Турският посланик благодари на българите за съпричастността

Турският посланик благодари на българите за съпричастността

“Приятел в трудни дни се познава. Веднага щом се публикува новината за земетресението, в много ранните часове на деня ми се обади президентът Румен Радев и заяви, че българската държава е готова да ни помогне с всички възможни средства. Той ни увери, че България ще е с нас". Думите са на посланика на Република Турция в България Айлин Секизкьок. В специално интервю за програмата на турски език на Радио България тя благодари за съпричастността на българите. "За нас помощта от съседна България е много важна и значима!”, подчерта пред Севда Дюкянджи посланик Секизкьок.

„Това е най-голямото земетресение в историята на Република Турция. То обхвана десет области и много държави в близост - Сирия, Йордания, Ливан. Трусовете бяха усетени и в Египет. Разрушенията са огромни. Чрез Радио България искам да благодаря на България, на българското правителство и на целия български народ за подкрепата, която ни оказват. Преди малко излетя и първият самолет със спасителни екипи. Изпратени бяха медицински и хуманитарни помощи. Веднага след това потеглиха и коли с помощи и екипи от спасители. Господ да ги благослови! За нас помощта от съседна България е много важна и значима!”. 

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света и подобни бедствия не са рядкост. Поради това страната от години взема извънредни мерки в градустройствения план на градовете и има опит в спасителните действия при подобни природни бедствия. 

„Да, Турция се намира в земетръсна зона, но нека не забравяме, че целият Балкански полуостров е подобна зона - каза посланик Айлин Секизкьок. - За съжаление, ние усетихме безпощадната сила на природата със земетресението в град Гьолджук на Измитския залив в Мраморно море през август 1999 година. Оттогава насам във всички градове е в действие програма за обновяване на градоустройтвото и се прилага нов строителен план. В Турция са в сила много сериозни изисквания срещу земетресенията и природни бедствия. Конструктивно опасните сгради биват разрушавани, а при изграждането на нови контролът е безкомпромисен. Предприехме и специална информационна кампания, която и в този момент е активна сред населението - за действие преди, по време и след земетресение. Отправяме молба към приятелите ни в България и те да предприемат необходимите действия и да бъдат отговорни и подготвени“.   

Трусът от тази нощ с магнитуд от 7.8 по Рихтер и последвалите вторични земетресения са предизвикали мащабни разрушения в Югоизточна Турция и граничните райони със Сирия. Съобщава се за стотици загинали и над 2000 ранени до момента. Припомняме, че голямото земетресение през 1999 г. в Северозападна Турция беше с магнитуд от 7,6 и отне живота по официални данни на над 17 000 души.

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Българин

  06 Фев 2023 22:52ч.

  Права е посланичката. Приятел в нужда се познава. Защото всички се раждаме еднакви и после ставаме или добри или лоши човеци...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Строителните норми

  06 Фев 2023 23:01ч.

  в България са много висики още от времето на социализма. Панелните блокове са с по-висока еластика от старите тухлени сгради. Проблемите са от преустройствата в блоковете - незаконни и законни с рушвет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  07 Фев 2023 2:44ч.

  Това с преустройствата в блоковете е наистина кошмар. Като почнат ремонт, ако не изкъртят всичко и не съборят поне 2 стени, не може. Променя се предназначението на помещенията, изтърбушва се целият апартамент. Не се иска съгласие от съседи, не се предоставят документи, твърди се, че всичко е законно. Никой нищо не контролира. Не ми се мисли какво може да стане при недай боже силно земетресение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  07 Фев 2023 0:50ч.

  Турският посланик благодари на българите за съпричастността ***Ах, недей!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това е посланик,а не сексолог

  07 Фев 2023 5:08ч.

  Аферим , Айлин ханъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А на сирийския посланик

  07 Фев 2023 6:37ч.

  Тукашното политибрик кога смята да създаде условия, предполагащи изказване на благодарност? За един познат сириец питам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  07 Фев 2023 9:31ч.

  Допълнение към поста на Мила от Марс 07 Фев 2023 2:44ч. Действително е страшно последствието от нахлуването на купищата провинциални простаци, разрушиха не само вътрешните помещения, но и съсипаха зелените площи, тротоари и площадки пред блоковете със старите си таратайки. Преди години три входа събрахме подписка против един такъв и общината - една от централните в София въобще не реагира.... Което говеде дойде, прави каквото си иска. После софиянци сме били кофти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи