"Укренерго" призова украинците да се готвят за още прекъсвания на тока

"Укренерго" призова украинците да се готвят за още прекъсвания на тока

Киевският площад "Независимост" през нощта. Снимка: АП

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Украински мрежов оператор съобщи на клиентите си да се подготвят за още прекъсвания на електроснабдяването в Киев и в други области, тъй като се правят опити за намаляване на натоварването върху енергийната инфраструктура, която бе засегната от руски удари с ракети и дронове, предаде Ройтерс. 

Токът в тримилионната украинска столица спира все по-често, откакто на 10 октомври руската армия предприе вълна от нападения срещу енергийни обекти и разруши 40 процента от енергийната инфраструктура на страната. 

Тази сутрин в пиковите часове бяха нанесени няколко удара, но засега няма индикации, че днес ще има още бомбардировки, въпреки че снощи президентът Володимир Зеленски предупреди за такава опасност.

"Електропреносната мрежа на страната все още не може да бъде напълно възстановена след руските терористични атаки. Налага се да прибегнем до прекъсвания на тока в някои области, за да предотвратим претоварването на високоволтовата инфраструктура", заяви операторът на украинската система за електроснабдяване "Укренерго".

Предвижданите спирания на тока ще продължават от 6:00 ч. сутринта месно време до края на деня. Мерките ще засегнат Киев, както и Черниговска, Черкаска, Житомирска, Сумска, Харковска и Полтавска област, допълва компанията.

Снощи Зеленски каза по време на редовното си видеообръщение към нацията, че над 4,5 милиона потребители са без ток. 

Кметът на Киев Виталий Кличко призова гражданите да се подготвят за всичко, включително и за най-лошия възможен сценарий, при който столицата изцяло да остане без електричество и вода. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Студ и мрак

  07 Ное 2022 14:22ч.

  Това очаква Украйна в следващите месеци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  07 Ное 2022 14:44ч.

  мдам... вероятно до тая дискотека щеше да се стигне така или иначе. но великите укри ускориха процесите с атаката на кримския мост. сега, заради безумието на шепа комплексари, страдат милиони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  07 Ное 2022 15:08ч.

  Каквото и да кажат и кавото и да направят укронацистките власти - знайте,че става дума за изкрънкване на още пари.Един добре организиран режим на тока ще свърши чудесна работа за нови грантове на великомъчениците,а всъщност най-обикновени паразити и тунеядци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фейк /каквото и да значи това / новина

  07 Ное 2022 15:17ч.

  Както каза в среднощното си видеообращение ВУлодимир Зиленьски, и потвърдено от британското разузнаване, силите на Украина са пред стините на Кремал, а Путин ни жив ни умрял се крие в неизвестен бункер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С каквато мярка мериш, с такава ще ти се отмери

  07 Ное 2022 18:36ч.

  След референдума за присъединяване на Крим към Русия първата работа на киевските нацита беше да затворят единствения речен канал, по който се доставяше прясна вода за техните "поробени сънародници" на полуострова. Демек, "А бе знаем, че сте гласували "ЗА" по принуда, ама нека да си ви уморим от жажда за всеки случай.". Същото беше и с електриката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С каквато мярка мериш, с такава ще ти се отмери

  07 Ное 2022 18:41ч.

  Но не злобея и не се радвам на чуждо нещастие. За жалост, пак обикновените хорица ще го отнесат, фашагите (поне по-богатите) ще намерят начин да си осигурят ток и вода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи