Украинският посланик във ФРГ, известен с изказванията си за Бандера, вероятно ще бъде отзован

Украинският посланик във ФРГ, известен с изказванията си за Бандера, вероятно ще бъде отзован

Украинският посланик в Берлин Андрий Мелник ще бъде отзован, за да заеме пост в министерството на външните работи на страната си, предаде ДПА, позовавайки се на два големи германски вестника. 46-годишният Мелник придоби известност в Германия заради острите си критики срещу правителствената политика към Украйна и в частност по отношение на темповете на доставки на оръжия. През последната седмица той е подложен на натиск, тъй като защити украински националистически лидер Степан Бандера.

През Втората световна война партизани от Западна Украйна, командвани от хора на Бандера, извършват етническо прочистване и избиват десетки хиляди поляци. Бандера също така е обвиняван, че е сътрудничил на нацистка Германия, отбелязва ДПА.

Изявленията на Мелник бяха подложени на остри критики от Полша и израелското посолство в Берлин, както и от други институции. Украинското министерство на външните работи заяви, че посланикът в Берлин е изразил личната си позиция, а не тази на министерството.

В. "Билд", цитирайки няколко източника в Киев, пише, че Мелник може да бъде преместен в украинската столица още тази есен, като се обмисля назначаването му за заместник-външен министър. Друг влиятелен германски всекидневник - "Зюддойче цайтунг", се позова на източници, близки до канцеларията на украинския президент, че посланикът в Берлин ще напусне поста и ще се върне в Киев.

Засега нито украинското правителство, нито самият Мелник са отговорили на запитванията на ДПА за коментар.

Източник: БТА

 

Коментари

 • проблемът не е за историята, а за сега

  06 Юли 2022 8:48ч.

  Явно на хер Мелник никак не му е приятно да гледа как неговите камераден биват утилизирани в Донбас, за интереса на добрите еврейчета. Обадило се е чувството му за брудершафт, нещо като състрадание може би, и е изокал в медиите, както като те заболи зъб или стомах - изведнъж рязка болка и не можеш да се удържиш, почваш да офкаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • че и за утре

  06 Юли 2022 8:48ч.

  Обаче това е непрофесионално и рискува да издаде "заверата"! А и да критикуваш добрите еврейчета само по себе си е пътя към ада... Или в неговия случай - към хубаво местенце някъде по-на заден план.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "заверата"...

  06 Юли 2022 8:51ч.

  Имаше един албум на S.O.D. - Bigger than the Devil, дето Айрън Мейдън ги съдиха за обложката, че я били откраднали от тях. Много интересна обложка, много!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  06 Юли 2022 9:01ч.

  Интересното е, не че си отива мелник от Германия, но защо си отива. Не си отива, защото е обидил германцияте и тяхното управление, а защото си е позволил да отрече насилието на Бандера над евреите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И правилно

  06 Юли 2022 10:09ч.

  все трябва да има някой - директор на лудницата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  06 Юли 2022 9:22ч.

  Мелник не само обиждаше,той се гавреше с германците,с Президента им,канцлера,министри,депутати,с всички.И всичко му се прощаваше заради болестната му русофобия.Но само едно изказване срещу евреите и му прекършиха щастливото живуркане.Според мен това интервю си беше чиста проба подготвена провокация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само в Лвов при превземането от немците

  06 Юли 2022 10:08ч.

  Лвовското клане (извършено от бандеровците с разрешение на немците) изтребва 5000 души, повечето евреи. Има снимков материал из нета (всъщност може вече и да няма... нали историята се пренаписва с часове).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи