Вашингтон критикува бразилския президент за възгледите му за войната в Украйна

Вашингтон критикува бразилския президент за възгледите му за войната в Украйна

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва си навлече критики от страна на САЩ за неотдавнашните му коментари, според които Западът "насърчава" войната чрез въоръжаване на Украйна, съобщи Ройтерс. Агенцията допълва, че Лула да Силва бе похвален от руския външен министър Сергей Лавров за предложението му за мирните преговори.

Лавров, който е на посещение в Бразилия, се срещна с Лула и  благодари на Бразилия за усилията й за разрешаване на конфликта. Но говорител на Белия дом обвини Лула, че "папагалски повтаря руската и китайската пропаганда, без да се вглежда във фактите."

Бразилският президент разгневи мнозина на Запад с коментарите си  през уикенда, когато призова западните сили да спрат да предоставят оръжия за войната. Коментарите бяха направени малко след като той се завърна от Китай, където обсъди въпроса с китайския президент Си Цзинпин.

"Съединените щати трябва да спрат да насърчават войната и да започнат да говорят за мир", заяви Лула в събота пред журналисти.

Той също така призова за създаване на група от държави, които не са замесени във войната,  която да ангажира Русия и Украйна в мирни преговори.

"Но ние също така трябва да разговаряме със Съединените щати и Европейския съюз. Трябва да убедим хората, че мирът е пътят", каза той.

Лавров заяви пред журналисти в Бразилия вчера, че Москва е "благодарна на нашите бразилски приятели за тяхното ясно разбиране на генезиса на ситуацията".

Джон Кърби, говорител на Белия дом по въпросите на националната сигурност, заяви вчера, че коментарите на бразилския президент са били "просто погрешни" като "предполагат, че Съединените щати и Европа по някакъв начин не се интересуват от мира, или че ние споделяме отговорността за войната."

Засега сред западните държави само френският президент Еманюел Макрон е приветствал мирната инициатива на бразилския президент, посочва Ройтерс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • мислещ

  18 Апр 2023 9:08ч.

  Забележете как Кърби коментира позицията на президанте на една от най- големите държави в света. Поредна ярка проява на американско неуважение и простащина в световните дела. Така вече не може да се разговаря, но тази администрация на Белия дом никога няма да го разбере докато не бъде извадена от там на следващите избори. Отново цитирам Джефри Сакс https://www.youtube.com/watch?v=9PWuIZD5Lck .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минавам само

  18 Апр 2023 14:53ч.

  Само да ви съобщя, че вчера американските войници да излетели от София за летище Шенън, Ирландия и иттам за някоя военна база в САЩ. Полетът е бил без обозначителни знаци, можецда се намери само по типа самолет и часа на излитане. Летище Шенън редовно се използва от американски военни за презареждане при полети до Източна Европа, Близкия Изток и Средна Азия. Скоро дядо Бидон също кацна там и хората протестираха против използвамето на летището им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дани С.

  18 Апр 2023 9:20ч.

  Нашето възмущение от САЩ остава само в рамките на собствените ни компютри. Докато хората не само в САЩ, но и в Европа не се вдигнат и не пометат изродите, които ги управляват, мир на земята няма да има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мен

  18 Апр 2023 9:45ч.

  Улични протести има и сега във Франция, но резултат няма. Тези които управляват света чрез "соросоидни" НПО-та, те и поставят начело на държавите еничари като просто Киро. Помислете само: начело на империята ЕСССР са поставили ???....акушерка, със седем деца!!! Нейния съзнателен живот е преминал в правене и гледане на деца, през другото време е гледала детеродните органи на други жени. Тази зараза може да бъде изчистена от жертвата ЕСССР само от мощни сили като Китай и Русия. Самата ЕСССР не може със свои сили да преодолее заразата. Виждам само един здрав крайник - Унгария, но махнат ли Орбан, и маджарите ще прихванат тежката болест.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на всяко гърне мерудия

  18 Апр 2023 10:19ч.

  В епохата на плурализма си мислехме, че нашите "учители" на демокрация биха се изявявали като най-толерантни и търпими, а то какво - ругаят народите и страните като обикновени безкултурни сатрапи... аз не виждам разлика между США и кварталния мутрафон, едно и също са...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киек

  18 Апр 2023 11:10ч.

  БРИКС -бонката ще се ръководи от Дилма Русев. МВФ от Кристалина Георгиева. Две по произход българки на два полюса. Отбелязвам че и двете са били "леви", а Кристалина е и комунистка, партиен секретар на ППО при катедра Политиконовия на ВИИ "Карл Маркс".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ауу, УЖАС!

  18 Апр 2023 11:28ч.

  Бразилският президент бил критикуван не от кой да е, а от САЩ! Ужас! Сега как ще живее с това тегло, да бъдеш критикуван от "изключителните и съвършенните", а?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  18 Апр 2023 11:36ч.

  Last American Agony!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ вече са без значение даже за самите себе си

  18 Апр 2023 12:27ч.

  Нека си дрънкат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ, понастоящем са в състояние

  18 Апр 2023 15:44ч.

  на ригор мортис

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи