Вежди Рашидов призова депутатите да изберат най-сетне председател на НС: Седнете като хора, вижте тоя народ ще има ли хляб или няма да има!

Вежди Рашидов призова депутатите да изберат най-сетне председател на НС: Седнете като хора, вижте тоя народ ще има ли хляб или няма да има!

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Най-възрастният народен представител, който ръководи първото заседание на 48-ото Народно събрание (НС), Вежди Рашидов (ГЕРБ-СДС) призова депутатите вече да преминат към избора на председател на парламента. "Аз не съм като вас свободен човек", заяви той. "Ако четири дена аз трябва да седя и да наблюдавам това, което вие тук предлагате..... Чудя се - за една година дойдохте, откъде дойдохте с толкоз омраза", коментира Вежди Рашидов.

"Седнете като хора, вижте тоя народ ще има ли хляб или няма да има, този народ ще се усмихне ли или няма да го накарате да се усмихне", призова той. Рашидов отбеляза, че парламентът е място за работа, а не за привнасяне от улицата на негативи. Моля ви разберете се като държавни мъже, призова той. 

При първата процедура за избор на председател на 48-ото Народно събрание не беше избран никой от номинираните за поста. При втората процедура кандидатите станаха петима, след като и ДПС предложи своя кандидатура. В хода на дискусията от "Продължаваме Промяната" поискаха от ГЕРБ покаяние. 

Преди това Тома Биков заяви, че ГЕРБ-СДС няма да оттеглят кандидата си за председател на парламента. Колегата му Радомир Чолаков коментира, че в три подобни Народни събрания парламентаризмът се разбива до основи. Няма да отстъпим, зад нас има 650 хил. души, посочи той и призова да уважават избирателите им. 

Ние уважаваме всички български граждани, които са гласували, както и тези, които са избрали да не гласуват, заяви в отговор съпредседателят на ПП Асен Василев. Това, което искаме от вас, е покаяние, обърна се той към Радомир Чолаков. По думите му, за да има прошка, първо трябва да има покаяние.

Това, което искаме, е ясно да излезете и да кажете: "Тук сбъркахме, като ограбвахме българските фирми и ги рекетирахме, тук сбъркахме, като оставихме един милион пенсионери под линията на бедност и им давахме бюджети "постна пица". Тук сбъркахме, когато свалихме едно много трудно направено правителство в един фрагментиран парламент, който три пъти не успя да направи правителство, без да имаме план какво ще правим след това", заяви Асен Василев. Когато кажете: "Сбъркахме", тогава могат да започнат каквито и да е разговори, добави той.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС го репликира, че милион и половина души има под линията на бедност и му припомни обещанията на предишните управляващи. На свой ред той призова Асен Василев да кажат: "Ние направихме много беди, поправете ги, ние няма да ви пречим". Стигнем ли до избори, това е, защото днес се стигна до конституционна криза, благодарение на инфантилното поведение на "Промяната", коментира Добрев.

Христо Иванов от "Демократична България" посочи, че изборът на председател на НС е конструктивна част, крайъгълен камък на изграждането на мнозинството. Той допълни, че затова не могат да подкрепят иначе сериозната кандидатура, която са издигнали от ГЕРБ-СДС.

Георги Свиленски от "БСП за България" призовава за разум, всеки със съвестта си да направи избора за председател на НС и да продължат напред.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов за председател на парламента трябва да бъде избрана фигура, която да не събужда много емоции. Ако това не се случи, няма нищо страшно, отиваме на нови избори, допълни той. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • как да седнат като никога не са сядали?

  19 Окт 2022 16:42ч.

  Момента на истината настъпи и сега се вижда какво са правили скришом парламентаристите. И още "хубави работи " ще видим, чак ще ни се иска да мижаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха

  19 Окт 2022 17:07ч.

  Ама Зеленски кога ще го извикаме да ни говори ! Демокрация а , досиета, евроатланти, небългари ! Тепърва иде ураган над територйката, и ще има промяна. Голяма промяна , за дълго и необратимо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добрае, че хляба ми не зависи от дупедатите

  19 Окт 2022 17:57ч.

  Само туй остана

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • неграмотният веждичка

  19 Окт 2022 18:54ч.

  за всичките години като депутат не научи конституцията и правилника на парламента и то при положение че отдавна беше известно че той ще трябва да открие и председателства първото заседание. А иначе огрооомно самочувствие и назидателен тон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи