Варна с орязани 200 милиона лева от републиканския бюджет

Варна с орязани 200 милиона лева от републиканския бюджет

В условията на бежанска криза държавата отсъства

 

Варна и общините в региона ще получат от приетия бюджет за 2022 г. само 12 млн. лева за капиталови разходи, като 3 млн.лева са за областния център.  Държавата си спести 200 млн. лева за сметка на жителите в областта. Предложенията на народните представители от ГЕРБ/СДС – Варна за допълнителни 212.7  млн.лева за важни инфраструктурни проекти  не бяха подкрепени при гласуване в пленарна зала от депутатите от управляващата коалиция  петимата  от „Продължаваме промяната“ и от Борислав Гуцанов от БСП. Това каза Бранимир Балачев на пресконференция на народните представители от ГЕРБ/ СДС Варна.

 

Държавата отсъства обаче в условията на поредна криза, свързана с войната в Украйна и приемане на бежанци във Варна. Още на 1 март кметът Иван Портних, председателят на ОбС Тодор Балабанов със съдействието на директора на ДКС Минко Христов осигуриха 11 помещения за Кризисния център във Варна с цялостна подръжка, отопление, интернет достъп. Осигурени са безплатни прегледи в 5-те ДКЦ-та, достъп до стоматологични услуги, безплатна психологическа помощ в Общностния център за деца и семейства, осигурени са и 3 микробуса, припомни Балачев.


Явно предвид нестабилността на управляващата коалиция и след заявката за нова пропрезидентска партия  управляващите от „Промяната“ предприеха тези дни десант в морската столица, който прилича повече на предизборната  кампания отколкото грижа за бежанците. Правят срещи, форуми, създават се регионални структури ,медиийни изяви и фотосесии, коментира той. Работи ли щаб, има ли представители на Държавната агенция за бежанците при МС, полиция, РЗИ, Агенция за храните? Само на ден в центъра във Варна  минават над 1000 души без тестове за ковид, а пандемията не е приключила.  Нещата са без контрол,втора седмица от войната,  а сформиран щаб за бежанците и фургони на границата щяло да има, но кога, не се знае. Както и кога хотелиерите ще получат обещаните 40 лева за настаняване на бежанци, а тези пари с или без ДДС са?

 

Това заяви народният представител Павел Христов. Той посочи, че в приетия тримесечен бюджет на държавата не са предвидени никакви компенсации за високите цени на тока и газа след 1 април. По отношение на парите за Варна в бюджет 2022 г. депутатът припомни, че за четиригодишния мандат на правителството на ГЕРБ средставата осигурени за областта са били два пъти повече от тези в предложенията им.


Казването на истината за цената на горивата какво е – саботаж, фалшива паника или реалност? Вицепремиерът Асен Василев заплаши в националния ефир младежите от опозицията с пет години затвор –заради снимане и публикуване във ФБ на космическите цени в бензиностанциите, каза Славена Точева, представител на МГЕРБ в парламентарната група на ГЕРБ/СДС. „Това не ви ли прилича на забраната на Фейсбук в Русия и заплахата за затвор за разпространение на „фалшиви новини“, попита тя. Народните представители от ГЕРБ/СДС –Варна изразиха огромна благодарност на варненци и към доброволците, които със сърце и душа, с дарения и помощи са съпричастни към бежанците от Украйна. Варна знае какво е доброволчество и затова е вдигнат паметник на доброволеца, казаха депутатите.

 

 

 

 

Коментари

 • Име

  08 Март 2022 1:12ч.

  Начи, ние сме много състрадателни, рииш ли, ма ако може държавата да ни възстанови разходите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 008

  08 Март 2022 8:18ч.

  Еми гербери опозиция сте. Свиквайте ще ви е завинаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи