"Възраждане" спечели дебата между ГЕРБ и ПП

"Възраждане" спечели дебата между ГЕРБ и ПП

ГЕРБ без Бойко Борисов са за никъде, стана очевидно и за неспециалистите, изгледали дебата от тази сутрин между двете водещи партии - ГЕРБ и ПП. Най-тежката артилерия на партията - Делян Добрев, Томислав Дончев и Десислава Атанасова позволиха група аматьори с безграничната си наглост да изглеждат като равностоен съперник.

Никога в най-новата ни история не е имало толкова неконсистентно и неориентирано управление, като това на "Продължаваме промяната" и нейната коалиция, която днес върви към новите избори със същата аджамийска лекомисленост. Но това остана неразкрито за публиката.

На ГЕРБ не им трябваше дори да показват, че са нещо повече, а само да изобличат опонентите си.

Кирил Петков обещава 50 милиарда държавни инвестиции, каквито не са направени накуп за последните 10 години, само дни, след като в клип се хвали, че с хората му са ограничили... точно инвестициите, за да намерят пари за заплати и пенсии.

След като именно ГЕРБ и ДПС предложиха вдигане на пенсиите под формата на добавки за компенсиране на инфлацията, ПП откраднаха заслугата и превърнаха мярката за подкрепа за уязвимите в непокрит постоянен разход "на калпак", адресиран към всички, с който почти удвоиха зависимостта на осигурителната система от данъци. Но се оказа, че и те не стигат и държавата е пред дефицит от 6% спрямо БВП. Но ГЕРБ пропуснаха възможността да обяснят това.

Не разобличиха и Георги Ганев, претендиращият да бъде икономическо острие, за двойния му стандарт да вижда проблем в дефицитите и заемите, само когато не участва или не консултира управлението. Имало било приемливи нива на бюджетен дефицит и държавен дълг. Да, така е, но в условия на 3% икономически растеж ли е нужна фискална експанзия? Какво стана със стария Ганев, който не искаше и да чуе за дефицити, освен, че влезе в политиката?

Никой не каза ясно, че за да се изпълнят обещания на ПП, които граничат с даваните по циганските сватби, няма пари и поради това те представляват опасна лъжа.

ГЕРБ си избраха инфлацията като инструмент за атакуване на ПП, но им липсваше кратко, разбираемо и убедително доказателство, че за нея са виновни ПП, а не паричната политика на ЕЦБ, войната в Украйна, пренареждането към нови вериги на доставки и т.н. При липсата на такъв надделяващ аргумент, инфалцията става за част от посланията само пред собствена публика.

За колебаещите се ГЕРБ, да, ГЕРБ, защото те са в ролята на партия, която опитва да си върне първенството, трябваше или да докажат провал на ПП, или предимство във важна област. Не се справиха и с двете. Допуснаха ПП да си присвояват заслуги и да се измъкнат от разговор по същество за тежкото фискално наследство, което оставиха.

Това, на което ГЕРБ можеха да разчитат при очерталия се пат, е харизмата на лидера си Борисов, но той липсваше и публиката остава с впечатлението, че едни петлета се карат, но в залата няма възрастен, на когото да се повярва.

И в такъв вакуум няма как точки да не спечели най-близката партия с изявен лидер - "Възраждане".

 

 

 

Коментари

 • нашето име

  29 Март 2023 7:51ч.

  този материал е пълна демагогия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашата мама

  29 Март 2023 13:06ч.

  Ей сън не спите. за да излеете отровата си. Аман от ранобудни човекомразци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПП = Путки Психопатки

  29 Март 2023 7:56ч.

  Един нормален човек няма в тая "партия". Сред тия, които гласуват за нея пък хептен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Средата ти

  29 Март 2023 9:37ч.

  От пропаднали хора и лумпени, затова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  29 Март 2023 8:00ч.

  Добър анализ! Аз сега се заливам от смях, как всички са се заели да окачват ореоли върху главиците от Левицата и се чудя, още ли се намират толкова глупави хора, които да се връзват на подобни лъжи... но явно има такива, щом се прави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Който харесва ПП: чемодан, вокзал, Канада

  29 Март 2023 8:11ч.

  с еднопосочен билет без право на връщане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изрожденците

  29 Март 2023 9:38ч.

  Къде да ви пращаме, направо във Вагнер ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях

  29 Март 2023 8:16ч.

  Костов ме побърка от хил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

  29 Март 2023 8:20ч.

  Толкова ни е акъла - аматьори, но за сметка на това и нагли, тъпи и прости! Това е истЕната!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лични профили

  29 Март 2023 8:35ч.

  За основните неща Антонов е прав. Гледах част от дебата, но в момента на затъване и на двете страни в тежка пропаганда, търпението ми се изчерпа. Ако все пак трябва да признаем някому от шестимата посочени като икономически експерт, то това е Ганев. Практически и двете страни отдавна нямат идеологически профил, а са бесни либерални популисти, само с елементи на центристки уклон, изцяло верни на атлантическите "ценности". Доколкото такива ценности няма, пледират за съществуване и действие по "правила", които на практика също ги няма, лирическите герои са обречени на демагогия и двуличие. Оттам идат и забележките към Ганев за двуличие и опортюнизъм. Има основание Антонов, но това не значи, че Ганев не разбира материята. Друго стана, той просто се хвана с политика, пък нещата се сложиха така, че политик с неговия партиен профил не може, няма право и никога няма да пожелае да каже истината. А истината за случващото се и същността на нещата е направо отвратителна и аз проявявам разбиране :)) към "дясноцентристките, пазарни апологети с атлантически уклон", но пишещи се за икономически експерти. Никой не желае да навлиза в темата за причините (действителните) и източниците на инфлацията, ролята на ЦБ и емисионната политика, вкл. времевите аспекти, нечистите тайни на ЕС, еврозоната, Зелената сделка, ПВР, връзката и субординацията на политика и икономика, епидемията, енергийната криза, войната и т.н. Какво да правят специалистите на двете представени - въртят се, сучат се и лицемерничат. Нямат правител ход! Един нюанс по отношение на Антонов. Възраждане "спечели" този дебат, доколкото техните идеи и говорене не се сблъскват с горните проблеми. Те нямат необходимост от това да са двулични и да лъжат! Е, това не е гаранция, че ще реализират на практика заявените си намерения. При Антонов има един рефрен, че видите ли, ако Бойко да би участвал в дебата, щало да е друго. Тук съм категорично несъгласен. Б. няма мясно в подобен дебат. Той говори абсурди и сипе някакви безсъдържателни, но понякога гъделичкащи определена публика лафове. В рамките на едно изречение не спори със себе си, но ако го чуеш сутринта и вечерта, "двамата" ще се избият. Чисто човешки с Костадинов са несъизмерими.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стойност от Лични профили

  29 Март 2023 14:07ч.

  Приветствам .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  29 Март 2023 9:22ч.

  Какво означава неконсистентно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако приемем за вярно определението, че консистенция

  29 Март 2023 9:43ч.

  е степента на взаимодействие между градивните частици, най-вероятно, използвайки тази дума, автора иска да натърти на липсата именно на взаимодействие между основните участници в управлението през периода, в който ПП бяха на власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фак Били ГейЦ

  29 Март 2023 10:25ч.

  Може би авторът не е могъл да намери по-добър български еквивалент на думата inconsistent (непоследователен), която иначе добре описва управлението на ПП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Долна рубладжийска

  29 Март 2023 9:36ч.

  Измет. Да ви натовари човек...и към Матушката, ама ще се върнете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вие съответно

  29 Март 2023 9:46ч.

  Може и на собствен ход, е добре да се отправите към сайта на Дневник, Фрог, Фактор или който намерите за добре.. Няма смисъл да се потите залудо тъдява...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  29 Март 2023 9:56ч.

  Долна либерално фашистка измет ,теб ще те натоварим към сибир за да ти изгният джендърските кокали от студ .А колко работа има за такива содомити зофилистици като теб представа си нямаш .Но ще ти предоставим и друг избор или вариант -Белене при прасетата .Ти ще избереш къде да ти изгният джендърските кокали .Сибир или Белене .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  29 Март 2023 9:56ч.

  Козяшките тролове не се потят. Те дори не четат статиите, само преписват тъпи опорки. Но наистина е безсмислено на го правят тук, на никого няма да повлияят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алоууу, дебила!

  29 Март 2023 10:00ч.

  Кого имаш предвид? Коментиращите или представителите на някоя от тези две вредни партии?... Вземи се уточни! Едно поне е ясно - ти си измет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  29 Март 2023 10:06ч.

  Гледах до половината от този уж "дебат", който всъщност беше една плювалня... Едните и другите само хвърляха екскременти по между си. Но, чудесното беше, че никой от тези смотаняци не осъзнава, че по-добра негативна самореклама от тяхната собствена няма! Сами се излагат, сами се закопават...Наистина е просто чудесно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  29 Март 2023 10:57ч.

  "Най-тежката артилерия на партията - Делян Добрев, Томислав Дончев и Десислава Атанасова " и другата "още по-тежка артилерия"..... Много сме го закъсали с такива артилерии! И аз ще изперкам като Фъркатичко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лора Дан

  29 Март 2023 11:25ч.

  Не възразявам Възраждане да спечели от дебата.))) Само се питам, кои са тези малоумници, които биха гласували за горните смрадообразувания?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 100 % вярно

  29 Март 2023 17:58ч.

  Голяма излагация беше този дебат между ГербПП, канят се да управляват заедно а са толкова продажни, нефелни, ограничени, зомбирани от фалшиви ценности и американски мантри. Дано българите не гласуват за тези хитреци. Няма значение че са образовани, след като са се продали на дявола, дори са по-опасни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратена

  30 Март 2023 9:27ч.

  Това не е дебат, а профанско селяндурско дърляне. Два вида крадци се дърлят: едните повече разбират от нещо и крадоха 12г., а другите са толкова нагли, че крадат без да разбират от каквото и да е- некадърни, неграмотни евролиберастчета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи