Украйна и Русия подписаха жизненоважна сделка за износ на зърно

Украйна и Русия подписаха жизненоважна сделка за износ на зърно

Споразумението е постигнато с посредничеството на Турция и ООН

Износът ще се осъществява през три пристанища - Одеса, Южен и Черноморск

Украйна и Русия постигнаха пробив като подписаха споразумение в петък, предназначено да помогне за облекчаване на глобалната продоволствена криза, причинена от блокирания износ на зърно в Черно море.

Това е първата голяма сделка между враждуващите страни след февруарската инвазия на Русия в нейната съседка и се случва, когато цените на храните в световен мащаб скочиха, а хората в някои от най-бедните страни в света са изправени пред глад.

Сделката е постигната с посредничеството на Турция и ООН. Президентът Реджеп Ердоган се присъедини към генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за церемонията по подписването в пищния дворец Долмабахче в Истанбул в петък следобед.

„Горди сме да играем важна роля в инициатива, която ще има основна роля в разрешаването на глобалната продоволствена криза и, която е на дневен ред от дълго време“, каза Ердоган.

Руският министър на отбраната е в Истанбул за подписването на споразумение за износа на зърно
Първите преки разговори между военните делегации на враждуващите страни от март насам миналата седмица в Истанбул доведоха до първоначален проект за разрешаване на задънената улица.

Но руският президент Владимир Путин заплаши да провали преговорите, като предупреди във вторник, че очаква споразумението да се справи и с блокирания износ на зърно от собствената му страна. Министърът на външните работи Сергей Лавров също беше резервиран относно евентуално постигане на сделка, твърдейки, че властите в Киев блокират преговорите.

Петмесечната война се води в един от най-плодородните региони в Европа от двама от най-големите производители на зърно в света. Почти цялото количество зърно обикновено се транспортира извън региона през Черно море.

Членката на НАТО Турция поддържа добри работни отношения както с Москва, така и с Киев през целия конфликт.

Член на делегацията на Киев каза, че доставките могат да бъдат възобновени от три пристанища под пълен украински контрол. „Износът ще се осъществява през три пристанища: Одеса, Южен и Черноморск. Но в бъдеще се надяваме да можем да ги разширим“, каза украинският депутат Рустем Умеров пред репортери.

Той добави, че безопасността на пратките ще бъде наблюдавана от група за мониторинг на ООН, базирана в Истанбул, което беше потвърдено от Гутериш след подписването на споразумението.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • емигрант

  22 Юли 2022 18:18ч.

  Кой подава благородна ръка на света-РУСИЯ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  22 Юли 2022 19:30ч.

  Лидерът омекна като ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  22 Юли 2022 19:44ч.

  обикновено омеква като е свършил работата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  22 Юли 2022 19:43ч.

  англо-сакска партенка е цялата работа с глада

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ддс

  22 Юли 2022 20:28ч.

  Чак пък да е голям производител Украйна, като произвежда под 1% от зърно в света...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ема

  22 Юли 2022 22:15ч.

  Турция е посредник, Русия и укрите са подписвали поотделно със турция и оон. Русия си възстановява империята. Въпросът е докъде ще стигне - до берлин или до лъндън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  22 Юли 2022 23:18ч.

  До Урал

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  23 Юли 2022 9:31ч.

  Менте, да пукнеш дано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи