Цветелина Пенкова: Да продължим лобирането в подкрепа на нашето членство в Шенген

Цветелина Пенкова: Да продължим лобирането в подкрепа на нашето членство в Шенген

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„До последния възможен ден не бива да се отказваме по всякакви възможни линии да продължи лобирането в подкрепа на нашето членство в Шенген. Не трябва да позволяваме всички вътрешнополитически дебати и проблеми да стават част от  процеса по приемането на България и поставянето на допълнителни условия, които нямат общо с критериите за разширяването. Изпълнили сме всички технически изисквания и задължения, за да бъдем част от Шенген.  Оттук се очаква да говорим не за дискриминация, а за предоставяне на права.“ Това заяви евродепутатът Цветелина Пенкова от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП в предаването „Говори сега“ на БНТ. Тя напомни, че преди няколко седмици доброволната експертна мисия на Европейската комисия за пореден път потвърди, че изпълняваме всички критерии за членств, включително по охрана и управление на границите. 

„България беше една от първите държави, които подкрепиха Швеция за влизане в НАТО. Когато говорим за европейско партньорство, е добре то да бъде двустранно- това трябва да се припомня на нашите европейски партньори, защото не може само да очакват, че ние ще ги подкрепяме и няма да спираме техните процеси“, коментира Цветелина Пенкова. 
Евродепутатът напомни, че Съветът може да вземе решението за разширяване на „Шенген“ без да се консултира оттук нататък с Европейския парламент, но само и единствено, ако България и Румъния вървят в пакет. Ако има предложение за тяхното разделяне, това не може да стане без ново решение и мандат на Европейския парламент.

По повод споровете за връщането на хартиената бюлетина, Цветелина Пенкова коментира: “Най-важното в един изборен процес е доверието. В момента, с начина, по който се провежда дебатът, и с факта, че решение за промени на Изборния кодекс се взимат  в рамките на една нощ, не мисля, че връща доверието в българските граждани. Всичко това трябва да бъде поставено на сериозен обществен дебат, да се даде информация и да се обяснят притесненията и казуса, свързан и с двете трактовки – хартиена бюлетина, машинно гласуване.“ Евродепутатът смята, че ако има притеснения, те трябва да бъдат изказани фактологично и не трябва през няколко месеца да се променя Изборният кодекс. „Гласувах на машина, когато имаше възможност, и ще продължа да правя това“, заяви личния си избор за начина на гласуване Цветелина Пенкова. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 


 

Коментари

 • лобиране=изнудване

  20 Ное 2022 14:19ч.

  само с лобиране се занимават някои хора. за тях реалността не съществува;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отново някой ни говори за шенген

  20 Ное 2022 14:38ч.

  без да обели нито дума какво е шенген! Тази какичка със същия трепет може да бъде наета да лобира за членството ни в проекта "Велик Туран", по причина че сме изпълнили на 120% всичките му критерии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • психолог

  20 Ное 2022 14:47ч.

  "...Да продължим лобирането..." - Кои сте Вие , които искате да продължавате лобирането и с какви пари ? Всички "политици" се опитват да вменят чувство за съпричастност към техните желания . Тази технология е отработена доста успешно при другаря Гьобелс. Но българският народ не е германският такъв. Сменете си чипа. :-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  20 Ное 2022 14:53ч.

  Кой заблуждавате с тоя шенген бе или си мислите, че никой в тази държава трафикант, не знае какво означава шенген? 😆😆😆

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе не ни трябва тоя Шенген

  20 Ное 2022 15:10ч.

  Нито Еврото им. Нито ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ко? не!

  20 Ное 2022 15:17ч.

  Не. Шенген е символ на федерализацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Котопакси

  20 Ное 2022 18:34ч.

  Отново една проамериканска либерална комсомолка ,иска да ни набута във атлантическата кал и мръсотия . Въпросът е ще позвлолим ли на левите либерал фашисти да ни отнемат и малкото останала свобода като независим държава .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи