Вносът на оръжие в Европа се е увеличил. САЩ водят в износа

Вносът на оръжие в Европа се е увеличил. САЩ водят в износа

Вносът на големи оръжейни системи в европейските страни се е увеличил с 47% през последните пет години, докато дялът на износа на американско въоръжение на световния пазар е нараснал от 33% на 40%, съобщи Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ), мозъчен тръст, специализиран в областта на конфликтите, предаде Ройтерс.

След години на нарастващо напрежение, руската инвазия в Украйна през миналата година подтикна европейските страни да побързат да укрепят отбраната си, отбелязва агенцията.

"Въпреки че трансферът на оръжие е намалял на световно равнище, в рамките на Европа той рязко се е увеличил заради напрежението между Русия и повечето от европейските държави", каза в изявление старшият изследовател към Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ) Петер Веземан.

Според СИПРИ големите оръжейни системи са самолети, бойни кораби, танкове, артилерийски снаряди, ракети и различни тежки отбранителни системи.

Европейските страни членки на НАТО са увеличили вноса си на оръжие с 65% в сравнение с периода от предходните пет години, докато световният тансфер на оръжие е спаднал с 5,1%, според данни на СИПРИ.

САЩ и Русия са били съответно най-големият и вторият по големина износители на оръжие за последните тридесет години. Износът на американско оръжие се е увеличил с 14% за периода от 2013-2017 г., с което САЩ са допринесли за 40% от световния износ на оръжие. Колкото до руския дял в световния износ, той е спаднал от 22% на 16%, уточнява агенцията.

"Инвазията в Украйна вероятно ще ограничи още повече износа на руско оръжие", каза друг представител на СИПРИ - Симон Веземан. "Това е защото Русия ще приоритизира въоръжаването на собствената си армия, а и търсенето на руско оръжие от страна на други държави ще остане ниско заради санкциите, наложени срещу нея", добави той.

През 2022 г. СИПРИ предупреди, че ядреното оръжие в света вероятно ще се увеличи през следващите години.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • няма друг начин, докато бъдат

  13 Март 2023 9:50ч.

  АНАЛлена бербок,мърсула,косматата шармишел,борел третия прОмил в политиката,парижкия некрофил... Добре, че са Виктор Орбан и Реджеб Т. Ердоган, да отсрамят Европа. Вучич и Борисов също постигнаха много, но се върнаха назад и свалиха гащи, уви. Дъ*ти к**ви! Жалко за нашите деца, Господ да ги опази!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • совите са това което са

  13 Март 2023 11:30ч.

  Балгария, която оспорва ролята на Полша за първа поамериканчена европейска к.рва, внася най-много оръжие в Европа, демек търгува собственото си тяло чак до полската граница и гордо се бие в гърдите, колко бройки е прекарала дневно. Гадна работа е проституцията, особено когато к.рвата има два сводника. От едната страна големия презокеански брат, а от другата - задължетелната за тази горда професия акушер-гинеколожка, която се грижи за абортирането на нежелания плод.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мнение

  13 Март 2023 12:32ч.

  Сащ да спрат да въоръжават Европа със зле прикрито коварно задоволство. Нека не внасят ,,мир,, и ,,революции за добро,, на континента ни. Че такава помощ гледахме в Афганистан, Ирак, Тунис, Либия... Откога чакаха...най-после и Европа им падна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каракочев

  13 Март 2023 13:07ч.

  Че кой да води? Нали това е целта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи