ВМЗ-Сопот към Нинова: Лъжа е, че е спряна сделка за износ на оръжия

ВМЗ-Сопот към Нинова: Лъжа е, че е спряна сделка за износ на оръжия

Бившият председател на Съвета на директорите във ВМЗ-Сопот Никола Стоянов определи пред БНТ като лъжа изнесената информация от вицепремиера Корнелия Нинова по темата за износа на оръжие за Украйна. В сутрешния блок "Денят започва" Стоянов заяви, че оповестяването на конфиденциална информация е изкючително недопустима постъпка. Той е категоричен, че цитираната от Нинова информация за оръжейна сделка няма нищо общо със служебното правителство.

Никола Стоянов обясни, че много голям американски партньор, с който ВМЗ-Сопот работят от 15 години, е изпратил писмо за промяна в дестинацията за износ на оръжие. Това се случва към 28 януари, когато военните действия в Украйна не са започнали.

Междуведомствена комисия контролира износа, а неин началник е г-жа Нинова, подчерта Стоянов. "След искането на нашия партньор, ние веднага информираме всички, не продаваме краставици... Има си процедури, има служби, които решават. Аз лично съм информирал началника на кабинета на г-жа Нинова за тази промяна. Ние не ги решаваме тези неща. Лъжа е, че тя е спряла тази сделка, защото тя не е спряна. Тази сделка се осъществи, стоката е изнесена отдавна. Не мога да ви кажа през коя страна, защото това е конфиденциална информация", заяви Никола Стоянов.

Г-жа Нинова съсипа ВМЗ, сега се опитва да съсипе и целия ВПК с този шум, който вдига, допълни Стоянов. Ние сме производител, не знаем освен документите, които подписваме, нищо друго. Има междуведомствена комисия, която може да реши може ли да се изнася за конкретна дестинация, подчерта отново той.

Моето еднозначно мнение е, че г-жа Нинова манипулира данните, категоричен е Стоянов. След нейните назначения, ВМЗ не работи, договорите не се изпълняват, фирми вече обмислят да си изтеглят авансите си, обясни Стоянов по повод състоянието на завода.

Според него, там се назначават "партийни калинки". Аз самият не мога да кажа дали има българско оръжие в Украйна, но за всички е ясно, каза в заключение Стоянов.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Коментари

 • Адвокат

  29 Юни 2022 9:03ч.

  ВПК е тояга. Има два края. Засега я държат от западния край, затова се мишкува и лицемерства. Като я хванат от другия край, ще виете за мир.... Представям си как ще вият продажните журналя, аууууу, убиват се хора, неморален бизнес, да се закрие, ауууу

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВМЗ СОПОТ към Нинова

  29 Юни 2022 9:20ч.

  Заглавието е идеално за коментаторите в сайта. Не уволненият директор, а самият завод отговаря. Говорещият завод дава тема за разговор на говорещите глави

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  29 Юни 2022 9:37ч.

  Така и не се разбра пращала ли е Корнела оръжие за Украйна или не. Ако наистина е пращала, е постъпвала чудесно, защото всички държави от НАТО пращат и е срамно само ние да се скатаваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  29 Юни 2022 10:01ч.

  давайте с коментарите, че ми плащат на парче, да ги предизвиквам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рано или късно ще ни бъде представена сметката не само за тези доставки, но и за снабдяването на Ислямска държава

  29 Юни 2022 12:00ч.

  Парите, които получихме от там Бойко Борисов вече ги даде веднъж на американците, уж че платихме за някакви самолети. Но ще има и последващи разплащания и то не на Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи