Виталий Кличко: Привилегия е да умреш за страната си

Виталий Кличко: Привилегия е да умреш за страната си

Марина Цекова: Здравейте, г-н Кличко, благодаря Ви, че намерихте време за зрителите на NOVA.

Виталий Кличко: Благодаря, радвам се да говоря с Вас.

- Бихте могли да бъдете навсякъде по света в този момент. Защо избрахте да останете в Киев?

- Аз съм кмет на града. Хората ми дадоха правото да защитавам интересите им. Трябва да браня живота на жителите на моя град. Затова оставам с моите хора. Затова оставам в Украйна. Това е моят дом, моят роден град. Не бих могъл да бъда никъде другаде сега. Това е моят дом и оставам!

- Как се промени Вашият град от началото на войната?

- Градът се промени драматично. В момента няма много хора тук, защото половината население е напуснало. Преди войната в Киев живееха 3,5 милиона души, сега предполагаме, че са около милион и половина. Жените и децата вече си тръгнаха. Има по-сигурни места в страната сега. Почти няма движение по улиците. Хората, които може да срещнете, са с униформи и оръжия. Всяка сграда и улица се подготвя за атака от руски войници. Готови сме да защитим нашият град и нашите семейства!

 

- Колко далеч от Киев са руските войски сега?

- Идват от Беларус, от северна Украйна. На север са окупирали Чернобил. Те са на около 25-30 километра от града.

- Как обяснявате на себе и на света, че тази „специална военна операция“, както руснаците я наричат, отне не няколко дни, колкото твърдяха, а повече от месец?

- Специална военна операция! Не вярвайте на руската пропаганда! Това е война срещу украинския народ! Те вече унищожиха толкова много градове, сринаха сгради, убиха цивилни - жени, деца. Само в нашия град са убити повече от 300 човека, 4 деца, 16 деца са в болница. Повече от 1 000 души са ранени. Повече от 90 сгради са унищожени тук. Сравниха със земята Ирпен, той просто не съществува вече. Ирпен, Буча, Гостомел, Бородянка - те са изцяло разрушени. Половината Чернигов е разрушен, Харков, Мариупол. 80% от жилищните сгради са сринати. И те наричат това „специална операция“. Това е война срещу хората на Украйна, срещу цивилни граждани. Моля Ви, не вярвайте на руската пропаганда! Те казаха, че сме нацисти, че сме радикални, че сме екстремисти, че мразим руснаците. Това е лъжа! Всичко това е лъжа! Един пример - аз съм представител на Киевската общност, но моят първи език е руски, моята майка е рускиня и в половината ми тяло тече руска кръв! Как бих могъл да мразя майка си? Всичко това е лъжа. В Украйна съжителстват 17 националности, никога не сме били враждебни един към друг. Ние сме мирна страна, мирна нация. Бяхме! Сега взехме оръжията и искаме да защитим бъдещето си, семействата си, децата си. Ние вярваме в същите ценности, в които вярват в Европейския съюз и България!

-Колко далеч сте готови да стигнете в тази война?

- Първо ще кажа докъде може да стигне Русия. Искам първо да се върна към 1994 година. Тогава Украйна беше третата ядрена сила в света. Като знак на добра воля се отказахме от ядрените си оръжия, за да бъдем неутрална и мирна страна. Никога не сме проявявали агресия към никого. Последва анексирането на Крим. След това Донецк и Луганск. И сега - войната в Украйна. Къде ще свършат интересите на Русия? Не съм сигурен, че с Донецк и Луганск. Русия иска да окупира Киев, столицата на Украйна. Интересите ѝ могат да стигнат до Полша, а и по-далеч - до Чехия или Германия. Трябва да разберете причините за тази война - да се построи отново Съветската империя. Не искаме да живеем в авторитаризъм. Били сме в СССР и не искаме да се връщаме там! Виждаме бъдещето на нашата страна като част от европейското семейство с демократични ценности, където човешките права и свободата на словото са приоритет. Това го няма в Русия днес. Това е причината за войната. Защото ние, украинците, искаме да сме свободна и демократична страна!

-Но кажете - докъде лично Вие сте готови да стигнете в защитата на своята страна, особено ако руските войски навлязат в града?

- Искам да Ви кажа - като кмет на Киев и жител на този град, руските войници за нищо на света няма да влязат тук! Готови сме да защитаваме бъдещето си и бъдещето на нашите деца с оръжие в ръка!

- Казвате, че с всеки изминал ден става все по-трудно. Защо?

- Всеки изминал ден броят на убитите расте, все повече са разрушените сгради. Голямата трагедия за нашата страна е, че от 40 милиона украинци, много от тях се преместиха в страните от Евросъюза. Благодарни сме на всяка държава. Искам да им кажа на всички едно голямо благодаря! Знам, че много украинци временно живеят в България. Получаваме от вас хуманитарна помощ. Това е много важно за нас. В тази трудна ситуация виждаме кои са истинските приятели на Украйна.

- Хората в Украйна защитават страната Ви - не само военните, но и цивилните. Вярвате ли, че са готови да умрат и да убиват в името на Украйна?

- Искам да Ви разкажа една история, която се случи преди няколко дни. Руски ракети удариха една от жилищните сгради. Сградата беше взривена и изгоря. Веднага отидох там, за да помогна на хората и да ги подкрепя. При мен дойде мъж на 60 години и ми каза: „Какво да направя, г-н кмете, вече нямам дом, няма къде да отида”. Предложих му да го евакуираме в едно много по-спокойно място в западната част на Украйна. Но бях шокиран от неговия отговор. Той каза: „Извинете ме, но целият ми живот премина в родния ми град – тук са моите роднини, приятели, близки. Не искам да напускам града. Г-н Кмете, моля Ви, моля Ви, дайте ми оръжие. Искам да защитя моя град“.

Руснаците мислеха, че ще има паника, че хората ще се разочароват и разстроят. Но хората тук имат огромната воля да защитят града си, да защитят семействата си. Ние сме мирна нация. Вече доказахме, че сме готови да се изправим срещу една от най-силните армии в света. Знаете ли защо сме толкова силни? Ще ви дам отговора. Руските войници се бият за пари. Ние се бием за децата си, за бъдещето си, за семействата си. Никой не иска да умира, но ако трябва да умрем, за нас това ще е привилегия. Ще е привилегия да умрем, защитавайки родния си град.

- Загубихте ли близки хора във войната, г-н Кличко?

- Да. Много мои познати загинаха.

-Казахте „Благодаря на България“ за хуманитарната помощ, но политиците тук засега отказват военна помощ. Много хора се тревожат, че това би означавало война за нас. Какво бихте им казали?

- Искам да го кажа на всички. Някои политици днес искат да са наполовина бременни. От една страна казват: „Войната е много лоша за Украйна“, но от друга - не са готови да подкрепят страната ни. Ситуацията е черно-бяла. Трябва да решите - подкрепяте мира, подкрепяте Украйна или подкрепяте агресията. И още едно послание - Моля Ви, спрете икономическите си отношения с Русия, защото всяко евро, всеки цент, който Руската икономика получава от Европейския съюз или България, не се използва за икономически цели и за хората на Русия. Те използват парите за армията си. И след това виждате отвратителните кадри от войната в Украйна. Това са кървави пари! Спрете отношенията си с Русия! Руският народ трябва да каже на г-н Путин, че това не е правилният път. Спрете войната! Тук правим всичко, за да защитим страната си. Но ако руснаците изпращат своите синове и съпрузи в Украйна, съжалявам, но нека знаят, че може и да им върнем телата им.

-Опитите за дипломация вече са в ход. Може ли въобще да се говори компромис и докъде ще доведат разговорите с Русия?

- Много хубав въпрос. Компромис?! Компромис за какво? Кой компромис? Кое решение? Те убиват нашите хора. Те убиват! За какъв компромис въобще може да говорим? Неговите войници са в нашата страна. Какъв компромис?! Готови сме да говорим. Ако си тръгнат от нашата родна страна, сме готови да дискутираме. Компромис? Какъв? Да дадем на Русия част от Украйна? Това компромис ли е? Не!

- Как виждате изхода от войната, г-н Кличко?

- Никой експерт в света не може да предвиди колко време ще продължи войната. Никой не знае кога ще свърши. Тази война зависи от един човек, който седи в Русия, Москва, Кремъл. Той започна войната. От него зависи всичко. Казахме му: „Спрете войната! Това е безсмислена война! Това е кървава война!“. Тя коства хиляди украински и руски животи. Ако не спрат войната, ние нямаме избор. Трябва да се защитаваме. Да защитаваме нашата страна. Не знам имаме ли някакъв избор въобще. И не знаем колко време ще продължи войната. Но нямаме избор. Оставаме. И сме готови да се защитаваме. Ние никога не сме били агресивни към някого. Но сега нямаме избор и трябва да вземем оръжията. Затова в тази ситуация е много важна подкрепата към Украйна и хората трябва да решат - „Вие заставате зад Украйна и хората, които се защитават. И още нещо - ние не защитаваме само нашата страна. Дано хората го разбират. Ние защитаваме ценностите, които са валидни и в България”. Ако някой си мисли, че войната е твърде далече - някъде си там в Украйна. Ако някой мисли, че тази война не ви засяга лично - грешите! Тази война може да стигне всеки един от вас. Всеки един на европейския континент. И затова, моля Ви, подкрепяйте Украйна, подкрепяйте мира и правете каквото можете, за да спрете тази кървава война! Спрете руснаците! Нуждаем се от хуманитарна помощ, икономическа помощ, политическа помощ, оръжия. Оръжия за защита, защото ние се защитаваме. Това е много важно. Войната може да достигне всеки.

- Г-н Кличко, искам да Ви задам няколко лични въпроса. Вие давате сили на украинския народ, но кой Ви дава сили на Вас?

- Моята майка и моят баща. Той почина, спасявайки живота на много хора в Чернобил. Той е военен и беше там по време на ядрената експлозия. Научи ме нещо много важно „Огромна привилегия е да дадеш живота си, докато защитаваш родината и народа.“ Никой в Украйна не иска да умира. Всеки жител на страната ни се моли мирът да се завърне. Правим каквото можем. Но ако нямаме избор, ще се бием и ще се защитаваме. Ние защитаваме не само нашата страна, защитаваме и ценностите, в които вярвате вие в България. Защитаваме мира в Европа.

- Как изглежда Вашето всекидневие днес. Остава ли Ви време за храна, сън?

- Не спя много. Когато се събудя, се надявам всичко, което се е случило през последните дни, да е просто един кошмар. Но отварям очите си и виждам отново тежката реалност. Виждам мъртви хора. Не само мъртви хора, но и части от телата им, парчета месо, извинете ме… В Ирпен, Буча… Виждам жени и деца, които плачат. Виждам милиони хора, чийто живот е разбит. Те не разрушиха само икономиката и инфраструктурата, разрушиха живота на милиони хора. Много е трудно. Животът е много труден, но е важно да съм тук, да помагам, защото в други градове цари истинска хуманитарна катастрофа. Говоря за Чернигов, Харков, Мариупол. Трябва да сме готови да помогнем на тези, които имат нужда. Това е много важно.

- Казахте, че майка Ви е рускиня, първият Ви език е руски, какво бихте казали на руснаците днес?

- Роден съм в Съветския съюз. И аз бях зомбиран като много други от съветската пропаганда. Сега руската пропаганда прави същото. Моето послание към руснаците е: „Моля Ви, не вярвайте на това, което чувате. Не вярвайте за нацистите, фашистите и националистите. Това са пълни глупости. Това са лъжи“. Войната е безсмислена. Убиваме се един друг, за да ощастливим един единствен човек и неговите амбиции да възстанови своята империя. Това е огромна грешка, която коства хиляди украински и руски животи.

- Какво бихте казали на българите, които ни гледат в момента и на украинците, които избягаха от войната и са тук сега?

- На българите искам да кажа: „Благодаря Ви много за гостоприемството! За големите ви сърца! Благодаря на всички, които подкрепяте Украйна в желанието си да спре войната. Надяваме се войната да не стигне никога до България, но вече знаем, че тя може да стигне навсякъде”. Искам да кажа на украинците, че ще направим всичко възможно да спрем войната. Надяваме се руските войници да си тръгнат сами, но ако не стане, ние ще ги изпратим обратно у дома. Нямаме друг избор. Надявам се, че всеки един от 40-те милиона украинци тук, но и извън страната, продължава да вярва, че мирът ще се върне в Украйна.

- Как мечтаете да изглежда градът Ви в бъдеще – тогава, когато войната няма да я има вече?

- Имахме огромни планове за това лято. Тук сме организирали финалния мач от Шампионската лига, музикалния конкурс Евровизия се проведе в Киев преди няколко години. Моята мисия беше да върна колкото се може повече ветерани от войната в родния им град. През лятото бяхме подготвили голям турнир по мини футбол тук. Всички планове са разрушени. Градът тотално се промени. Живеем в изцяло различна реалност. Надявам един ден нормалният живот да се завърне. И да не мислим за оръжия и за смърт, а за това как да развием града си. Украйна е европейска страна - с нашата история и манталитет, географски също сме в Европа. Надявам се един ден да осигурим европейски стандарт на живот за всички хора в Украйна. Това е нашата цел.

- Марина Цекова: Благодаря Ви за това интервю, г-н Кличко!

Виталий Кличко: Благодаря Ви за помощта към Украйна! Заедно сме по-силни! 

 

Източник: NOVA TV

 

 

 

Коментари

 • рукола

  27 Март 2022 10:37ч.

  А какво е да убиеш държавата си, защото веднъж вече го направи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  27 Март 2022 10:51ч.

  Кличко е голяма работа, изключителна твърдост на украинците и доктор стоманен чук! Обаче има един проблем, Украйна е "корекома и лицето на СССР", освен украинските националисти, имало е и много съветски украински първенци... Жуков, Хрушчов, Брежнев, а и кой знае колко още първенци на изтока, и това им е болката на руснаците, че сега отхвърлят старото и искат ново и различно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  27 Март 2022 10:55ч.

  Въпроса е дали съществува и какви са световните тенденции!? Не виждат ли украинците, каква е подкрепата от западните нео либерали и глупалисти, лицемерие на килограм, те не ви познават нито историята, нито ги е грижа, освен целият изток да стане разорана нива, наторена от човешки тела...НСР е цветя и рози ама върху човешки останки и не за всички!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кличко

  27 Март 2022 11:50ч.

  Ще е привилегия да защитаваме родния си град, като избягаме достойно !!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аха

  27 Март 2022 12:36ч.

  Бягат само путинофилите наемници за руски рубли, а тези, които окупират чужда земя, ще бъдат кастрирани преди да ги пуснат да бягат домой. Убийците не трябва да имат право да се размножават!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  27 Март 2022 10:51ч.

  След като осем години рушахте Донбас и убивахте рускоговорящи украински граждани,сега дойде и вашия ред.Нищо особено,просто така е устроен света и рано или късно,всеки плаща по някакъв начин за сторените грехове.Пропагандистите от Нова,а и не само от нея ТВ,също ще си платят някой ден и по някакъв,неособено приятен начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  27 Март 2022 11:00ч.

  Какво е ставало в Донбас е вътрешна работа на Украйна и то по Минските съглашения, които и русия е подписала. По какъв начин Украйна ще плаща за извършеното от нея в Донбас това може да го роди само един много болен путинофилски мозък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра - 2

  27 Март 2022 11:52ч.

  Както виждам, че имало и хора с мозък, А НЕ КРЕТЕНИ KATО МЕН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Донбас

  27 Март 2022 12:41ч.

  Касапите на Путин манипулираха и зомбираха местните, за да окупират Украйна чрез майдан, но не им се получи. След това подкокоросаните украинци с руско-съветско самосъзнание обявиха ЛНР и ДНР с помощта и финансите на Русия. По-късно Русия уби сепаратистките водачи, защото не бяха толкова верни и ги подмени със свои, като провокациите и убийствата на мирни хора от страна на Русия там не спряха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  27 Март 2022 12:58ч.

  Ето я прекрасно изразена Истината за Донбас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един

  27 Март 2022 16:46ч.

  Априлското възстание си е било вътрешна работа на Османската империя, защо са се намесили руснаците :). Малко хора мислят. Агресивната Русия и тогава е нападнала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  27 Март 2022 11:07ч.

  Този определено не е Нерон.В смисъл ще изгори Киев но няма да си пререже вените.Защо го сравнявам с Нерон?Защото сравнението на Кличко, на Байдън и т.н. с римските управници ясно показва деградацията поне във водачите на човечеството.В Рим се е случвало освободен роб да е висш чиновник.За гладиатор не се сещам.И е разбираемо защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един

  27 Март 2022 16:49ч.

  Едина мутра от 90тте години издигнал се до политиката, след преврата от 2014

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  27 Март 2022 12:02ч.

  крият се в бункерите не са на барикадите наркоманът цял месец е по къс ръкав не излиза и ръси само простотии

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  27 Март 2022 13:00ч.

  Да, копнежът й да бъде денацифицирана е трогателен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирандола

  27 Март 2022 12:11ч.

  Кличко говори мъжки, показва ценности, но трябва да (си) отговори на някои въпроси:

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирандола

  27 Март 2022 12:13ч.

  1. Защо ЕС не пожела да приеме Украйна за свой член толкова дълго време? Какво направи украинският народ, за да елиминира украинската олигархи и мафия, която помпи ресурсите на държавата - и прокремълките олигархични кланове, и определилите се като прозападни олигархични кланове? Какво направиха украинците като народ, за да заприлича държавата им наистина на европейска;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирандола

  27 Март 2022 12:14ч.

  2. Защо след Евромайдана през 2013 г., когато в крайна сметка получиха мечтаната свобода от Москва, излязоха от ОНД и имаха възможност да се развиват демократично (както казва Кличко), та защо решиха да обслужват американските интереси по границата с Русия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирандола

  27 Март 2022 12:15ч.

  Едва ли има някой, който да не е наясно, че оръжието, което Украйна използва сега, воинската подготовка (особено на някои формирования), биологичните лаборатории са американски продукт на украинска територия, домъкнат там със съгласието на украинската власт;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирандола

  27 Март 2022 12:16ч.

  3. Ако украинският отговор е, че обслужват американския интерес в района, защото съвпадал с националния им интерес - т.е. да се отбраняват и пазят от Русия, поради исторически натрупани страх и предпазливост, то украинските власти не се ли срещат, че и Русия е в правото си да се погрижи за своята отбрана и защита, т.е. да защити националния си интерес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирандола

  27 Март 2022 12:16ч.

  Ето сега украинците видяха напрактика, че очакванията им, че САЩ и НАТО ще смажат Русия, ако тя ги нападне са били само мокри сънищам;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирандола

  27 Март 2022 12:18ч.

  4. В контекста на горното, тънките, подли и мерзки украински сметки да се покажат по силни с баткото САЩ зад гърба и да смажат Русия са причина (не единствена, разбира се) за настоящата война, така че украинците да поемат и своята вина за разрушените градове и убитите хора в тази война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия или която и да е друга държава НЯМА ПРАВО да напада, окупира и унищожава чужд народ в суверенна държава!!! Украйна води ОТЕЧЕСТВЕНА война за защита, а Русия - поредната инвазия за реставриране на съветски граници и съветски режими!

  27 Март 2022 12:58ч.

  Отговорите на всичките ти въпроси са в това, което се случи в държавите от Източния блок, които бяха под съветска окупация, вкл. и България 45 години. Историята се повтаря и никой няма да спре хората да бъдат СВОБОДНИ от съветското иго. С или без помощта на Запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирандола

  27 Март 2022 13:02ч.

  Реставриране на съветски граници е невъзможно днес. Това са манипулативни заплахи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един

  27 Март 2022 16:55ч.

  Никой не унищовжава народа, само хунтата. След войската на Русия вървят конвои с хуманитарна помощ. Но това украинската пропаганда няма да го каже. Отечествена е войната за хората от Донбас

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирандола

  27 Март 2022 12:28ч.

  70 години никой в света не е видял как НАТО действа като отбранителен съюз. Откъде да знам аз колко незабавно (според чл. 5) и как по-точно НАТО ще защити България при агресия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДинДонг

  27 Март 2022 14:54ч.

  Моли се да не се наложи НАТО да ни защитава. НАТО е бизнес формирование за маркетинг и продажба на оръжие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой каквото прави на себе си го прави.

  27 Март 2022 12:36ч.

  Плаче като вдовица за... "Не вярвайте за нацистите, фашистите и националистите. Това са пълни глупости. Това са лъжи“ - казал баш лъжецът. За наше съжаление вече им берем плодовете (на тези дето ги няма - фашисти и нацисти) и в България (село без кучета).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аха

  27 Март 2022 13:04ч.

  Вие сте национални предатели в социопатична наркоза, подсигурявана на пропагандни дози от 5-тата съветска пропутинска пропагандна колона, която винаги прегазва кървави реки и кости на жертвите си бебета, деца, старци, семейства, прогресивни, интелигентни, духовни личности в устрем да фашизират света и посеят отровните плодове на омразата и овълчването на всеки срещу всеки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  27 Март 2022 14:21ч.

  Щом е така, значи няма от какво да се оплакваш....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  27 Март 2022 15:11ч.

  Секи ден, украйна чрез летища, складове с ГСМ и боеприпаси, щабове и т.н., високоточно унищожава десетки от прехвалените Кинжали, Калибри, Искандери и тути-кванти. Слава Украиме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  27 Март 2022 15:20ч.

  не е патриотизъм да умреш за Родината...патриотизъм е да накараш нештастните копелета на окупатора да умрат за тјахната Родина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  27 Март 2022 15:31ч.

  Желаем му по-скоро да се присъедини към привилегированите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  27 Март 2022 16:21ч.

  НИТЛЕР, прегазвайки цяла европа с BLITZKRIAG, е имал много положителен план, но грешката му е била от главозамайване , да нападне Русия ! А с вашия майдан, дето на пишката му не може да се хване, умрете достойно !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  27 Март 2022 17:36ч.

  Нямало нацисти в Украйна? А кой те постави за кмет, бе мутро? Защо не изчака предишният кмет да изкара мандата си? Взехте властта с преврат и станахте демократи. Е, сега ще имаш шанс да умреш за властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  27 Март 2022 20:25ч.

  Гледам някой писал за мечтите на украинския народ. 1.Народите никой не ги пита 2.В Украйна обаче в 90те по погрешка е проведен референдум.САМО област Львов е за излизане от съюза.ВСИЧКИ други + 60% и нагоре са за съюза 3.И с Чехословакия е така.Но вече са две държави.И те не искаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  27 Март 2022 20:29ч.

  Когато укронацитата искаха излизане от съюза бяха за самоопределяне.Когато Донецк,Харков и Крим се самоопределиха отвърнаха с терор.Включително с убийства на Българи.Когато им отвърнаха с терор ривът.Що бе нъл бяхте бабаите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  27 Март 2022 20:33ч.

  Кога земите на северното черноморие са били украински?Империята Русия ги прочиства от татари.И там се заселват българи,сърби все православни.Укронацистите искат свобода,Имат я,Защо искат чужди земи?България предава 250 000 българи там за да угоди на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  27 Март 2022 21:32ч.

  Херсон, Крим, сегашната Запорожка област (Днепропетровската е северното Запорожие) и южната територия на Донецката област никога не са влизали в нещо, на което Украйна претендира, че е исторически наследник. Тези земи са т.нар Диво поле, бъкано с най-различни номади през различни периоди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  27 Март 2022 21:33ч.

  През 13 - 14 в. тук е Златната орда, а от 15 до 18 век Кримското ханство. Християнската държава, която култивира тези земи е Русия, в чиито граници влизат при Екатерина Велика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  27 Март 2022 21:39ч.

  Луганската област и Източната Харковска област също не са исторически украински, ако приемем, че Украйна е наследник на Хетманщината на изток. Тези земи са били т.нар. историко-географска област Слобода, между Московска Русия и Кримското ханство - буфер .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  27 Март 2022 20:45ч.

  хаха пич, ти май не разбираш...привилегия е да живееш за страната си....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи