Томислав Дончев: "Булгаргаз" е купувал газ, пренебрегвайки правилата за свободна конкуренция

Томислав Дончев: "Булгаргаз" е купувал газ, пренебрегвайки правилата за свободна конкуренция

„Има много данни за това как „Булгаргаз” е купувал газ, пренебрегвайки правилата за свободна конкуренция. Има потвърдена документално информация, че дружеството е продавало евтино газ на една определена компания и после е купувало същите тези количества на по-значима цена”.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев подчерта пред Нова нюз, че с този казус трябва да се занимаят МВР, службите и прокуратурата. 

Относно доставките на газ, той каза, че трябва да се организира открита тръжна процедура, където различни доставчици да оферират количества и ние да изберем най-добрата цена. „Газпром” по-скоро няма да участва в нея”, каза още Дончев. И подчерта, че енергийните компенсации като цяло трябва да се прецизират и да се отпускат по-бързо. 

Печалбите на държавните дружества в енергетиката могат да се използват за изплащане на компенсациите за бизнеса заради скъпия ток, заяви още Томислав Дончев. 

„Поради високата цена на тока тези дружества правят много добри печалби. Нашите разчети показват, че всички компенсации за бизнеса биха могли да бъдат поети именно от тези печалби. Допускам, че една част от компенсациите и за скъпия газ биха могли да дойдат от същия приходоизточник”, заяви Дончев. 

Категоричен е, че приходите, заложени в настоящия държавен бюджет, няма да се преизпълнят, защото план-сметката била „нереалистична”. 

За Газпром има технически проблем, ние по закон трябва да имаме място и за други доставчици по тръбата, а нямаме. Трябва да се говори и с Гърция, Турция за допълнителни количества. Предлагам да се опрем на пазара - който предложи най-добра цена, от него ще купим газ." 

 

Коментари

 • баба мара

  01 Sep 2022 15:00ч.

  това е единственото нормално решение търг без участието на газпром в него и така мислят всички партии без копейкин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тая

  01 Sep 2022 17:57ч.

  Работа стана като с Нане и Вуте. Нане казал - Аз неискам на мен да ми е добре искам на вуте да му е зле. С газа е същото. Важното е на руснака да му е зле. Ама той ще продава на Китай. А Нане ще си бара топките

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  01 Sep 2022 15:41ч.

  Гърция и Турция не са производители на газ, тъй че ?????? И при запълнен капацитет на тръбите, да не би да ти се е присънило , че ще ти отстъпят от тяхната квота, щото нещо им е зор, че ние сме го замундзили !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига с тези търгове бе главоци

  01 Sep 2022 15:44ч.

  Кой българин има газ, за да предлага на търг?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи