". С претенции да са от близките на "двореца", а всъщност-копелетата на Конака. Едно е непростимото на Аксаков-легитимирането на тоя измет с избора на София за Столица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МАНОЛОВ

  28 Ное 2023 18:43ч.

  Волгин е умно момче. И има право на мнението си. Особено при положение,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МАНОЛОВ

  28 Ное 2023 18:47ч.

  , че го защитава аргументирано и без да обижда никого. За разлика от клозетния писач Карбовски, който е така отчайващо прост, че е направо умилителен. Освен това е добре да се чуват различни мнения. Но. Както винаги, има едно но. Волгин не е патил от комунделите. Той винаги е бил техен галеник и рупор. За това е хубаво да има мярка. Просто мярка. Някаква. Да се възхвалява Народния съд е същата пещерна диващина като да се подкрепя нацизма. Примерно. Така че свободата на словото е важна, но мярката също е важна. В крайна сметка жертвите и техните наследници не сме длъжни постоянно да ни се припомня през какво сме преминали! Не сме го забравили!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  28 Ное 2023 21:21ч.

  народният съд е срещу тези, които не само са подкрепяли нацизма, но активно са включили България на страната на нацистка Германия, закони срещу евреите, отнемане на имуществото им, рязане на глави на антифашисти срещу награда от 50 хиляди лева, обявяване война на САЩ и Англия, които довеждат до бомбардировки над София с хиляди убити софиянци или останали без покрив през зимата, народният съд е по настояване на чърчил, който ни нарича предатели, особено царското семейство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bacho Кольо

  28 Ное 2023 19:20ч.

  Хампарцумян със сигурносте нахален богаташ. Бих казал дори - нагъл. А умен ли е? Доколкото съм следялизявите му, да, не мисля, че блести с интелект...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  28 Ное 2023 19:34ч.

  В днешно време има остра нужда от нов народен съд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВИК

  28 Ное 2023 22:08ч.

  Да не се окаже съпругът на бабата (без ирония към бабата) като дЕдото на нашето Бойче. И стига с този цвят на нацията. Сега също има прецъфтяли такива цветчета. А, Стефан е прав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак аз

  28 Ное 2023 22:17ч.

  Волгин доста се връдка. Имаше едно предаване "дим над водата". Е, осефери се, но благодарение на Божан . Лека му пръст! Умен, интелигентен и присмехулен " Най хубавото тепърва предстои". Пророк! Волгин, винаги си мисли " Божан ке хареса ли това". Л

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уточнение

  28 Ное 2023 22:29ч.

  Волгин, ...си мислИ ще хареса ли

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Строителни войски?

  29 Ное 2023 14:42ч.

  И баща ми беше в строителни войски… с Георги Парцалев … не бяха обявени за неблагонадеждни???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи