Унгария блокира пакета от 18 млрд евро помощ за Украйна

Унгария блокира пакета от 18 млрд евро помощ за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Унгария блокира пакета помощ на Европейския съюз за Украйна на стойност 18 милиарда евро. На закседание на финансовите министри от Евросъюза Будапеща наложи вето. Това е една от няколко европейски инициативи, които Унгария блокира на фона на заплаха за замразяване на евросредства на стойност 7 милиарда и половина евро заради недостатъчни реформи за борба с корупцията.

Унгария блокира и дългоочакваната инициатива за налагане на европейски минимален корпоративен данък за многонационалните компании.

От Чешкото председателство обявиха, че ще се опитат да намерят начин 26-те държави членки да заобиколят ветото на Унгария и да предоставят на Украйна необходимият пакет помощ.

Държавите членки трябва да решат до 19 декември дали да изпълнят препоръката на Европейската комисия за замразяване на евросредствата за Будапеща.

Помощта за Украйна на стойност 18 милиарда евро беше предложена от Еврокомисията след срещата на европейските лидери в края на октомври. Предвижда се на месец средно Киев да получава по 1 милиарда и половина евро за покриване на краткосрочни нужди, които според украинските власти и Международния валутен фонд възлизат на 3-4 милиарда евро на месец.

С тези пари Украйна ще може да продължава да плаща заплати и пенсии, да осигурява публични услуги, да поддържа работата на болници, училища и да осигурява подслон на бягащите от войната украинци.

Аргументът на Унгария за ветото е, че за да се съберат средствата, трябва да бъдат пуснати еврооблигации. От Чешкото председателство обявиха, че ще се опитат да намерят начин 26-те държави членки да заобиколят ветото на Унгария и да предоставят на Украйна необходимият пакет помощи 

Унгария блокира и дългоочакваната инициатива за налагане на европейски минимален корпоративен данък за многонационалните компании. На въпрос дали това е изнудване от страна на унгарския премиер Виктор Орбан - говорителят на Комисията Ерик Мамер отговори така:

"Имаме предложение на масата, за момента това обсъждаме. Нека да видим какво ще стане, няма да предрешаваме какво ще каже Европейският съвет. Едва след решението ще видим какво може да направи Комисията, но едно е абсолютно ясно - ние стоим зад Украйна."

Първоначално  беше планирано финансовите министри днес да дадат своя отговор по препоръката на Еврокомисията за замразяване на евросредствата за Унгария, но вотът беше изтеглен, след като някои държави членки настояват комисията да смекчи твърдата политика спрямо Будапеща.

Европейски дипломати съобщават, че следващата седмица се очаква Унгария да приеме още реформи, които да изпълнят изискванията на Брюксел. Държавите членки трябва да решат до 19 декември дали да изпълнят препоръката на Европейската комисия за замразяване на евросредствата за Будапеща.


Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • има и други спонсори на този свят

  06 Дек 2022 19:05ч.

  и на унгария скоро няма да и трябват глупостите на брюксел

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  06 Дек 2022 19:51ч.

  Дали Унгария няма да повлече крак за разпадането на ЕС? А и на Полша и минава вече тази мисъл

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зип-чо

  06 Дек 2022 20:28ч.

  а дано

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Геофизик

  06 Дек 2022 20:15ч.

  ОРБАН Е МЪЖ, а не плашипутарник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  06 Дек 2022 20:54ч.

  Има една страна с достойнство в ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  06 Дек 2022 21:28ч.

  Само дето поляга на МоZZква и забравя за 1956г............Ноо някои унгарци помнят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  06 Дек 2022 22:19ч.

  Именно "достойнство" е ключовата дума. Но, както току що казах под друга статия, тя не значи нищо за 95% от популацията. Има ли кебапчета и бира (респективно банани), значи всичко е наред. Това е горе-долу резюмето на евроатлантическите ценности. За такива ценности си струва да плюеш свещенослужители и да насъскваш ДАНС срещу тях докато служат литургия навръх Никулден, като в същото време домакинстваш конгрес срещу "езика на омразата"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моля, Галя Дачкова да преведе спешно това!!!

  06 Дек 2022 22:25ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=iqYbZY9pPVg&ab_channel=SudRadio

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Инфлацията в ЕС е над 11%

  06 Дек 2022 22:25ч.

  В балтийските държави е над 20%. Казано накратко: ЕС обеднява средно с 11%, но са се загрижили за Украйна и искат народите им да са още по-бедни. Унгарците не са съгласни и затова са лоши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mahatma

  07 Дек 2022 1:16ч.

  ЕС е еманация на Вавилон, старата блудница. И точно за това тя ще бъде унищожена, заради привличането на много народи и царства към своите блудства. Такава е съдбата и. Странно защо някои държави като Франция, Италия , България , които са уж със здрави духовни основи , се поддадоха на лъжата , че могат да правят каквото си поискат без последствия. Все пак над планетата има контрол, колкото и да не им се вярва на някои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това, с извинение, ЕС

  07 Дек 2022 3:35ч.

  Е егати кошмарът. Хитлер се върти в Адовия си бункер от бяс, че и наум не му е идвала чак такава тотална съсипия на Европа по всички възможни начини във всички възможни аспекти, без да се харчи за военни действия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лудост

  07 Дек 2022 5:53ч.

  И понеже стоят твърдо зад усрайна, ще стоят на студено, няма да се къпят, малко ще гладуват, ще бъдат и безработни, но милиардите да хвърчат към укрофашистите, които си ги делкат в тайни сметки. Тия еврогейци са по тъпи оФце и от нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Делчо Спасов

  07 Дек 2022 7:09ч.

  Нали разчитат на "голямата награда" след като раздробят Русия, ще търпят и студ, и глад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  07 Дек 2022 9:48ч.

  Ами, браво на Унгария. Така се прави, за да бъдеш СУБЕКТ в геополитиката ( респективно да защитаваш ефективно националния си интерес ), а НЕ да си шлякан от който си пожелае ( според ИНТЕРЕСА МУ !!! ) ОБЕКТ на същата тази геополитика. Няма друг начин, щото в същата тази геополитика важат НЕОТМЕНИМИ закони, примерно, като този за гравитацията: дъжда вали от небето към земята, а не обратно. Затова, време е България да заяви, че щом към нея се отнасят САМО като ОБЕКТ в ЕС, следва да покажем среден пръст на: санкциите срещу Русия, среден пръст за членството на БЮРМ и Албания в скапания ЕС, среден пръст на Швеция ( що ли шведите "странно " си замълчаха за налагането на ветото им срещу нас за Шенген. А ? М ? ) и Финландия за членството им в НАТО-ОТАН, никакво оръжие към Бандерщат и Укровермахта и каквото още се сетим. Знам контрата: Ама щели ( ЕС, ФАЩ и пр. ) да ни лишат от много пари. Ами, многократно ПОВЕЧЕ пари, ресурси, пазари и т.н ЩЕ ПОЛУЧИМ от другата част на света, различен от т.н "Златен милиард" ( USA, EU, и т.н "Колективен запад", и вся остальная сволач ). Ай сиктир, както казват турците, и как те защитават националните си интереси. А са втората по сила и численост армия в НАТО. А к'ва е политиката на Турция към Русия, НЕуважаеми русоФОБИ? А ? М ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  07 Дек 2022 13:48ч.

  Орбане , обичам те !!! Бог да те пази, и да ти помага . Амин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи