Турция иска намаление на цената на руския газ

Турция иска намаление на цената на руския газ

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Турция се опитва да се договори за намаление на цената на руския газ, заяви турският министър на финансите и държавната хазна Нуреддин Небати в интервю за вестник "Файненшъл таймс", публикувано днес. Турция също така е помолили компанията "Газпром" за отсрочка на плащанията, добави той.

Небати уточни, че Анкара настойчиво се опитва да получи намаление на цената за голямото количество газ, което купува от Москва. Той добави, че Турция очаква от Русия "добри новини" по двете направления (за намаляване на цената на газа и за отсрочка на плащанията).

Министърът на финансите на Турция посочи, че икономическите връзки на Анкара с Москва се поддържат в рамките на "добрите съседски отношения". Той настоя също така, че икономическите връзки между двете страни са "законни".

Турция е държава, която действа много внимателно в рамките на международната финансова система. Тя не е страна, която действа по начин, който ще доведе до нарушения на международната финансова система, посочи Небати.

На 16 септември руският президент Владимир Путин съобщи, че с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган са се договорили (в рамките на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество - ШОС) турската страна да плаща 25 процента от доставките на руски газ в рубли.

Няколко дни по-късно турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез каза, че споразумението за плащане на 25 процента от доставките на руски газ в рубли ще встъпи в сила в най-скоро време. 

В началото на този месец агенция "Блумбърг" съобщи, позовавайки се на неназовани източници, че Турция е помолила Русия за отсрочка на част от плащанията за природния газ до 2024 г. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Truman

  25 Окт 2022 13:28ч.

  Султана суче и от две крави... хитра сврака е Султана... с едната ръка глади по гръбчето, с другата го намества...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи