Украйна уволни и обвини в предателство главния инженер на Запорожката АЕЦ

Украйна уволни и обвини в предателство главния инженер на Запорожката АЕЦ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинската компания "Енергоатом" уволни заместник-главния инженер на Запорожката АЕЦ Юрий Черничук, който изпълняваше длъжността главен инженер на централата.

Според изявлението на президента "Енергоатом"Петро Котин Черничук "е предал Украйна и е преминал на страната на врага". Според него, вместо да положи всички усилия за освобождаване на централата възможно най-скоро, той "е решил да помогне на руските окупатори да узаконят престъпното й завземане и сега подтиква други ядрени специалисти да сторят същото".

Ден по-рано "Росенергоатом", компанията, която от руска страна управлява окупираната централа, обяви, че Юрий Черничук е назначен за нов директор на Запорожката АЕЦ. Централата е под руска окупация, но в нея продължават да работят украински служители. Атомната електроцентрала е била обстрелвана многократно: страните се обвиняват взаимно за това, а експертите предупреждават, че е възможно да се стигне до ядрена катастрофа поради военните действия около нея. Именно по тази причина към тази централа от месеци е приковано вниманието на мнозина по целия свят.

През октомври бе съобщено, че служителите на "Росатом", които присъстват в централата почти от момента на превземането ѝ от руските военни, принуждават украинските служители на Запорожката АЕЦ да подпишат документи за преминаване на работа в руската компания.

Котин призова останалите служители на централата да се държат и "да не продават душите си на дявола": да не подписват договори с Росатом.

Вчера руските медии разпространиха видео репортаж, според който служителите на Запорожката АЕЦ са получили руски паспорти.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Това виц ли е?

  01 Дек 2022 16:55ч.

  Уволнява се някой, на който му плащат заплата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха Ха уволнили били

  01 Дек 2022 17:30ч.

  Че те всички работещи във централата станаха Руски граждани заедно със директора им .Точно преди три дни и вече не се водят украйнски граждани .Така укрофашистите няма какво и кой да уволняват вече .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  01 Дек 2022 18:10ч.

  нищо, важно е неолибералната сволоч да чува добри мантри

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  02 Дек 2022 1:39ч.

  В резултат на обстрел е повредено радиоактивно хранилище на Запорожката центра;а.Това преди ден,два.Не че нещо ама розата на ветровете?В бг.медии не видях новината?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма и да видиш!!! Нали половината гъзолизци се надяват с 30те сребърника да офейкат обреме у Америката, а не да останат на радиоактивна обработка тук, на 400км. от епицентъра?

  02 Дек 2022 9:21ч.

  Само гдето работите вървят натам, че много скоро ще се окажат взривени всичките 100 американки реактори и половината северен континет ще стане ядрена пустиня... Някой да забеляза, че Русия ЗА СЕГА отказва разговори със САЩ за намаляване на ядрената опасност?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И как го уволни,

  02 Дек 2022 2:50ч.

  Като ЗАЕЦ е в руски ръце? Нова порода фашаги бяха развъдени от демократичния Запад - фашаги клоуни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  02 Дек 2022 10:59ч.

  Мисля да уволня Бербок, германската външна министърка. Скоро ще и го напиша в туитър. Не само украинците я могат тази работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи