Василев: Няма да подкрепим увеличение на парите за отбрана, ако няма конкретни проекти

Василев: Няма да подкрепим увеличение на парите за отбрана, ако няма конкретни проекти

 

Финансовият министър Асен Василев каза в кулоарите на парламента, че не биха подкрепили увеличение на парите за отбрана в държавния бюджет, освен ако от Министерството на отбраната не предложат конкретни проекти, за които са необходими повече средства.

 

Ако има предложения, те ще бъдат обсъдени, увери Василев, съобщава БНТ.

 

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му би подкрепила държавния бюджет, ако се отделят повече пари именно за подсилване на армията.

 

След разговори в САЩ и в Европа има голям интерес от няколко компании за изграждане на завод за батерии в страната, съобщи вицепремиерът Асен Василев във времето за парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на народния представител Красимир Вълчев относно ангажименти, които българското правителство ще поеме с Плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ) по отношение на бъдещето на комплекса "Марица изток".

 

Литиево-йонните батерии имат живот от 7500 цикъла на зареждане. Батериите тип цинк-въздух са с 9000 цикъла на зареждане, а има батерии на база желязо и електролит, които са с живот 25 000 цикъла. Говорим за минимум 10-15 години употреба. Батериите идват на цени, значително по-ниски отпреди две-три години. Ние обаче заявихме много ясно, че идеята не е да се купят батерии, а да имаме заводи за батерии и да заменим един местен ресурс с друг местен ресурс, а не с внос, каза финансовият министър.

 

Батериите ще са в подстанциите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Работниците от централите ще бъдат назначени на работа в заводите за батерии след обучения и със справедливи възнаграждения, каза още министърът. 

 

Основни акценти в НПВУ са увеличаване на възможността за съхранение на енергия и разширение на базовите мощности, каквито са геотермалните централи, заяви вицепремиерът. 

 

Източници: БНТ, БТА

 

 

 

 

Коментари

 • 123

  18 Фев 2022 12:50ч.

  И ще въртим педали да ги зареждаме.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • иванчо

  18 Фев 2022 13:03ч.

  И що така най-отровните производства привличаш и считаш това за нормално !?!?? Че и за особено успех броиш това, да тровиш собствения си народ ????? Да знаеш, че вече и обикновените хора не маат доматите с колците! А вие, необикновените много опасно се плъзгате по пътя на алчността към пъкъла ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех, пак ще идват тука американски сенатори да начукат канчето на някой...

  18 Фев 2022 13:15ч.

  Еманципацията не се харесва на чичо сам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи