Външно препраща искането на Украйна за оръжия към министрите Заков и Нинова

Външно препраща искането на Украйна за оръжия към министрите Заков и Нинова

България, Северна Македония и Черна гора забраниха на самолета на Лавров да прелети над тях на път за Белград. Той трябваше да е в столицата на Сърбия днес по покана на президента Александър Вучич

Българското министерство на външните работи потвърди, че е отказало разрешение за прелитане на самолета на външния министър на Русия Сергей Лавров. Причината е, че Лавров е в санкционния списък на ЕС и му е забранено влизането и преминаването през територията на страните-членки.

 "Във връзка с медийни запитвания, информираме, че Министерството на външните работи на Република България, с нота от 1 юни 2022 г., не предостави дипломатическо разрешение за изпълнение на руски полети над българска територия с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.

Решението е в съответствие със санкционните режими на Европейския съюз срещу Русия и по-конкретно член 4д, параграф 1 от Решение 2014/512/ОВППС на Съвета от 31 юли 2014 г. В допълнение, считано от 25 февруари 2022г., под номер 670 Сергей Викторович Лавров е включен в списъка с физически и юридически лица, обект на ограничителни мерки на ЕС, съгласно Регламент 269/2014 г.", съобщиха от Министерството на външните работи.

България, Северна Македония и Черна гора забраниха на самолета на Лавров да прелети над тях на път за Белград. Той трябваше да е в столицата на Сърбия днес по покана на президента Александър Вучич. Сърбия е единствената страна на Балканите, която се държи като съюзник на Русия след началото на войната в Украйна.

От Външно потвърдиха и за нотата от украинска страна, с която се иска България да предостави боеприпаси и въоръжение като гаубици и минохвъргачки на Киев. Тя ще бъде препратена на компетентните министри Драгомир Заков на отбраната и Корнелия Нинова на икономиката.

Епицентър. бг припомня: На 4 май 2022 след 6 часа дебати с 200 гласа "за" пленарната зала реши да не изпращаме оръжия за Украйна. За целта Народното събрание даде мандат на Министерския съвет да обсъди и приложи цялостен пакет от мерки, свързани с войната в Украйна.

Пакетът от мерки предвижда оказване на хуманитарна, финансова и военнотехническа помощ на Украйна, съобразно възможностите на Република България, продължаване на подкрепата за членство на страната в ЕС, помощ за бягащите от войната украинци и интеграцията им, износът на украинското зърно през Варна, засилване на енергийното сътрудничество, в това число доставка на природен газ, както и продължаване на доставките на хуманитарна помощ.

В този ден в парламента се появи писмо на украинския посланик, в което се посочваха шест искания на Украйна, на базата на договореното преди това между Кирил Петков и Володимир Зеленски. В писмото нямаше формулировка за изпращане на оръжия, а единствено се настояваше за ремонт на военна техника за украинската армия.

Днешната нота на украинския посланик е нова позиция на Киев в отношенията с България. За да се удовлетвори искането, то трябва отново да мине през парламента. Позицията на БСП обаче е непроменена - левицата ще напусне правителството, ако МС реши да даваме оръжия за воюваща страна.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

 • Къде са 14 български щурмови самолети СУ-25?

  06 Юни 2022 12:33ч.

  "На 4 май 2022 след 6 часа дебати с 200 гласа "за" пленарната зала реши да не изпращаме оръжия за Украйна."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сапунена коалиция = 100% безотговорност

  06 Юни 2022 12:35ч.

  Всеки и всяка си мие ръцете с другарчето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  06 Юни 2022 12:40ч.

  А ракетите които ще паднат скоро накъде ще ги препращате. Ваща мамка американски курви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  06 Юни 2022 12:44ч.

  То и " великият" ЕС вече абдикира и прехвърли правомощията на Турция за водене на преговори . Скоро може и Брюксел да се закрие, като ненужна и вредна институция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно искане

  06 Юни 2022 12:44ч.

  Москаленко дали не се опитва да помогне на българските предатели? Повод за узаконяване, чрез решение на българското правителство, на изчезналите от Безмер български щурмови самолети, в противоречие с решението на НС, за износ на оръжие за гражданската война в провалената и изкуствена държава наричана "Украйна"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Впрочем,

  06 Юни 2022 12:49ч.

  категоричното решение на Народното събрание беше да не се изнася оръжие за Украйна. На какво основание Москаленко хленчи по българо-говорящите западни телевизии в България? Защо Генчовска не го запита на какво основание Москаленко иска разоръжаването на БА, след като има негативно решение на Народното събрание?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро простия канадец

  06 Юни 2022 12:56ч.

  Гърция и Хърватска в ЕС ли са, че са разрешили на Лавров? А нашите гнусни плужеци - не разрешават! Прости и глупави американски марионетки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  06 Юни 2022 13:33ч.

  оставка и нови избори видя се че вие за нищо не ставате повече не се мъчете защото всеки ден е загуба за българия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  06 Юни 2022 14:01ч.

  Те не са дошли да работят за България, а за себе си , но са тъпи и безмозъчни и изпълняват всякакви идиотски разпореждания срещу възможностите за рушвет и кражба , защото знаем , че ФАЩ не са свикнали да дават , те единствено прибират !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи