Цветелина Пенкова: Еврозоната е възможност за повишаване на доходите

Цветелина Пенкова: Еврозоната е възможност за повишаване на доходите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Повишаването на доходите е една от възможностите, които еврозоната предлага. Очаква се и е засилване на инвестиционната активност с приемането на общата валута." Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова пред БНР.  Тя допълни, че България, като част от еврозоната, създава една по-сигурна и качествена институционална среда, това води и до усещане за повече стабилност във финансовата система. "Не бива да се пренебрегва фактът, че ако сме част от еврозоната, всички видове транзакционни такси намаляват значително. Това в България се равнява на малко под 1% от БВП като разход, който в момента отива за такъв тип такси", отбеляза още евродепутатът. 

Цветелина Пенкова подчерта, че страната ни не е единственият пример на държава, която влиза в еврозоната, с доходи по-ниски от средното равнище за ЕС. "За нас реално нищо няма да се промени. Нашият курс в момента е фиксиран към еврото. Ние внасяме всички негативни шокове, които идват от еврозоната, и за жалост по-бавно нашите граждани имат възможност да се възползват от предимствата и възможностите, които еврото предлага, просто защото ние не сме на масата за вземане на решения. Еврозоната ни предлага възможност за повишаване на доходите и стандарта на живот в нашата страна – от нас зависи дали ще се възползваме", обясни Цветелина Пенкова. 

На конференцията "Бъдещето на Европа и еврозоната", организирана от фондация Фридрих Еберт, евродепутатът доразви тезата си, че  въпросът е дали искаме да сме част от общността, която взима решения и може да се ползва от позитивите на членството си в нея. Тя даде пример с Ковид кризата: "Европейската централна банка отпусна ликвидност от 3 млн. евро на държавите от еврозоната, при отрицателна  лихва от -0.75 %, след като цялата икономическа дейност беше спряла за около шест месеца. В този момент, държави като България (извън еврозоната) трябваше да поддържат стабилността на икономиките и финансовите си системи единствено с бюджетни средства. Това е пример за много  сериозна и бърза реакция и ясно разграничение - дали си част от еврозоната или не."

Цветелина Пенкова развенча част от страховете и митовете, свързани с предстоящото членство на България в еврозоната: "Риск от сериозна инфлация няма. Най-високата инфлация при влизане в еврозоната е била отчетена в Италия – и тя е била под 1%.  България често бива сравняване с прибалтийските държави –  те също при присъединяването си към еврозоната имат доходи по-ниски от средноевропейските. Но тук трябва да направим едно разграничение по отношение на прибалтийските държави - Латвия не е била във валутен борд, за разлика от Литва и Естония. Когато Латвия влиза в еврозоната, да - има сериозни шокове - в продължение на година икономиката минава през сериозни икономически флуктуации. България е във валутен борд – това е много сериозна, силна и ясна гаранция, че сме защитени от тези потенциални, допълнителни шокове. Вече над 20 години ние реално нямаме парична политика, тоест- тя е привнесена от еврозоната заради факта, че сме във валутен борд. С влизането си в еврозоната, ние реално ще върнем паричната политика на България."  

Като контрааргумент на страховете, че ще се развихри спекула, евродепутатът каза, че при внос на стоки на българския  пазар, като част от еврозоната, ще има по- сериозен контрол, защото  цените ще бъдат много по- ясно сравними и няма да има преизчисляване на валути, което също води до изкуствено завишаване на цените. „Изкуственото завишаване на цените в България може да бъде предотвратено. Има варианти - стоките да са в двете валути в рамките на година, има механизми за контрол на институциите. Не бива да има страх, че ако има правила, те не могат да се спазват, особено когато пред нас има възможност за сериозен икономически растеж", коментира Цветелина Пенкова.  

За страховете, че външният дълг на България би се увеличил, ако станем част от еврозоната, евродепутатът каза, че трябва да изтъкваме като предимство, че нашият външен дълг е  три пъти по- нисък от средното за ЕС, но това няма нищо общо с членството в еврозоната. Отделно - България вече е част от общия европейския дълг, без да е част от еврозоната. Плановете за възстановяване и устойчивост се финансират именно от този общ европейски дълг, споделен и разпределен между всички държави членки на ЕС, независимо дали са част от еврозоната или не. Очаква се кредитният рейтинг на държавата да бъде повишен, което дава възможност за по- добро финансиране на външен дълг, ако има необходимост от това. 

„Трябва да действаме с повече самочувствие и увереност. Не може България да продължава да се осланя на аргумента, че ще привличаме чужди инвестиции заради евтината работна ръка. Евтината работна ръка е синдром на ниска продуктивност. Трябва да се привличат инвестиции заради заради експертността и висококвалифицираните кадри, заради стабилността на нашата финансова система,  заради иновации и добавена стойност, която предлагаме като икономиката", коментира Цветелина Пенкова.  

Евродепутатът смята, че няма причина за притеснение относно критериите за влизане в еврозоната: "Не мисля, че има притеснение в тази посока. Най-големите въпросителни остават около условието по отношение на инфлацията и инфлационния натиск. Намираме се в ситуация на безпрецедентна криза, този инфлационен натиск не е типичен само за България, а напротив – за целия ЕС и за цялата еврозона. Индикациите, които имаме от европейските институции, е че това се взима под внимание. Не очаквам на техническа основа да има такива проблеми. Бюджетната дисциплина и дефицитът трябва също така да се съблюдават. Това до голяма степен е задача и на българската държава."  Цветелина Пенкова заяви пред БНР, че не трябва да се обвързват Шенген и еврозоната. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/ 

 

 

 


 

Коментари

 • Еврозоната повишавала доходите ?

  13 Дек 2022 8:56ч.

  Ах каква лъжа дебела ! Еврозоната вече намаля доходите , дори на тези които са я създали ! А камо ли да повишава българските доходи ! Ах каква мазна лъжа !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Госпожата на снимката

  13 Дек 2022 10:05ч.

  има "излъчване" на високомерен лъжлив бюрократ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврозоната е възможност за увеличаване на доходите на крадливите путки като тая минджа на снимката

  13 Дек 2022 13:37ч.

  Няма да стане вашата обаче.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛЪЖААААААААААААААААА!!!!!

  13 Дек 2022 9:04ч.

  абсолютна лъжа, еврозоната е ограбване, няма да спасяваме емрозоната, тя е мъртъв пазар; едно голямо прехвалено нищо, което никой не иска; айде взимайте си еврозоната и лъжите и се майхате мръсни предатели

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  13 Дек 2022 9:09ч.

  Малий, тази госпожа отлично е усвоила разтягането на локумите. Витиевати фрази без капка конкретика. Да не говорим, че всички тези приказки за светлото бъдеще ги слушахме преди влизането в ЕС. Но за много хора светлото бъдеще се оказа мрачно настояще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо

  13 Дек 2022 9:15ч.

  "За нас реално нищо няма да се промени" - казва госпожата. Ми за чий тогава да влизаме в еврозоната, щом заплатите няма да се вдигнат, а цените да спаднат? Чий ще го дървим там ... да ни ограбят окончателно и малкото що остана?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аделаида Далкалъчева-фон Мекленбург

  13 Дек 2022 10:48ч.

  Няли ти казва жената , за да се повишат доходите, затова влизаме. Обаче нейните и на такива като нея, не твоите и моите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Повишаването на доходите е една от възможностите, които еврозоната предлага. Очаква се и е засилване на инвестиционната активност с приемането на общата валута.

  13 Дек 2022 9:23ч.

  Aха. И как очаква тая кака това повишаване на доходите, откъде ще дойде? Колкото до "инвестиционната активност" - какви точно инвестиции се очакват, кой чака точно влизането в еврозоната, че да започне да "инвестира"? Или по-ясно - за кредити ли говорим? А като започнат да ми говорят за превалутиране и банкови такси ми иде да се хвана за кобура. №$ем ти предимството! А цените щели да паднат, щото нямало да има превалутиране... Паричната политика и сега била привнесена от еврозоната. Верно?!?! И кога последно бюджетът ни е бил одобряван от еврогрупата? Били сме внасяли всички шокове от еврозоната?!?! Е това е гнусна лъжа и може да се провери много лесно като резултат от световната финансова криза 2008-2009 в Гърция (още ги държи) и у нас (леко поклащане на бизнесклимата). Ох, майко мила, колко мъка има по твоя свят... Сега, въпросът ми е - тая и тия около нея наистина ли си вярват, или папагалски са заучили безсмислени клишета? И в двата случая е зле, не мога да кажа в кой случай повече...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  13 Дек 2022 13:39ч.

  Щели да отварят цехове за евро кисело зеле, защото германците много го обичат и така ще си вдигнем и ние доходите. Колкото повече кисело зеле ядат германците, толкова по-високи доходи за българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  13 Дек 2022 13:58ч.

  Момичето може да е много красиво, но и липсва обща култура, което доказа по беспорен начин при явяването си на интервю за политици при Слави Трифонов. Дори не знаеше, кой е нашият финансов министър, както и този на Великобритания! В последвалото и уреждане, като евродепутатка на БСП след интервюто и при Слави е ясно, че е готова да служи на всеки господар и няма никакви скрупули или идейни съобржения. С една дума тя е от групата на съвременните млади български еничари, възпитаници на Сорос и западните вузове! Затова не ме изненадват рекламните и лъжливи писания с претенции за анализ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много красива? Зависи на колко ракии си

  13 Дек 2022 14:10ч.

  Язе не моем да пием толкоз обаче.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • възпитаниците на НБУ

  13 Дек 2022 14:25ч.

  с по няколко специализации в европейски университети са много убедителни, особено, когато са израснали в семейство на партиен функционер, т.е. от прохождането си до зряла възраст, се движат в посока голямата синя сграда в Брюксел. Да, онова интервю на диванчето доста я дискредитира, но приятната външност, познанията на чужди езици, възможностите за близко сътрудничество с висши еврочиновници като Сергей Станишев, са доизградили това безценно момиче. Да живей!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветелина Пенкова: Еврозоната е възможност за повишаване на доходите

  13 Дек 2022 9:23ч.

  бля, бля, бля. тези ни тъпчат дори не с претоплена манджа, а с повръщано. дори няма да питам тази как от снимката знае ли, че лъже...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светльо

  13 Дек 2022 9:25ч.

  Дачков с Гласове не падат по-долу от пропагантиската сган която се опитва да обработва хората. Дитирамбите с повишаване на доходи и виждате ли и сега си държит епарите в евра са несъстоятелни. Не става въпрос нито за повишаване на доходи, нито за това кой в каква валута си държи парите. Става дума за дигитален концлагер с цифрови валута и социална кредитна система. Вижте Китай, вижте Русия, вижте Индия, Нигерия, скоро ЕС и САЩ. Засрамете се Гласове - трибунана червените другари и другарки, интернационалисти,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • време за реклама

  13 Дек 2022 10:17ч.

  на дачков сигурно му плащат да пуска подобен сондаж на мнения, че да знаят следващият път как да лъжат, тоест да разтягат още по големи локуми и да се овъртолят още повече във вечната си глупост;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не имаме 10 000 000 лв. заделени от бюджета специално за реклама и пропагандиране на преминаването към ЕВРО-то

  13 Дек 2022 14:35ч.

  Те трябва да се усвоят, и както виждаме - това се случва в момента - ежедневно по Nova (ЦРУ) TV, по мониторите по Метростанциите, на паната по пътищата на България... Гласове може да не получат и стотинка от тях, но са задължени да дават глас на всички про-поненти на евтото. Освен това, професиоални ПР-и и специалисти по комуникация подготвят изявите на активистите на специални конференции, като "Бъдещето на Европа и еврозоната" (организирана от фондация Фридрих Еберт). Самият С. Станишев изпълнява поръчение в момента, пак с тези парички... Не сте прав да упреквате нашия любим сайт, без да знаете конкретни цифри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гъ-жата е пропуснала да уточни

  13 Дек 2022 9:40ч.

  Еврозоната за повишаване на ЧИИ ТОЧНО доходи е възможност. Поименно, ако обичате, госпожа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврозоната е възможност за повишаване на доходите НА НеКОИ БАНКЕРИ

  13 Дек 2022 9:41ч.

  За всички останали е НАЧИН за ограбване на доходите и спестяванията им. Нещо като свинско със зеле - за едни свинското, за други зелето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  13 Дек 2022 9:45ч.

  Няма вече еврозона... ситуацията от последните дни го доказа, набийте си го вече в кухите кратуни! Увеличаване на доходите от заеми, за сметка на земята българска - не, мерсаж голям! Научихме номерата на сектата ЕС! Какво беше писал един европеец: "Българите последни се напиха и първи изтрезняха"! 😜

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ердоган

  13 Дек 2022 10:34ч.

  Турция ще ви храни нещастни мърльовци. Пуснахте ку.ви да ви управляват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  13 Дек 2022 10:38ч.

  Допълнение към заглавието "... на някои наши хора".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еврозадругата

  13 Дек 2022 10:48ч.

  един и същи парфюм употребяват с КУНЕВА.   💄🎪             

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  13 Дек 2022 11:10ч.

  Другарката е права ! Някои хора ще повишат доходите си. Знаем ги поименно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  13 Дек 2022 11:14ч.

  При г-ца Пенкова всичко и ... нарочно ще повторя - абсолютно ВСИЧКО е насочено и подчертава желанието и да служи на ЕДРИЯ КАПИТАЛ. Основно ФИНАНСОВ КАПИТАЛ! Нали няма необходимост от обясняване на субектите, които стоят зад него. Образование, професионална биография, търсенията и за реализиране - от финансови институции до някои много характерни нпо. И после, някак изненадващо и доста странно се отваря възможност да стане евродепутат като лично протеже на Нинова, което довежда до бяс множество апаратни и редови партийци. Отваря се огромен проблем - госпожицата трябва да се прероди в открито "лява", при условия че през целия си съзнателен живот е ненавиждала и се гнусяла от левите и онеправданите от живота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  13 Дек 2022 11:19ч.

  Тук помагат някои характеристики на съвременния опортюнистичен свят. Вече никой не се интересува от това - какви си ги вършил и говорил в живота си, какво излъчват погледа, поведението, целия ти външен вид - всеки има право да гони своето собствено Елдорадо. Странното е, че въпреки всички тези обстоятелства, продължават да считат съответния субект за приемлив. Някога това беше незаобиколимо условие за СРАМ. По същество ще се произнеса малко по-късно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • безпардонна наглост и мерзост

  13 Дек 2022 11:41ч.

  Тези клакьори, наистина ли вярват в това или са толкова отчаяни, че за пари са способни на всичко? Да се огледат малко - имат нагледен пример от последните дни какво се случва с мерзки лобисти, като тези от ЕК, напр. В момента, в който твърдо бъде обявена дата за присъединяване на България към Еврозоната, и земята под краката ни ще бъде изкупена. Чуждите банки у нас ще финансират колониалистите от западните страни, всички производства ще бъдат собственост на дъщерните дружества на западни фирми, които с чували ще изнасят дивиденти, плодородната българска земя ще бъде изкупена /окончателно/ ... С въвеждането на Еврото ще ни доопоскат за 1 месец. Както през 90-те години, докато хората бленуват по-добро битие, ще ни изкупят с парцалите. Да не говорим за дълговата спирала, в която ще ни набутат. Че как иначе, нали трябва да догоним по задлъжнялост великолепната петорка - PIIGS /Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  13 Дек 2022 11:55ч.

  По отношение на настоящата статия - в огромната си част тя е изтъкана от рекламни, подвеждащи и безсъдържателни твърдения. Далеч по-лошо е, че откриваме и опасни лъжи. Вероятно най-страшната лъжа е твърдението за липсата на връзка между еврото и дълга на обществената ръка. Замаскирането върви в няколко посоки. Основната тежест пада върху новоемитирания общ дълга на ЕС, като ресурсът след това се „дава“ на страните членки! По линия на този отвратителен инструмент на мен ми се привиждат бъдещи съдебни процеси за национална измяна и продължавам да не разбирам късогледството на държавите и факта, че държавите бяха буквално разрешиха да бъдат „излъгани“ от алчни и безпринципни бизнескръгове, навъртащи се около общата трапеза. Е, това е относително отделен разговор. Другата линия на разсъждение буквално е игнорирана от г-ца Пенкова - а именно, как държавата, но и банките ще емитират дълг в условията на еврото. По тази тема има едно подозрително мълчание. Особено след като се направи паралел със сега действащата система на Валутен борд. Г-це, вие се занимавате тук основно с повърхностна реклама, но нямате ли все пак притеснение, че материалът ще бъде прочетен и от хора, които имат представа от средата и процесите. Мълчаливото игнориране и липсата на свян не са препоръчително поведение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  13 Дек 2022 12:12ч.

  Няколко пъти съм развивал и ДОКАЗВАЛ тук, че през еврото минава най-прекият път на България до нова несъстоятелност. Доц. Сарийски не си е позволил да употреби думата „нъсъстоятелност“, а по повод на този процес, той се задоволява да твърди, че ни очаква "увеличаване на дълговото бреме". Аз субективно го възприемам това като евфеминистично завление. Тук може да се развие една отделна и много обемиста дискусия относно адаптираните към съответната национална специфика ДОПУСТИМИ И ЗДРАВОСЛОВНИ НИВА НА ЗАДЛЪЖНЯВАНЕ за конкретното стопанство. Само като декларация е достатъчно да знаете, че в случая с България , това ниво е доста ниско, обезсърчително ниско! Има убедително обяснение! Фискът на България необратимо е натоварен и обременен със страховити разходи, тегоби, очаквания, мераци, претенции! Не отварям дума за обичайните корупционни и/или криминални намерения! Практически тези разходи не могат нарочно да бъдат отрязани с насочено и нарочно действие – никой политик не би си го позволил. Българската политика е доминирана от смазващ популизъм! Е, има и други начини - Косвено рязане! Иначе, откриваме обичайните глупости, полулъжи, дребни хитрувания, но и откровени лъжи - за доходите, за транзакционните разходи, за цените.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  13 Дек 2022 12:16ч.

  Жал ми е за г-жа Нинова с такива евродепутати и депутати.... Аз не бих се справила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТЯ си ги избра, Мери.

  13 Дек 2022 14:46ч.

  И Явор Божанков, и това цвете също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  13 Дек 2022 12:18ч.

  Особено развеселяващо е твърдението, че щели сме да участваме в управлението на зоната. Скоро ви изнесох лекция за правилата на функциониране на ЕЦБ. Там цари единоначалие и казармена дисциплина в полза и интерес на големите страни, които имат запазени места в управлението, подпомагани от специално и нарочно подбрани НАЗНАЧЕНИ експерти - верни войни на големия, световен финансов капитал. За цвят дребните имат 11 гласа в УС, които НИКОГА не са решили и променили НИЩО. Така ще бъде и во-веки веков. Видяхме съвсем наскоро как България защити националния си „интерес“ по повод на случая със Северна Македония и то при положение, че имаше право на вето в Съвета. А какво да кажем за структури – като ЕЦБ, която подчертано е замислена и реализирана за да налага нечии интереси, а не да гарантира някакви абстрактни, всеобщи права?! Особено пък права на голтаците! Много е грозна работата, но по добре не се ровете ако не ви се налага! Мирише ужасяващо! Който иска да релаксира преди заспиване, може да чете приспивните приказки на г-ца Пенкова. На мен не биха ми подействали, но кой ли пък знае, как ще се чувстват останалите колеги?! Все пак - не забравяйте! Комай ни лъжат тези синковци! Поетът добре е осмислил и отразил отколешното състояние в страната ни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  13 Дек 2022 12:28ч.

  Доста смешничко стоят думите, които имат качество на заклинание или в най-добрия случай молитва - Експертност, иновации и добавена стойност! Госпожицата е ходила на лекции, но оттам нататък е пълен мрак! Особено редом и при съобразяване с аксиоматичното правило, че общата валута, която се ползва от субекти на различно ниво на обществено (умишлено окрупнявам) развитие, води до ... естествено изсмукване на ресурс от бедните и трансфериране към богатите. Последното не става чрез банкови преводи :)). С еврото България е осъдена - този път окончателно. Вече нямаме обществен ресурс за промяна на тази присъда. Сега една чужда воля ни бута в канавката на общественото развитие. Водещите мотиви нямат връзка с размисъла за бъдещето на страната ни. За 15 години членство, през значителна част от времето условията бяха благоприятни - е, изключваме скуйза от 2008 г., доходите у нас нараснаха от 40 до 55 % от средните в Европа. Каквото и да ви говорят - на този скромен растеж ще бъде сложен край с еврото! Разказът на г-ца Пенкова ме натъжава, защото няма причина да се съмняваме в базовата и икономическа и финансова експертиза - тя това е учила, за това се е готвила, това е работила. Г-ца Пенкова е приключила с България вътре в душата си! Съвсем различно щеше да бъде, при условие че приказките идеха от една Деси Атанасова. Там случаят би бил коренно друг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  13 Дек 2022 12:32ч.

  Има едно единствено по-скоро вярно твърдение. Принципно Налични са една много специфична група, консервативни инвеститори, които биха погледнали към България, само при условие че на екраните на компютърните им системи светне, че еврото е национална валута на страната. Вероятността от това да произтекат някакви полезни последици за България от обществено значение, практически е равна на нула. Може да се случи нещо за статистическа употреба, което разни госпожици да раздухват тържествено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГАГА

  13 Дек 2022 12:32ч.

  Лайно в коридора, гус'жа Петрова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  13 Дек 2022 12:42ч.

  Особено огорчаващо е, че принудено и нарочно г-жа Пенкова премълчава за много важни обстоятелства. За да бъдем честни докрай, наложително е да се отбележи, че някои от тези обстоятелства принципно са твърде нелицеприятни за лева и валутния борд, и логически биха стояли много добре в един материал, който по същество е умишлена апологетика. А тя мълчи! Това с нищо не променя характеристиките на изключително отровната и лъжлива картина, която се опитва да ни продаде г-ца Пенкова. Прави впечатление, че всички ангажирани с рекламата на еврото, независимо от политическото им семейство и политическите им "възгледи" лъжат по абсолютно един и същи начин. Подчертават дребни или несъществуващи предимства, драматично мълчат за важните неща, дори когато те не се удобни за лева. Всичко това прави обстановката крайно подозрителна! Не може либералните политици и шефът на БНБ (също либерал, който го е ударил на уволнение), съвместно с "лявата" Пенкова да говорят буквално еднакви неща! Е, може, но ако са категорични и безспорни! Случаят не е такъв! Тук ни пробутват "истини" по целесъобразност! Това не ви ли подсказва нещо?! На мен ми крещи невъздържано и неприлично. На мен не са ми дадени за запознаване и пропагандиране разни материали с "правилен" произход. Дадени са очевидно на тях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  13 Дек 2022 12:51ч.

  Аз разбирам, че на гласове са необходими приходи, обаче тази кариеристка е крайно дразнеща. Какво лично тя е направила за България, настоявам да напишете в гласове, за да знаем защо трябва да слушаме тази кака. На колко конкурса се е явила и сама ги е спечелила, като повечето от нас са го правили. Те левите станаха по-десни от десните, макар че десни или леви, всички са обикновени роби на амбицията и алчността си. Че и нас направиха роби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  13 Дек 2022 12:51ч.

  Друго важно обстоятелство, че по отношение на анализа на БНБ подозрително се замълча. Помните ли какво пишеше там и откритото раздразнение на Радев, че документът е станал обществено достояние без да бъде одобрен от УС. Фактът, че след потенциална силова намеса на УС може да прочетем нещо коренно различно, не променя АБСОЛЮТНО НИЩО! Ние прочетохме и разбрахме автентичното мнение на специално подготвените хора в БНБ, което очевидно е било изготвено, преди да им се разпореди да мислят "правилно". В нашата страна има хора, които не са готови да плюят на професоналното си реноме, но върховете очевидно следват някакъв предначертан сценарий. Отвратително! Още нещо! Проведох лично среща със Сарийски, който ме увери, че анализът на БАН е готов, но публикуването му ще се случи само след санкция и одобрение от Ръководството. Не съм безчинствал да питам подробности относно това ръководство. Да, обаче Ръководството се тутка, месец мина вече оттогава! Защо ли?! Проблемът е обществено парещ! Облъчването продължава, а сериозните материали липсват, ли липсват! Да не им е предписано нещо?! Или са посъветвани? Някой да не е говорил пред отговорните фактори за солидарност и геостратегии?! Вместо това ни предлагат откровените глупотевини на госпожицата! Това говори ли ви нещо?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съчувстващ

  13 Дек 2022 13:00ч.

  Искрено съчувствам на Пенкова, явно доста го е закъсала, щом се налага да рекламира капани, макар и еврокапани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗАЩО според вас заслужава съчувствие?

  13 Дек 2022 14:48ч.

  Тя просто изпълнява поръчението си - както от ЕК, така и лично от Сергей Станишев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • малко факти

  13 Дек 2022 13:06ч.

  През 2019 г. бе номинирана за евролистата на БСП от името на столичната организация, чийто зам.-шеф по това време е баща ѝ - Марин Пенков. На тати евродепутатчето, дето толкова много обича еврото, че иска и българите да го заобичат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  13 Дек 2022 13:59ч.

  Четете статии и интервюта на доц. Григор Сарийски, много добре обяснява какво ни очаква в еврозоната. А за г-жата имам един виц от соца: Другарката обяснява на чавдарчетата: -Всичко в името на човека, всичко за благото на човека... Иванчо вдига ръка и маха. - Кажи Иванчо!? - Другарко, аз знам кои е човека!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  13 Дек 2022 15:39ч.

  Уважение за доц. Сарийски и за всички, които си разбират от работата и обясняват всичко така, че и ние от "простолюдието" (по инженерчето Хампарцумян) да го разберем, въпреки че прочетохме плана за присъединяване на една-две държави, които се мотаят и досега, с право.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ......

  13 Дек 2022 16:58ч.

  Казиното също, но разумните хора и там не ходят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  13 Дек 2022 22:05ч.

  Зарадваха ме южноамериканските циркаджии като дръннаха тъпите холандци - душманите на България, но днес ми се скъсаха нервите и в полувремето ще гледам малко да си възставя равновесието. Днес канстатирам една допусната от нас, колективна слабост. Всички евродепутати развиват някаква специфична експертиза, участват в нарочни комисии и акцентират изявите си основно там. Пенкова има специализация в комисии промишленост, изследвания и енергетика, регионално развитие и двустранни отношения с Япония. Валутно-финансовите въпроси не са и нарочен ресор. Дали има някаква специална причина за днешната и изява? На мен всичко това ми стои принудено, нарочно, изсмукано. На фона на огромните енергийни предизвикателства пред Бг, което е тясна сфера на ангажиментите и, какъв е този зор да търси сценично участие тук. Ще изкажа хипотеза! Тя е помолена за съдействие и на фона на очевидните затруднения, които изпитват местните играчи, за прокарване на западната теза по еврото, видимо е включена в група за натиск и въздействие. По линия на БНБ претърпяха крах и им се развяват срамотиите, станаха за срам, дип че Радев е с изтекъл мандат. Акодемията ще ги посече, но първо очевидно ще се опитат да и попречат. Остава им само грозната, недоказана, неубедителна политическа принуда! Народът не иска еврото! Има ли глупаци и наивници, които си въобразяват, че някой се натиска да ни "даде", да ни подари нещо?! Нищо подобно - тези хиени си гледат техния интерес и изпълняват спуснати задачи! Започвате ли да си обяснявате защо тезите и звучат така щамповано, кухо и неубедително, защо очевидно същността и се губи? Просто е - не е готова, темата и е чужда, подадени са и фрази, които просто рецитира, защото просто изпълнява поръчка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  13 Дек 2022 22:10ч.

  Още един специфичен аспект. Кой е отправил молбата за съдействие? Очевидно не е БСП и Нинова. БСП зае ясна позиция за принципна подкрепа да влезем в еврото, но в някакъв неопределен бъдещ момент, когато сме готови. Сега не сме готови и те са са против. Тук излиза още една поредна интрига. Пенкова е поредният човек, който предаде Нинова. Грозно е, но така стоят нещата. Чисто човешки се чудя, как издържа тази жена след толкова битки, мерзости и предателства. Е, добре! Кой тогава курдиса тази задача на Пенкова? Категорично няма да приема, че е нейна лична самоинициатива! Някъде в новия комунистически (който по съвместителство е и либерален ) интернационал трябва да се търсят следите и евентуално пресечната точка със сенчески, финансови кръгове, които вероятно имат и наместници на българска територия. Много вонлива работа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  13 Дек 2022 22:34ч.

  Край! И хърватите приключиха! Да се утешават с еврото и шенгеня! Не ща да гледам повече, няма ли някой, поне да поговорим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Първа

  14 Дек 2022 10:18ч.

  Г-це Пенкова , тези такси имат значение само за спечелилите.. А те са знаем кои са - като другаря Хампарцумян...."инженерчето", на което Партията плати да учи. Не, благодаря! А и с този зле прикрит, но присмехулен поглед никак не върви!..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи